24.04.2014

Wyjeżdżam...



...na kilka tygodni , przez ten czas nie będzie więc przepisów ani postów.
Wrócę, kiedy na tych gałązkach pojawią się karminowe, soczyste wiśnie.
Obiecuję, że po powrocie nadrobię zaległości:)
Do zobaczenia...a raczej poczytania.

 Pozdrawiam Wszystkich serdecznie:) 



19.04.2014

Wesołych ŚWIĄT




...już Wielka Sobota... jak zwykle przyszła szybciej niż powinna:)
Zatem życzę Wam wspaniałych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w gronie najbliższych, pełnych radości, miłości i nadziei, bo to przecież czas Zmartwychwstania czyli wielkiej odnowy.  

WESOŁYCH ŚWIĄT!


11.04.2014

Najprostsza i najlepsza tarta jabłkowa




Niejednokrotnie przekonywałam się o tym, że proste przepisy  mają niezwykłą siłę.   Tak jest także z tą tartą.   Ciasto kruche i jabłka - tylko tyle i aż tyle. Ciasto robi się w biegu, jabłek nie trzeba wcześniej prażyć, a tarta i tak zawsze wychodzi.  Ciasto jest idealnie kruche, jabłka cudownie miękkie ale nie suche, całość umiarkowanie słodka.  To takie 'babcine' ciasto:)  Polecam!





NAJPROSTSZA I NAJLEPSZA TARTA JABŁKOWA
/forma 20x30cm lub o śr 26cm/

*  200 g  mąki pszennej
*  130 g zimnego masła w kawałkach
*  1 łyżka cukru z wanilią
*  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

*  5 jabłek
*  sok z 1 cytryny
*  70 g masła
*  3-4 łyżki cukru
opcjonalnie:
*  kilka łyżek marmolady morelowej





Do miski wsypać mąkę, dodać masło pokrojone w kostkę, dosypać proszek do pieczenia i cukier.  Palcami rozetrzeć składniki aż zrobi się kruszonka.  Dodać śmietanę, szybko zlepić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.  
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny.
Formę posmarować masłem i wylepić ciastem.  Ułożyć ciasno ćwiartki jabłek.  Na wierzchu rozłożyć wiórki  masła i posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stC.  Piec do zrumienienia, ok 40 minut. Wierzch powinien się zrumienić, jabłka pod koniec pieczenia można dodatkowo pokryć marmoladą morelową lub brzoskwiniową, która utworzy błyszczącą glazurę ....po prostu pycha!
Smacznego!



*


03.04.2014

Rolada z cukinii z jajami



Na stole wielkanocnym jak wiadomo królują jaja.  Przybierają różną postać, bo oprócz tradycyjnych dań, pojawiają się także w nietypowych potrawach.  Rolada z cukinii z jajami to jedno z takich dań i to nie tylko na Wielkanoc.  Można ją podać na kolację albo zabrać na wiosenny piknik.  Na pewno będzie też dobrze smakowała na kanapce.  Jeśli dodatkowo podamy pikantny sos, to może stanowić ciekawe danie na małe przyjęcie... możliwości jest wiele.  Dodam jeszcze, że to potrawa wegetariańska i nie zawierająca tłuszczu - co jest nie bez znaczenia dla osób będących na diecie.




Tymczasem zróbmy sobie roladę:)

ROLADA Z CUKINII Z JAJAMI

*  3 średnie cukinie
*  3 łyżki mąki pszennej razowej
*  2 łyżki bułki tartej
*  3 jajka
*  sól, pieprz, przyprawa typu 'vegeta'

Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Lekko oprószyć solą a po kilku minutach odcisnąć nadmiar płynu.
Jajka mocno roztrzepać rózgą, dolać do cukini.  Dosypać mąkę, bułkę tartą, natkę i dymkę - wszystko wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i lubczykiem.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować masę i wyrównać łopatką na cienki placek.  Warstwa powinna być o gr nie większej niż 1cm.  Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200stC na 30 minut.



nadzienie:
*  6 jaj ugotowanych na twardo
*  1 papryka czerwona
*  3 białka jaj
*   papryczka chili
*  3 łyżki posiekanej dymki
*  2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*  sól, pieprz, lubczyk

Jajka posiekać, dodać posiekaną drobno paprykę, dymkę i natkę.  Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.
Połączyć z jajkami i papryką, doprawić całość solą, pieprzem, lubczykiem i delikatnie wymieszać.
Wyjąć blachę, po lekkim przestudzeniu placka,  rozsmarować na nim równomiernie nadzienie i zwinąć w rulon - pomagając sobie papierem na którym piekł się placek.  Jeśli  przywarł do papieru, należy pomóc sobie łopatką.  Całość zawinąć w posmarowaną olejem  folię aluminiową i położyć na blasze.  Wstawić na 30 minut do upieczenia.  Wyjąć i wystudzić przed zdjęciem folii i krojeniem.
Smacznego!



SOS MUSZTARDOWY

*  mały kubek jogurtu naturalnego (200ml)
*  3 łyżki majonezu
*  2 łyżki dobrej, ostrej musztardy
*  1/2 łyżeczki białego pieprzu

Wymieszać i gotowe:)
Sos bardzo przydatny do wielkanocnych potraw, także mięsnych.
Smacznego!



...sroki też czują wiosnę:)


Miłego, wiosennego weekendu wszystkim życzę!

Printfriendly