30.08.2014

Wróciłam...



...było wspaniale, pogoda dopisała, dużo wrażeń , tylko za szybko minęło.  
Niestety dobre chwile trwają stanowczo za krótko!
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :))



14.08.2014

Przerwa wakacyjna




Wyjeżdżam nad nasz piękny Bałtyk, po powrocie wpadnijcie na nowy, dobry chleb:)
Pozdrawiam wszystkich ciepło, do poczytania we wrześniu.

06.08.2014

Cytrynowe ciasto ze śliwkami



Jabłka w ogrodzie jeszcze wiszą i dojrzewają, natomiast śliwki już są gotowe!  Upiekłam więc z nimi ciasto, które zadowoli amatorów wypieków mniej słodkich i o cytrusowej nucie. Polecam!





CYTRYNOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
/blaszka 24x37 cm/*

*   2 I 1/4 szkl mąki pszennej
*  150 g rozpuszczonego masła
*  5 jaj
*  3/4 szkl cukru pudru
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia s szafranem (lub bez)
*  sok i otarta skórka z 1 cytryny
*  szczypta soli

*  ok 1 kg śliwek typu renkloda,





Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Nagrzać piekarnik do 175stC z termoobiegiem  (180stC bez termoobiegu).

Całe jajka ubić z cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny a na końcu stopione masło i ubić..  Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli , dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.  Przełożyć ciasto, rozłożyć śliwki przecięciem do góry.
Wstawić ciasto do piekarnika na 40 - 45 minut.
Wyjąć na kratkę,wystudzić przed krojeniem.
Smacznego!




* Używam najczęściej TEJ  formy, którą kupiłam jakiś czas temu w Lidlu.  Jest świetna, łatwo wyjąć z niej ciasto, jeśli piecze się na papierze to całość zsuwam tylko na deskę - nie niszcząc przy krojeniu  powierzchni blaszki.








01.08.2014

Pomóżmy polskim sadownikom - JEDZMY POLSKIE JABŁKA !


Sankcje które miały uderzyć w ... jakby tu powiedzieć najdelikatniej i kulturalnie:)) - wschodniego 'prawie cara' z manią wielkości , spłynęły po nim jak po kaczce.  Niestety odbiło to się niekorzystnie na naszej gospodarce rolnej , bowiem zablokowano rynek zbytu na polskie jabłka.  Miejmy nadzieję, że na jabłkach się skończy...
Na fb zainicjowano bardzo ciekawą i pożyteczną akcję w polskiej blogosferze, pod hasłem:"BLOGERZY PRZERABIAJA POLSKIE JABŁKA NA POMOC SADOWNIKOM".
Solidaryzując się z kucharzącymi blogerami, naturalnie dołączam się ze swoimi przepisami.  Przeglądając zamieszczone dotąd posty, stwierdziłam że sporo ich sie nazbierało.  Mam nadzieję że akcja zaowocuje większą świadomością i że zachęci do kupowania i jedzenia POLSKICH JABŁEK, oraz do przygotowywania ciast i potraw z ich udziałem.  
Oto moje propozycje:











































































Zapraszam do pieczenia i wypróbowywania przepisów.  Jest ich sporo, na pewno kazdy znajdzie coś dla siebie.  Jabłka to jedne z najwspanialszych polskich owoców.  Tylu gatunków, które uprawiane są w naszym kraju, nie ma w żadnym innym regionie świata.  




JEDZMY POLSKIE JABŁKA!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly