25.03.2016

20.03.2016

Mazurek orzechowy na bezie




Jeżeli myślicie o upieczeniu mazurka orzechowego to polecam ten poniżej.   Jest naprawdę bardzo smaczny.
Dzięki bezie orzechowej, która stanowi spód mazurka, ciasto jest delikatne  ... i pyszne!
No i jak to u mazurka - słoooodkie! 
Gorąco polecam!





MAZUREK ORZECHOWY
/forma 20x30 cm/

beza orzechowa:
*  2 białka
*  70 g cukru pudru
*  50 g mielonych orzechów /włoskich lub laskowych/

Ubić białka na sztywno, ubijać dalej dodając partiami cukier aż piana będzie lśniąca.  Wsypać mielone orzechy i łyżką wymieszać do połączenia składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić równą warstwę piany i upiec bezę /ok 25 minut w 175 stC, bez termoobiegu/.

masa orzechowa:
*  120 ml mleka
*  150 g cukru drobnego
*  150 g mielonych orzechów włoskich
*  200 g masła
*  2 łyżki soku z cytryny

Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i orzechy.  Podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia (ok 5 minut), po czym włożyć masło. Mieszać drewnianą łyżką aż masło rozpuści się i wszystko utworzy jednolitą masę.  Na końcu wlać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Wyłożyć masę orzechową na bezę, pozostawić przez kilka godzin w lodówce do stężenia.

polewa:
*  100 g czekolady deserowej
*  100 g czekolady białej
*  6 łyżek śmietanki 30%

W jednym rondelku podgrzać 3 łyżki śmietanki z pokruszoną czekoladą deserową a w drugim 3 łyżki śmietanki z białą czekoladą.  Mieszając doprowadzić do połączenia na gładką polewę - nie gotować!
Rozprowadzić polewę ciemną potem jasną /można zrobić dowolne wzory/.
Po wystudzeniu schłodzić po czym pokroić na kostkę 6x6 cm.
Przechowywać w chłodzie.
Smacznego!




*


19.03.2016

Czekając na ciepło, wiosnę i Wielkanoc




Wiosna zaczyna się podobno jutro... no nie wiem, czy to co za oknem to na pewno WIOSNA.
Niewiele jeszcze oznak w ogrodzie, wciąż raczej szaro i tylko ciemiernik kwitnie pięknie - ale on lubi ten zimny czas.




Norka też szuka...




Mam dla Was przepis na pyszny mazurek orzechowy, niebawem pojawi się na blogu...
... a tymczasem popijam kawę i jem drożdżówkę z dżemem morelowym :)








Pozdrawiam słonecznie i cieplutko :))

Printfriendly