tag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post3265239137293625346..comments2024-03-03T08:27:21.065+01:00Comments on smaki i aromaty: Zrobiłam ser, upiekłam chleb i zjadłam dobre śniadanie:)kasshttp://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comBlogger38125tag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-2123692019741434372021-12-02T12:39:57.251+01:002021-12-02T12:39:57.251+01:00Nigdy nie robiłam ale muszę spróbować, dziękuję za...Nigdy nie robiłam ale muszę spróbować, dziękuję za pomysł, pozdrawiam 😊kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-63929736875174592502021-12-02T00:40:13.788+01:002021-12-02T00:40:13.788+01:00kass, a próbowałaś kisić np. sałatę w serwatce? Sa...kass, a próbowałaś kisić np. sałatę w serwatce? Sama w sobie, jest pyszna, tak zwyczajnie ukiszona.Ta z serwatki ma posmak twarogu, jest delikatniejsza, inna. Równie smaczna. Lodowa najlepsza. Polecam ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-34352064089383126612013-05-13T17:22:09.132+02:002013-05-13T17:22:09.132+02:00Tu jest tabela środków chemicznych dodawanych do ż...Tu jest tabela środków chemicznych dodawanych do żywności:<br />http://wypiekizpasja.blox.pl/strony/tabela.html<br />o zgrozo:(((kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-31436294598957994372013-05-13T14:56:46.811+02:002013-05-13T14:56:46.811+02:00WIelkie podziękowania za odpowiedź z tą czerwinią,...WIelkie podziękowania za odpowiedź z tą czerwinią, niczego nie można na ten temat znaleźć w internecie. Najśmieszniejsze , że na tym moim mleku jest napis " WIesz skąd mleko pochodzi" i że gwarantuje to pierwszą jakość.<br /><br />Do soli dodają też świństwo przeciwzbrylające, po co i na co , nie trzeba żadnej wojny ani nalotu kosmitów, sami doprowadzamy ziemię do zagłady. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-17214471267305432742013-05-13T09:26:24.488+02:002013-05-13T09:26:24.488+02:00Tak, czerwony nalot swiadczy o dodaniu konserwantó...Tak, czerwony nalot swiadczy o dodaniu konserwantów... niestety widac nawet w produktach eco są, tylko dlaczego nazywa sie eco? to jest przerażające:(<br />Co do pszczół, ogladałam równiez, niedawno był ciekawy film na ten temat na planete, czasem żałuję, że to oglądam... włos się jeży:((( kilka miesięcy temu obejrzałam też bardzo ciekawy ale i szokujący film o słodzikach, tak masowo dodawanych do żywności w imię dietetycznego zdrowia(!!!), okazuje się że niektóre z tych substancji sa bardzo szkodliwe, wręcz rakotwórcze... chyba lepiej zjeść trochę cukru niż to świństwo, a co do cukru - ostatnio wyczytałam że do cukru pudru dodaje sie środki przeciwzbrylające bardzo szkodliwe dla zdrowia ... jaki my sobie świat szykujemy dla przyszłych pokoleń? kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-86326455904605959732013-05-13T08:41:57.060+02:002013-05-13T08:41:57.060+02:00Napisałaś o tej czerwieni na twarogu, a mi zrobił ...Napisałaś o tej czerwieni na twarogu, a mi zrobił się pięknie czerowny kożuch na zsiadłym mleku, ekologicznym. Czy to znaczy że i do mleka coś dosypali ?? Oglądałam program o pszczołach któe masowo giną, i niestety smutnych rzeczy można się było dowiedzieć, niestety te nasze pszczoły zbierają pyłek z roślin potraktowanych już w formie nasion pestycydami, które przedostając się do pyłków są przenoszone już jako mocno toksyczna substancja przez te nieboraki i nie dosyć że same pszczoły są zabijane to ten pyłek trafia do la a później wiadomo gdzie , tak że nawet miód w dużej mierze nafaszerowany jest pestycydami :(( Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-77268499138159206272013-04-24T19:49:01.620+02:002013-04-24T19:49:01.620+02:00Twaróg też czasem robię w domu i ma zupełnie inny,...Twaróg też czasem robię w domu i ma zupełnie inny, dużo lepszy