tag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post6347676366045051467..comments2024-03-03T08:27:21.065+01:00Comments on smaki i aromaty: Chleb pszenno-żytni pieczony w żeliwnym garnkukasshttp://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comBlogger45125tag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-50869633215863328472019-07-06T08:45:13.180+02:002019-07-06T08:45:13.180+02:00Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-62967949073858904002019-07-05T21:29:48.112+02:002019-07-05T21:29:48.112+02:00O Boże!!Jaki chleb mi się upiekł. Wyższy niż butel...O Boże!!Jaki chleb mi się upiekł. Wyższy niż butelka wody 🌸🌸🌸🌸Thank You!! Będę najlepszy w Chicago, yeah!!Grzeimhttps://www.blogger.com/profile/07224826055241972348noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-80039378860067287612019-02-25T22:04:33.456+01:002019-02-25T22:04:33.456+01:00Miło słyszec, dziękuję za wypróbowanie przepisu, p...Miło słyszec, dziękuję za wypróbowanie przepisu, pozdrawiam :)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-76746345869393945082019-02-24T12:14:26.824+01:002019-02-24T12:14:26.824+01:00Piekę ten chlebek już czwarty raz jest pyszny, pie...Piekę ten chlebek już czwarty raz jest pyszny, piekę go w garnku Ambition przystosowany do piekarnika, pozdrawiam Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18152878928702077692noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-20167348655214590802014-10-07T11:41:26.181+02:002014-10-07T11:41:26.181+02:00 3-4 dni jest świeży, ale u mnie czasem i tydzień ... 3-4 dni jest świeży, ale u mnie czasem i tydzień jemy, chleb i jest nadal bardzo dobry, mimo że nie taki mięciutki jak po upieczeniu. Jak masz wątpliwości upiecz mniejszy bochenek np z połowy składników i sprawdź sama, pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-34979271872848767852014-10-07T11:23:27.076+02:002014-10-07T11:23:27.076+02:00Czy ten chlebek długo zachowuje świeżość?Czy ten chlebek długo zachowuje świeżość?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-26765839957346175402014-08-05T21:46:02.190+02:002014-08-05T21:46:02.190+02:0024cm, garnek o poj 5l :)24cm, garnek o poj 5l :)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-74747700083885134422014-08-05T17:17:42.834+02:002014-08-05T17:17:42.834+02:00A jaka jest średnica tego garnka w którym Pani pie...A jaka jest średnica tego garnka w którym Pani piekła?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-60956056210470543212014-07-12T14:03:48.608+02:002014-07-12T14:03:48.608+02:00Bardzo się cieszę, że chleb wyszedł i smakował, dz...Bardzo się cieszę, że chleb wyszedł i smakował, dziękuję za miłe słowa, życzę tylko udanych wypieków i serdecznie pozdrawiam:))kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-5895095947552564692014-07-12T11:09:09.637+02:002014-07-12T11:09:09.637+02:00Upiekłam wczoraj, to był mój debiut w kategorii pi...Upiekłam wczoraj, to był mój debiut w kategorii pieczenia w garnku żeliwnym, choć chleby piekę od dwóch lat. No i teraz żałuję tylko, że tak późno spróbowałam z tym garnkiem. Chlebek jest cudowny, pięknie wyrasta, ma duuużo chrupiącej, pysznej skórki i bardzo ładnie się z nim pracuje (także dlatego, że właściwie pracy z nim odrobinka ;-)). Ślicznie dziękuję za super przepis i za zainspirowanie mnie do pieczenia w garnku żeliwnym! To na pewno nie będzie ostatni chleb z tego bloga, bo tutaj same kuszące propozycje. Pozdrawiam ciepło!