tag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post4019510632838077657..comments2024-03-03T08:27:21.065+01:00Comments on smaki i aromaty: Chleb rycerskikasshttp://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comBlogger46125tag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-39918657289946924752020-04-15T11:07:44.359+02:002020-04-15T11:07:44.359+02:00Bardzo Pani dziękuję, jestem spokojniejsza😊 Chleb...Bardzo Pani dziękuję, jestem spokojniejsza😊 Chleb już w piekarniku 😁KHhttps://www.blogger.com/profile/15229933840398043351noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-61189586242187374832020-04-15T10:08:24.500+02:002020-04-15T10:08:24.500+02:00Szczelnie znaczy folią lub pokrywką - jeśli miska ...Szczelnie znaczy folią lub pokrywką - jeśli miska taką posiada, można oczywiście przykryć talerzem. Ciasto ma fermentować, o to właśnie chodzi. Rośnięcie to nic innego jak fermentacja. Myślę że wszystko będzie dobrze, pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-21246852822561061482020-04-15T09:28:44.226+02:002020-04-15T09:28:44.226+02:00Mam kluczowe pytanie, czy "szczelne zamknięci...Mam kluczowe pytanie, czy "szczelne zamknięcie" oznacza przykrycie lnianą ściereczką czy np. przykrywką bez dostępu powietrza? Przykryłam miskę na noc talerzem, szczelnie i mam wątpliwości, czy ciasto nie sfermentowałoKHhttps://www.blogger.com/profile/15229933840398043351noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-76463093707130106822018-04-11T20:21:34.793+02:002018-04-11T20:21:34.793+02:00Mówiąc szczerze nie wiem, jeśli robisz wszystko wg...Mówiąc szczerze nie wiem, jeśli robisz wszystko wg przepisu. Jeśli chleb wychodzi Ci dobrze czyli ma wnętrze dziurkowane i sprężyste, jeśli smakuje dobrze to nie ma co przejmować się, ważne żeby chleb był dobrze wypieczony i smaczny.kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-32132653484220581962018-03-31T14:08:24.940+02:002018-03-31T14:08:24.940+02:00Witam, robię ten chlebek raz na jakiś czas, trzyma...Witam, robię ten chlebek raz na jakiś czas, trzymam się wiernie przepisu poza tym że nie piekę na kamieniu tylko na blasze jednak mam jeden problem. Po 12-18 godzinach wyrastania jeszcze ani razu nie zdarzyło się żeby mi przyrósł potem przez godzinę aż 70% :( właściwie przez ten czas rośnie już niewiele. Proszę o poradę, co robię źle?<br />Pozdrawiam i dziękuję za pyszne przepisy.mary_czaryhttps://www.blogger.com/profile/05843002176330558384noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-3507991255782372082017-02-17T18:43:08.673+01:002017-02-17T18:43:08.673+01:00Dziękuję za informację, niestety to częsta praktyk...Dziękuję za informację, niestety to częsta praktyka, łatwiej skopiować przepis niż samemu stworzyć swój własny - to wymaga trochę pracy. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)<br />kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-68386780182316300452017-02-17T17:36:54.746+01:002017-02-17T17:36:54.746+01:00Robię bo wygląda bardzo apetycznie. Znalazłam iden...Robię bo wygląda bardzo apetycznie. Znalazłam identyczny przepis na blogu"Nastoletnie Wypiekanie "i niestety autorka sobie przypisuje recepture...nie wspomina o źródle...albo mi gdzieś umknęło. Pozdrawiam i piękny blog...cieszę się że w końcu tu trafiłam onahttps://www.blogger.com/profile/16213964632410674849noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-11207562478597725122016-01-14T17:23:19.829+01:002016-01-14T17:23:19.829+01:00Dziekuje za odpowiedz.Jednak dziś upiekłam chlebek...Dziekuje za odpowiedz.Jednak dziś upiekłam chlebek z ziemniakami.Jestesmy z mezem zachwyceni tym chlebkiem i nie możemy się nim najeść.Bardzo dziekuje za przepisy .MalgosiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-14821947067077743972016-01-14T17:03:08.772+01:002016-01-14T17:03:08.772+01:00Dziekuje za odpowiedz ,Sprobuje ten przepis.Natom...Dziekuje za odpowiedz ,Sprobuje ten przepis.Natomiast dziś piekłam chlebek z ziemniakami.Nie możemy się z mezem najeść taki jest cudownie dobry.Dziekuje za przepisy .MALGOSIAAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-68063583138703459942016-01-13T15:46:46.549+01:002016-01-13T15:46:46.549+01:00Myślę że można, dobry też jest jogurt naturalny.Myślę że można, dobry też jest jogurt naturalny.kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-73341001986903648072016-01-13T13:05:02.030+01:002016-01-13T13:05:02.030+01:00witaj. mam takie pytanie ,czy gdybym dodala zamias...witaj. mam takie pytanie ,czy gdybym dodala zamiast kwfiru kwaśne mleko byłoby dobrze?