gry online

29.11.2014

NÓŻ SZEFOWEJ KUCHNI i ryba zapiekana z pomidorami



Jakiś czas temu otrzymałam tajemniczą przesyłkę, a w niej sympatyczny list od Karola Okrasy i  śmieszne - jak dla mnie -  urządzenie-klik do obierania jabłek:)...oraz zapowiedź kolejnej paczki z 'ostrą' zawartością:)




...i tak oto dwa dni temu zapukał do mnie kurier i wręczył mi pakiet z nożem szefa kuchni Karola Okrasy.




Dziękuję Lidlowi za tak miły prezent imieninowo-mikołajkowy:)

Nóż jest baaardzo ostry, póki co sprawuje się świetnie. Wszystko (uważajcie na palce!!) kroi bez zarzutu, np warzywa do potrawy poniżej.





Do tego dania nadaję się właściwie każda ryba morska, ja lubię ją z dorszem.  Można zamiast świeżych pomidorów użyć w zalewie ale... okazuje się, że lepiej wybrać te zapakowane do słoika, bo tych w puszce lepiej nie jeść!  Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem odsyłam TU  albo TU.  

RYBA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI
/na 4 porcje/

*  4 filety z dorsza (lub innej ryby)
*  2 cebule
*  1 cytryna
*  4 pomidory rzymskie
*  1/2 szkl pomidorków koktajlowych
*  pęczek koperku
*  sól, pieprz biały, papryczka chili
*  kilka łyżek oliwy z oliwek
*  łyżka masła

Cebule obrać a cytrynę wyszorować, jedno i drugie pokroić w plastry.  Pomidory rzymskie obrać ze skórki i pokroić a pomidorki koktajlowe przepołowić.  Filety rybne opłukać wodą i osuszyćć ręcznikiem kuchennym.
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę 170st z termoobiegiem (lub 180stC bez).
Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
Na dnie ułożyć warstwę cebuli, na to plastry cytryny.
Położyć płaty ryby, posolić, popieprzyć, dodać pokrojoną chili (lub nie), a na wierzchu rozłożyć gałązki koperku i pomidory.  Całość skropić oliwą.  Wstawić do upieczenia na ok. 40 minut.
Podawać z ziemniakami gotowanymi w łupinkach , ryżem na sypko lub  bagietką.
Smacznego!



*


Zawsze piękny Ostrów Tumski:)

Miłego weekendu!

22.11.2014

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i grzybami



Jedną z potraw wigilijnych mogą stanowić takie właśnie gołąbki.  Są bezmięsne, dietetyczne i poza tym bardzo smaczne.  W moim domu nie ma tradycji jedzenia tej potrawy, ale wiem że na wielu wigilijnych stołach znajdą się gołąbki z grzybami.  Polecam!

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI
/duża forma do zapiekania - ok 25-30 gołąbków/

*  duża główka kapusty włoskiej
*  250 g suchej kaszy gryczanej
*  150 g suszonych podgrzybków
*  2 cebule
*  ząbek czosnku
*  pieprz czarny, sól, sos sojowy
*  2 jajka

*  2 szkl posiekanych pomidorów z zalewy (mogą być z puszki)
*  2/3 szkl bulionu
*  pieprz, sól, cukier
*  łyżka masła





Grzyby opłukać i namoczyć przez noc w zimnej wodzie.  Potem ugotować do miękkości, posiekać lub zmiksować.
Ugotować kasze na półtwardo czyli przez ok 7-8 minut od chwili zagotowania.
Z główki kapusty poodcinać kolejno liście i wrzucając je do wrzącej wody, chwilkę sparzyć, wyjąć i ostudzić.  Usunąć z liści gruby, twardy rdzeń nerwowy.
Na oleju zeszklić poszatkowaną cebulę.
Do kaszy dodać grzyby, cebulę, jajka, posiekany czosnek i doprawić przyprawami - nie oszczędzać bo w trakcie obróbki termicznej stracą na ostrości.
Uformować gołąbki, układając po łyżce farszu na każdym liściu i zawijając najpierw boki a potem zwijając w rulon.
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę na 170stC.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.  Ułożyć ciasno gołąbki.




Wymieszać bulion z pomidorami, doprawić pieprzem, solą i odrobiną cukru.  Polać sosem gołąbki, rozłożyć na nich po kawałeczku masła i przykryć naczynie folią aluminiową. Można posypać przyprawą typu Vegeta np taką domową bez zbędnych składników. Wstawić do piekarnika na godzinę.  Pod koniec pieczenia zdjąć folię.  Podawać z ziemniakami z wody.
Smacznego!




*


16.11.2014

Sernik śmietankowy z kratką




Delikatny, rozpływający się w ustach, o wyczuwalnie śmietankowym smaku.  Sernik o lekkiej strukturze, trochę taki, jaki można spotkać w cukierniach.  Jeśli lubicie lekkie serniki, to ten na pewno Wam posmakuje.  Nie zawiera masła, które częściowo zastępuje śmietanka kremowa.  Bardzo smaczny, wspaniały towarzysz kawy:)  Dodatkowym atutem  jest to, że sernik  nie opada.  Polecam!




SERNIK ŚMIETANKOWY Z KRATKĄ
/tortownica o śr. 26-27cm/

kruchy spód:
*  420g mąki pszennej
*  200g masła
*  50g margaryny
*  50g smalcu
*  2 łyżki cukru
*  1 łyżka kwaśnej śmietany
*  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Posiekać tłuszcz z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.  Zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki.

masa serowa:
*  650g twarogu pełnotłustego
*  5 jaj
*  250ml śmietanki 30%
*  200g cukru pudru
*  cukier waniliowy
*  2 łyżki mąki ziemniaczanej
*  2 łyżki mąki pszennej
*  otarta skórka z cytryny
*  garść rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej




W dużej misce miksujemy całe jajka ze śmietanką i cukrem.  Dodajemy zmielony ser, cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz obie mąki i razem mieszamy.  Na końcu dodajemy bakalie.
Włączyć piekarnik na 170stC z termoobiegiem lub 180stC bez.
Blaszkę posmarować masłem.  Wyjąć ciasto z lodówki, 1/3 odłożyć a 2/3 ciasta rozwałkować na okrąg tak by po włożeniu do tortownicy ciasto zachodziło również na brzegi formy.  Wyłożyć do środka masę serową, wyrównać wierzch.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić z niego paski, którymi udekorować sernik.
Wstawić do upieczenia na 1 godzinę.  Po wyłączeniu pieca, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia.  Można wierzch polukrować lub posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą.
Smacznego!



*




6.11.2014

Przerwa jesienna



Jak zauważyliście nie ma mnie tutaj od jakiegoś czasu... i jeszcze trochę nie będzie.
Powiedzmy, że to urlop od blogowania, choć przyczyna nie ma nic wspólnego z leniuchowaniem. Na pytania i maile postaram się odpowiadać na bieżąco.
Pozdrawiam wszystkich ciepło:)





Nie zapomnijcie upiec ROGALE MARCIŃSKIE !






Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...