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04954811697070291745noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-72537278617259049302013-12-10T18:56:32.123+01:002013-12-10T18:56:32.123+01:00Po prostu piękny! nic dodać nic ująć... wyszedł ba...Po prostu piękny! nic dodać nic ująć... wyszedł bardzo dobrze, gratuluję:)))kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-624901612648732932013-12-10T16:12:56.251+01:002013-12-10T16:12:56.251+01:00http://www.fotosik.pl/u/jaremara :)http://www.fotosik.pl/u/jaremara :)Blog Justyny i Piotrahttps://www.blogger.com/profile/15566685647674340118noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-7539520491884821282013-12-10T15:12:43.676+01:002013-12-10T15:12:43.676+01:00Bardzo się cieszę, czuję jego smak i zapach, który...Bardzo się cieszę, czuję jego smak i zapach, który aż do mnie doleciał:)<br />Możesz zdjęcie wkleić przez darmowy hosting zdjęć, np tinypic lub fotosik i podać link, chętnie obejrzę Twoje dzieło, pozdrawiam i smacznego!kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-24462480591164462972013-12-10T13:54:21.020+01:002013-12-10T13:54:21.020+01:00Udało się! Jupiiii! Jak przypuszczałam na początku...Udało się! Jupiiii! Jak przypuszczałam na początku - moja brytfanka okazała się być za mała, ale za to jaki wysoki jest mój chleb hahaha Nie mogłam jej nakryć pokrywką, bo w trakcie rośnięcia okazało się, że chleb już jest za wysoki. Zatem skonstruowałam komin zamknięty z folii aluminiowej i otoczyłam nią brytfankę i wyżej niż chleb. Po 40 min. zdjęłam folię i wszystko gra. Chleb jest mocno przypieczony, w środku zwarty, wilgotny, choć jak dla mnie mało słony. Przyczepił się z boku do formy, ale okroiłam nożem i dał się wyciągnąć. Zjadłam kromę jeszcze ciepłą ze smalcem i ogórem :D szkoda, że zdjęciem nie mogę się pochwalić. Dzięki za super przepis! ps. chyba zapomniałam napisać, że mąki żytniej razową zastąpiłam mąką żytnią 720, bo tylko taką mam.Blog Justyny i Piotrahttps://www.blogger.com/profile/15566685647674340118noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-6826722069816004852013-12-10T12:34:17.561+01:002013-12-10T12:34:17.561+01:00Na pewno się uda i pięknie upiecze, a czy będzie t...Na pewno się uda i pięknie upiecze, a czy będzie taki jak mój nie wiem, podobno ile piekarzy tyle chlebów mimo że pieką z tego samego przepisu:)))kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-85392430193331302392013-12-10T10:13:31.988+01:002013-12-10T10:13:31.988+01:00O kurcze nie pomyślałam, żeby go rozdzielić i piec...O kurcze nie pomyślałam, żeby go rozdzielić i piec jeden po drugim :( Zaryzykowałam i ułożyłam ciasto chlebowe w tej jednej brytfance, teraz sobie rośnie. Nie dolałam więcej wody i zaczyny ładnie urosły oraz rzeczywiście się rozluźniły, nawet ten drożdżowy zrobił się taki pofalowany i fuknął na mnie kiedy go ruszyłam łyżką. Ciasto podczas wyrabiania bardzo kleiło się do rąk. Dorzuciłam do niego siemię lniane (trochę, na wyczucie w palcach), kminek miałam już zmielony. Nie mogę się doczekać! Twój bochenek jest jak z bajki, taki apetyczny z wyglądu! Oj, żeby mój był choć podobny... Potrzymam go dłużej do rośnięcia, bo w kuchni mam 20 stopni, boję się, że może nie podoła. Blog Justyny i Piotrahttps://www.blogger.com/profile/15566685647674340118noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-43247132001467913522013-12-09T23:14:04.597+01:002013-12-09T23:14:04.597+01:00Zaczyny powinny być dosyć gęste, po fermentacji ro...Zaczyny powinny być dosyć gęste, po fermentacji rozluźnią się - jednak jeśli uważasz że są zbyt gęste możesz dolać trochę wody, mąki mają rózną higroskopijność i tym samym czasem trzeba dolać wody a innym razem dać mniej. Chleby garnkowe są w pewnym sensie mało wymagające - tzn jeśli dodamy więcej wody - tez wyjdą - będą może bardziej wilgotne ale wyjdą. <br />Proporcje jakie są w przepisie są na duży bochen