tag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post4587463659418865003..comments2024-03-03T08:27:21.065+01:00Comments on smaki i aromaty: Sernik, który mnie zachwyciłkasshttp://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comBlogger65125tag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-37705229515826740852017-12-21T21:11:19.817+01:002017-12-21T21:11:19.817+01:00Cieszę się, że przypadł Ci do gustu, ja też będę p...Cieszę się, że przypadł Ci do gustu, ja też będę piekła ten sernik, pozdrawiam i Tobie równiez życzę WESOŁYCH ŚWIAT :)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-6792002756748953372017-12-21T20:42:41.926+01:002017-12-21T20:42:41.926+01:00Kolejne święta i kolejny raz piekę sernik wg.Twoje...Kolejne święta i kolejny raz piekę sernik wg.Twojego sprawdzonego przepisu,który mnie oczarował dosłownie i w przenośni za co serdecznie dziękuję. Wszystkiego najlepszego na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, pozdrawiam, Ewa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-84885646877319351502015-12-22T09:07:48.799+01:002015-12-22T09:07:48.799+01:00Trzeba dostosować proporcje do ilości sera, jeśli ...Trzeba dostosować proporcje do ilości sera, jeśli zmniejszyłaś ilość o 1/3 to tak samo z innymi składnikami. Sernik świąteczny jest też bardzo dobry, pozdrawiam :)<br />kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-21237223769277177542015-12-20T18:41:59.308+01:002015-12-20T18:41:59.308+01:00I masz babo placek..:) teraz to mam mętlik który w...I masz babo placek..:) teraz to mam mętlik który wybrać???Który bardziej jest zwarty przy krojeniu???cięży i taki wilgotno-rozpływający się w ustach???<br />Czy ten świąteczny z kilograma to tak samo z proporcjami jak przy tym???Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-46132371638184217582015-12-20T16:19:07.864+01:002015-12-20T16:19:07.864+01:00Nie, nasz rodzinny sernik to ten: http://smakia...Nie, nasz rodzinny sernik to ten: http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/12/moj-sernik-swiateczny.htmlkasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-14220158152145822802015-12-20T16:16:00.549+01:002015-12-20T16:16:00.549+01:00A czy ten przepis jest właśnie Twojej mamy??? będę...A czy ten przepis jest właśnie Twojej mamy??? będę się trzymać twoich rad:)Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-24598928287769420282015-12-20T16:15:21.252+01:002015-12-20T16:15:21.252+01:00Czy ten przepis jest właśnie Twojej mamy??? Będę t...Czy ten przepis jest właśnie Twojej mamy??? Będę trzymać się twoich rad:)Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-1888956679253330532015-12-20T13:16:22.434+01:002015-12-20T13:16:22.434+01:00Ja lubię sernik z twarogu, który sama mielę ale cz...Ja lubię sernik z twarogu, który sama mielę ale czasem kupuję też w wiaderku. Na święta zawsze sama mielę ser bo u mnie dzieci wolą taki 'prawdziwy' sernik jaki piekła jeszcze moja mama. Kasza manna ma za zadanie scalenie masy serowej, dodaje się też mąkę ziemniaczaną lub pszenną, ja wolę dodać budyń, a jeśli mąkę to jakieś dwie łyżki.kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-46620737075894590792015-12-20T12:31:51.968+01:002015-12-20T12:31:51.968+01:00Ale jesteś kochana, dziękuje Ci za cenne porady.Cz...Ale jesteś kochana, dziękuje Ci za cenne porady.Czy co lepiej kupić tłusty ser i go zmielić prawda?Czasami nie opłaca się iść na skróty, choć bywają dobre sery w wiaderkach. A jakiego Ty sera używasz do serników?niekiedy widzę w przepisach kaszę mannę, ale moim zdaniem chyba lepiej dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną, no właśnie jeśli nie budyń to ile łyżek takiej mąki?2 powinny być ok???Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-80331542980923323572015-12-19T20:19:14.133+01:002015-12-19T20:19:14.133+01:00Witaj, jeśli robisz mniejszy sernik tzn z 1 kg ser...Witaj, jeśli robisz mniejszy sernik tzn z 1 kg sera, musisz proporcjonalnie zmniejszyć ilości składników czyli o 1/3 (150g masła, 2/3 szkl cukru, 4 jaja, 100 g śmietanki, dałabym cały budyń, bakalie wg uznania), ser z Piątnicy jest dosyć dobry, ja też go czasem używam. W tym serniku jest spód, zawsze możesz zrobić sernik bez spodu - Twój wybór. W sernikach nie trzeba obtaczać bakalii w mące, to robi się w ciastach drożdzowych po ty by nie opadły. Sernik kruszy się jeśli ser jest chudy lub suchy, właśnie dlatego dodaje się do sera masło i śmietankę kremową, konsystencja sernika jest wtedy właściwa i nigdy sucha, śmietany kwaśnej w tym serniku nie używałam więc nie wiem jak by smakowało. kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-70980063941358602012015-12-19T19:45:13.508+01:002015-12-19T19:45:13.508+01:00Witam, mam pytanie: jakich proporcji użyć na 1 kg ...Witam, mam pytanie: jakich proporcji użyć na 1 kg sera??? Ser mam wiaderkowy z Piątnicy ekxsta, podobno jest dobry i wiele osób go zachwala, czy go może polecasz?Czy zamiast kruchego ciasta mogą być ciastka np albo zupełnie nic?Lubie bardzo klasyczne serniki, mokre, troche ciężkie, ale delikatne,czy ten taki jest?Sama żurawina i skóra może być?Czy wcześniej bakalie obtaczasz mące? A może wiesz co jest przyczyną kruszenia się sernika podczas krojenia???To musi być śmietana kremówka???A może być np. kwaśna?Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-3827181702459812662014-09-19T19:54:16.100+02:002014-09-19T19:54:16.100+02:00Dziękuję, pozdrawiam:)Dziękuję, pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-17876700844249682332014-09-19T18:09:04.959+02:002014-09-19T18:09:04.959+02:00Przepyszne Te Twoje serniki, piękne zdjęcia………. lu...Przepyszne Te Twoje serniki, piękne zdjęcia………. lubie tutaj zaglądać <br />POZDRAWIAM<br />http://bit.ly/pakietmedycznyBeata Hawrylkohttps://www.blogger.com/profile/12055744604848136224noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-45404060307748234872013-11-28T18:36:09.920+01:002013-11-28T18:36:09.920+01:00Bardzo możliwe, że duża ilość mokrych owoców spowo...Bardzo możliwe, że duża ilość mokrych owoców spowodowała zbyt luźną konsystencje sernika, pozdrawiam, wtedy można było dodać dodatkowo albo mąkę albo suchy budyń, zabrałyby wilgoć owoców i zespoliły masę:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-44472766522313959192013-11-28T16:47:51.042+01:002013-11-28T16:47:51.042+01:00użyłam sera z wiaderka. Myslę jeszcze sobie, że mo...użyłam sera z wiaderka. Myslę jeszcze sobie, że może przedobrzyłam z owocami-dodałam aż 2 puszki i zamiast brzoskwiń były to morele i może zbyt mało je osuszyłam, bo w zasadzie suszyłam je tylko na sitku , a nie dodatkowo recznikiem kuchennymAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-66548440365449747192013-11-27T20:12:49.774+01:002013-11-27T20:12:49.774+01:00Przyczyną może być użyty ser, czy był to mielony z...Przyczyną może być użyty ser, czy był to mielony z wiaderka? Kupując gotowy twaróg sernikowy trzeba sprawdzać czy jest to 'tylko' ser czy może jakiś konglomerat serowy. Niestety do serów dodawane są różne polepszacze i zagęszczacze i takie tam podobne, które mają podobno ulepszać ser ale niestety często sprawiaja kłopoty w trakcie pieczenia. Prawde mówiąc najlepiej jest kupić twaróg i zmielić, ale sama często kupuję gotowy ser w wiaderku, ale wtedy patrzę na skład i wybieram ten w którym jest tylko ser!