smak. Ale na koryciński bym się chyba jednak nie porwała, dlatego podziwiam bardzo :)dawny_basikhttps://www.blogger.com/profile/05929985437186815681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-82416952559664207762013-04-18T06:12:43.002+02:002013-04-18T06:12:43.002+02:00Uwielbiam śniadania, w których wszystkie składniki...Uwielbiam śniadania, w których wszystkie składniki są mojego wyrobu. Fajnie latem kiedy mam jeszcze swoje pomidory prosto z krzaka. W zimie często piekę też pasztet.A o domowym twarogu mogłabym godzinami. Najlepszy pamiętam wyrobu mojego taty.<br />Pozdrawiam Kaśkahttp://www.kulinarnawyspa.pl/http://www.kulinarnawyspa.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-24738962289802796982013-04-14T12:05:38.164+02:002013-04-14T12:05:38.164+02:00Jolu ja tez te zaparkowe bułeczki bardzo lubię, bu...Jolu ja tez te zaparkowe bułeczki bardzo lubię, buziaki dla całej czwórki:))kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-76294658854092600402013-04-14T12:04:40.884+02:002013-04-14T12:04:40.884+02:00Kaprysiu, czyli że Cię wzięło? znaczy na pieczenie...Kaprysiu, czyli że Cię wzięło? znaczy na pieczenie, witaj w klubie:))) miłej i smacznej niedzieli!kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-82062729799747273882013-04-13T22:02:59.607+02:002013-04-13T22:02:59.607+02:00Oj pamietam jak moja babcia kiedys robiła twaróg (...Oj pamietam jak moja babcia kiedys robiła twaróg (póki jeszcze mieliśmy swoją krowę) .... czekało się, aż mleko się skwasi, a później podgrzewało i wieszało na kranie:) pyszny był ten ser:) .... u nas zawsze był zapowiedzią pierogów:). Ja ostatnio zrobiłam twarożek z jogurtów greckich, pyszny był:) .... co do chleba to po prostu cudny, zapisuje go do zrobienia:) ...a ostatnio zajadaliśy się z Olinkiem Twoimi bułkami z zaparką:) buziaki zasyłamJola Szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-82573946362574544172013-04-13T21:55:12.988+02:002013-04-13T21:55:12.988+02:00Kiedyś sklepowe twarogi były tak niesmaczne,że moj...Kiedyś sklepowe twarogi były tak niesmaczne,że moja mama zawsze robiła biały ser sama, umiem więc , ale robię latem kiedy jestem na działce i mleko kupuję od sąsiadów "prosto od krowy", bo ja robię wyłącznie z ukwaszonego mleka, ale Twój sposób jest ciekawy i muszę kiedyś spróbować:)Ze sklepowym , czerwonym jakoś się jeszcze szczęśliwie nie spotkałam.<br />Ps. Bułeczki zaraz wyrabiam, a jutro piekę, chleby też rosną:) Miłej niedzieli:)kaprysiahttps://www.blogger.com/profile/16462167887516627735noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-36888737631995053252013-04-13T11:03:12.243+02:002013-04-13T11:03:12.243+02:00Oczywiście że nie wiem do końca co jest w maslance...Oczywiście że nie wiem do końca co jest w maslance czy jogurcie, staram sie kupować wyroby z lokalnych mleczarni, mniejszych i jeszcze mniej 'skażonych', jak mam możliwość to zaopatruję się w te wyroby u pobliskich producentów czyli rolników i chodowców.<br />Pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-45751651448621688462013-04-13T11:00:20.380+02:002013-04-13T11:00:20.380+02:00Tak, masz rację, jedzenie zaczyna być naszym wrogi...Tak, masz rację, jedzenie zaczyna być naszym wrogiem, polskie normy żywieniowe były dość restrykcyjne, unijne są bardziej liberalne i pozwalaja na stosowanie wielu srodków chemicznych do produkcji zywności...niestety weszliśmy do unii i ...:(kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-24807610367231737272013-04-13T00:32:43.472+02:002013-04-13T00:32:43.472+02:00piszesz, ze twarogu konserwanty, a skad wiesz, ze ...piszesz, ze twarogu konserwanty, a skad wiesz, ze nie ma ich w maslance czy jogurcie, ktorego uzywasz do zrobienia niby domowego twarogu. moim zdaniem prawdziwie domowy to on by byl, gdybys sama z mleka zrobila