pieczony w 5 litrowym garnku, mozesz zmniejszyć ilości np o 1/3 i upiec w mniejszym lub upiec 2 bochenki mniejsze. Kiedy piekę 2 bochenki robię to w tym samym garnku, przy pierwszym pieczeniu pokrywkę po zdjęciu pozostawiam w piecu opartą o bok piekarnika - żeby nadal była gorąca, potem wyjmuję bochenek i do goracego gara wkładam drugi chleb - nakrywam gorącą pokrywką i piekę. Ten drugi jest zawsze lepiej dopieczony i ładnie wyrośnięty bo dłużej wyrasta. <br />pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-34037122839810696392013-12-09T21:44:41.327+01:002013-12-09T21:44:41.327+01:00Do zaczynu zakwasowego dałam tylko mąkę żytnią 720...Do zaczynu zakwasowego dałam tylko mąkę żytnią 720 (tą, z której powstał zakwas), a do drożdżowego zwykłą mąkę pszenną. Oba zaczyny są naprawdę gęste. Czy tak ma być? czy może powinnam dolać troszkę więcej wody. Pierwszy mój chleb na zakwasie piekłam w brytfance do mięsa (wyszedł super!), ale ona na pewno nie ma 5l. W takim razie czy mam rozdzielić chleb na dwa naczynia, w których będę piekła? Boję się, że jeśli przykryję brytfankę to chleb w piekarniku zacznie rosnąć i, no nie wiem, wyjdzie z niej? albo w środku się nie dopiecze. Proszę o radęBlog Justyny i Piotrahttps://www.blogger.com/profile/15566685647674340118noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-73178977812942918572013-04-17T08:56:18.776+02:002013-04-17T08:56:18.776+02:00Rzeczywiście wyszedł Ci pięknie! wyrośnięty i malo...Rzeczywiście wyszedł Ci pięknie! wyrośnięty i malowniczy a jak jeszcze smakuje to już pełnia szczęścia, pozdrawiam wiosennie:))kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-30380634537446131172013-04-16T22:42:46.379+02:002013-04-16T22:42:46.379+02:00http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7be3663ea2c85...http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7be3663ea2c8567.html<br />poprzedni link pomyłka.<br />Pozdrawiam Ela.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-21137936706245572062013-04-16T22:40:01.894+02:002013-04-16T22:40:01.894+02:00PYSZNY,PACHNĄCY,PIĘKNY.
[URL=http://www.fotosik.pl...PYSZNY,PACHNĄCY,PIĘKNY.<br />[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d7be3663ea2c8567][IMG]http://images41.fotosik.pl/2014/d7be3663ea2c8567m.jpg[/IMG][/URL]<br />Pozdrawiam Ela.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-31514664037080814862010-09-07T15:31:56.534+02:002010-09-07T15:31:56.534+02:00Majka - to co napisałaś, to miód na moje serce! Po...Majka - to co napisałaś, to miód na moje serce! Pozdrawiam!kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-26159058538182752472010-09-07T13:37:06.851+02:002010-09-07T13:37:06.851+02:00Upieklam ten chlebek zgodnie z obietnica :) Jest P...Upieklam ten chlebek zgodnie z obietnica :) Jest PRZEPYSZNY! I jaki duzy...bylam pod wrazeniem :) <br /><br />Upieklam tez ten, ktory w oryginale byl z dodatkiem pieprzu. troche sie balam, ze nie bedzie mial go kto zjesc wiec zmienilam lekko przepis (pominelam kilka skladnikow) i dorzucilam duzo swiezego koperku. Wyszedl pyszny.<br /><br />Dziekuje za swietne przepisy :))majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-65058333818594363602010-09-03T11:10:04.583+02:002010-09-03T11:10:04.583+02:00majka wystarczy, mój ma 5l.majka wystarczy, mój ma 5l.kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-6339245705808420602010-09-02T14:46:09.612+02:002010-09-02T14:46:09.612+02:00Przepraszam, ze zawracam Ci glowe ale zastanawiam ...Przepraszam, ze zawracam Ci glowe ale zastanawiam sie jak duzy jest ten chlebek? Czy taki garnk o poj.4,6 l wystarczy do jego upieczenia?majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.com