<br />Jajka nie powinny być przyczyną, bo nawet jeśli były większe to mogą jedynie wpłynąć na puszystość sernika i lepszą zwartość jego struktury... nic innego nie przychodzi mi do głowy... <br />pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-55183706203673682892013-11-27T19:55:49.632+01:002013-11-27T19:55:49.632+01:00proszę o sugestię, dlaczego mój sernik po upieczen...proszę o sugestię, dlaczego mój sernik po upieczeniu bardzo kruszy się , nie można go ładnie ukroić, a masa serowa jest lużna. Dodam ,ze był krojony po całkowitym wystygnięciu.<br />Czy dodałam czegoś za mało, czy za dużo? Już przy przygotowywaniu sera zauważyłam ,ze masa jest bardzo lejąca. Jaja dodane były rozmiaru XXL, czy to mogło być powodem tego ,ze sernik po upieczeniu jest bardzo lużny, nie można go ładnie pokroić,a ciasto sztywne.<br />proszę o sugestię.<br /><br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-21810698903251415812013-11-17T10:17:22.755+01:002013-11-17T10:17:22.755+01:00Napisz jak będzie po...Napisz jak będzie po...kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-52739844460163857872013-11-16T23:05:30.958+01:002013-11-16T23:05:30.958+01:00Własnie się upiekł. Jutro degustacja. :)Własnie się upiekł. Jutro degustacja. :)Gosiankahttps://www.blogger.com/profile/16010822749311231146noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-8079272913178237562012-12-19T18:44:02.208+01:002012-12-19T18:44:02.208+01:00Dziękuję za miłe słowa, co do śmietanki to jesli n...Dziękuję za miłe słowa, co do śmietanki to jesli nie masz wagi to można oczywiście 150ml dodać, jesli będzie łyżka więcej lub mniej, zapewniam że nie wpłynie to na smak sernika, pozdrawiam cieplutko:)))kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-26228932391064373302012-12-19T18:37:37.839+01:002012-12-19T18:37:37.839+01:00 Kasiu:)
Podziwiam caly twoj blog i na dodatek je... Kasiu:) <br />Podziwiam caly twoj blog i na dodatek jestes z mojego kochanego Wroclawia.<br />Twoje wypieki do sztuka!!<br />Mam pytanie odnosnie smietanki kremowki-150g wedlug skladnikow ile to mniej wiecej bedzie?? czy to mialo byc 150ml??<br />Dziekuje serdecznie i pozdrawiam z Toronto.<br />BeataAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17222786771881768053noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-4508031114505552642012-04-29T21:14:57.984+02:002012-04-29T21:14:57.984+02:00Ja wolę mniej słodkie serniki, dosładza je np pole...Ja wolę mniej słodkie serniki, dosładza je np polewa którą wykańczam wierzch, ale zawsze można dodać trochę więcej cukru, pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-14404930368950479932012-04-29T21:13:15.719+02:002012-04-29T21:13:15.719+02:00Ale się cieszę! nam tez bardzo przypadł do gustu, ...Ale się cieszę! nam tez bardzo przypadł do gustu, pozdrowienia dla Ciebie i Męża:)))kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-9365403620683676372012-04-29T21:08:32.429+02:002012-04-29T21:08:32.429+02:00Sernik z tego przepisu bardzo smakował mojej rodzi...Sernik z tego przepisu bardzo smakował mojej rodzinie.Natomiast wg mnie trochę za mało słodki.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-86656428292901261742012-04-28T17:15:42.125+02:002012-04-28T17:15:42.125+02:00Rewelacja! Wyciągnęłąm jakiś czas temu z piekarnik...Rewelacja! Wyciągnęłąm jakiś czas temu z piekarnika. Przepyszny, nie opadł, dekoracyjny. Posmarowałam kremem czekoladowym i posypałam płatkami migdałowymi. Czekam na mężą, pracuje w ogrodzie. Pewnie też się zachwyci tym, tak jak Twoim kochana sernikiem świątecznym. Śledzę systematycznie Twój przepyszny blog. Pozdrawiam.aneta.jeziorna@wp.plAnonymousnoreply@blogger.com