sobie tez i ta maslanke i jogurt. :) Pozdrawiam, AnnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-70293630252188786092013-04-12T21:34:55.899+02:002013-04-12T21:34:55.899+02:00Kasiu a ja jestem w szoku...ja tez czesciej ostatn...Kasiu a ja jestem w szoku...ja tez czesciej ostatnio zwracam uwage na sklad produktow ktore kupuje...czasem jestem przerazona co my wogole jemy ...a potem zastanawiamy sie skad u nas choroby...ostatnio sama pieke ,,cos do chleba,, bo przynajmniej wiem co tam daje,ale niestety nie da sie uniknac chemi,smutne to:( zazdroszcze Ci tego serka,kiedys tez robilam swojski serek ,ale wtedy mialam mleko z pewnego zrodla:)Ewamhttps://www.blogger.com/profile/14648209053613322300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-72955561075127162382013-04-12T14:28:28.554+02:002013-04-12T14:28:28.554+02:00Ja zabieram się właśnie za podpuszczkowy:)Ja zabieram się właśnie za podpuszczkowy:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-6665766592534492692013-04-12T14:27:07.581+02:002013-04-12T14:27:07.581+02:00To stara brytfanna do pieczenia, niekoniecznie chl...To stara brytfanna do pieczenia, niekoniecznie chleba:) kupiona na starociach.kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-74658142321749255672013-04-12T14:25:41.306+02:002013-04-12T14:25:41.306+02:00No to teraz koniecznie krasulę musisz nabyć:) pozd...No to teraz koniecznie krasulę musisz nabyć:) pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-10661676708083776522013-04-12T14:24:30.605+02:002013-04-12T14:24:30.605+02:00Wiem to od osoby znajacej się na rzeczy, czyli tec...Wiem to od osoby znajacej się na rzeczy, czyli technologa żywności, sama to jedynie domyslalam się że to może być to. Wcale nie uwazam że robienie sera to dużo pracy i babranie, jesli mleko jest OK, to ser będzie dobry na bank, mnie za pierwszym razem wyszedł dobry:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-50414758656704839532013-04-12T14:18:21.687+02:002013-04-12T14:18:21.687+02:00A skąd wiesz, Kass, ze to były konserwanty? Moja M...A skąd wiesz, Kass, ze to były konserwanty? Moja Mama robiła twaróg... Jak dla mnie to za dużo ambarasu;), babrania się... no i do tego ryzyko, ze sie nie uda, a nie przepadam za twardym czy bardzo kwaśnym twrogiem:/ Twój ser wygląda idealnie! A chleba jak zwykle wspaniały!:)Violiśkahttps://www.blogger.com/profile/00715584105422728891noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-88144462218313715652013-04-12T13:09:08.924+02:002013-04-12T13:09:08.924+02:00Ja robię sery nieustannie od kiedy mieszkam na wsi...Ja robię sery nieustannie od kiedy mieszkam na wsi. Nie dorobiłam się jeszcze krowy,ale marzę o jerseyce. Boję się tylko reakcji psów. Przepis jest bardzo prosty - zsiadłe mleko zalewam wrzącą wodą, bądź gotującym słodkim mlekiem, jeśli chcę ser słodszy i bardziej tłusty, czyli rzadko. Mieszam i po kilku minutach na gazę. Pozdrawiamkasiazjeziorahttps://www.blogger.com/profile/06836576998185216785noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-25419549306737592752013-04-12T12:03:38.605+02:002013-04-12T12:03:38.605+02:00Kochana powiedz mi proszę gdzie kupiłaś taki piękn...Kochana powiedz mi proszę gdzie kupiłaś taki piękny garnek owalny do chleba?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-37443253663196670772013-04-12T09:51:09.053+02:002013-04-12T09:51:09.053+02:00U mnie nie ma takich serów, trzeba pojechać na wie...U mnie nie ma takich serów, trzeba pojechać na wieś, ale czasu brak... a żytnią mąkę u mnie mozna dostac w spozywczym, pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-81118018189523237512013-04-12T09:43:32.705+02:002013-04-12T09:43:32.705+02:00Trochę pracy wymaga ale warto:)Trochę pracy wymaga ale warto:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.com