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-58035785519587148862015-12-16T13:29:35.993+01:002015-12-16T13:29:35.993+01:00Baaardzo dziękuję!! Zwłaszcza za poradę dotyczącą ...Baaardzo dziękuję!! Zwłaszcza za poradę dotyczącą wyrastania chleba w durszlaku - sama nigdy bym na to nie wpadła :D póki co chyba wszystko wiem, ale dam znac o sobie w razie jakichś problemów ;) pozdrawiam serdecznie z Krakowa!MariaMariolanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-42278537978399273872015-12-16T10:01:33.757+01:002015-12-16T10:01:33.757+01:00Upieczenie tego chleba bez garnka oczywiście jest ...Upieczenie tego chleba bez garnka oczywiście jest możliwe, każdy chleb można upiec w różny sposób i każdy jest dobry jeśli zachowa się czasy wyrastania i temperaturę pieczenia. Z doswiadczenia wiem, że chleb jest trochę inny w zależności od sposobu pieczenia. Z tego samego ciasta piekę czasem 2 chleby: jeden w garnku i obok kładę foremkę z drugim. Chleby mają inną wilgotność i perforację ale oba są smaczne i w smaku prawie identyczne. Chleb nie musi wyrastać w koszyku, można wykorzystać np durszlak, wyściełaj go ściereczką, mocno obsyp mąką i umieść ciasto. Nagrzej piekarnik z suchą i czystą blachą, wyjmij ostrożnie blaszkę, posyp ją otrębami lub semoliną albo mąką razową i odwracając koszyk przełóż chleb na blachę, wsuń do gorącego pieca. W tym chlebie ważna jest wysoka temperatura i mocno nagrzany piekarnik, wtedy skórka chleba będzie odpowiednio wypieczona. Dla lepszego efektu, po wsunięciu chleba, dobrze jest spryskać wnętrze pieca wodą (np spryskiwaczem) lub umieścić na dnie piekarnika kilka kostek lodu. Para powoduję lepsze rośnięcie i tworzenie się chrupiącej skórki.<br />Jesli masz jakieś jeszcze pytania to chętnie odpowiem. Powodzenia i pozdrawiam :)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-62579572657615341932015-12-15T23:01:54.369+01:002015-12-15T23:01:54.369+01:00Witam! Bardzo chcę upiec ten chleb dla ukochanego,...Witam! Bardzo chcę upiec ten chleb dla ukochanego, nie posiadam jednak ani garnka do pieczenia, ani koszyczka do wyrastania... Czy upieczenie tego wspaniałego chleba jest możliwe bez posiadania tych akcesoriów? W przepisie podajesz, że można upiec na blasze, czy efekty są takie same mniej więcej? Czy zamiast tego lepiej upiec np. w naczyniu żaroodpornym albo na patelni pod przykrywką? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!<br /><br />No i dziękuję za przepis, jak się uda to ktoś będzie bardzo szczęśliwy ;)MariaMariolanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-10866977888585562392015-10-31T19:59:25.052+01:002015-10-31T19:59:25.052+01:00Cieszę że smakuje, wspaniała tradycja, pozdrawiam:...Cieszę że smakuje, wspaniała tradycja, pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-25513559906304276422015-10-31T17:19:06.360+01:002015-10-31T17:19:06.360+01:00Piekę go na wszystkie święta, to przebój w mojej r...Piekę go na wszystkie święta, to przebój w mojej rodzinie, no i się wpakowałam, bo gdybym spróbowała go choć raz nie upiec, to bym oberwała ;-) Dziękuję za wspaniały przepis :)Martahttps://www.blogger.com/profile/07863337493653818967noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-19045189179953010872015-02-28T14:12:03.433+01:002015-02-28T14:12:03.433+01:00Chleb ostygł i można degustować,jest bardzo dobry,...Chleb ostygł i można degustować,jest bardzo dobry,skórka chrupiąca i smak delikatny.Chleb waży ponad kilogram.myslę ze jeszcze kiedyś go upiekę,bo warto.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04215087459286492625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-10377585666368832022015-02-28T13:21:27.038+01:002015-02-28T13:21:27.038+01:00Jestem ciekawa czy będzie Ci smakował, pozdrawiam!...Jestem ciekawa czy będzie Ci smakował, pozdrawiam!kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-70285165463275123412015-02-28T12:35:02.516+01:002015-02-28T12:35:02.516+01:00Upieklam dziś ten chleb wygląda dobrze,ale narazie...Upieklam dziś ten chleb wygląda dobrze,ale narazie gorący,więc nie mmożna go zjeść.jak tylko przestygnie to dam znać jaki ma smak.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04215087459286492625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-78821507884594750792014-03-13T10:00:30.152+01:002014-03-13T10:00:30.152+01:00Masz rację, ten chleb nie jest taki jak na Bema, t...Masz rację, ten chleb nie jest taki jak na Bema, to moja wariacja na temat... dziękuję za zdradzenie sekretu pieczenia rycerskiego - może wypróbuję metodę, pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-49705285230210350802014-03-12T21:46:18.792+01:002014-03-12T21:46:18.792+01:00Trafiłam tutaj szukając przepisu na chleb z Bema. ...Trafiłam tutaj szukając przepisu na chleb z Bema. :) Piekłam go już kilka razy. Jest pyszny, ale to nie jest jednak prawdziwy rycerz. :( "Wynalazca" tego pieczywa - pan z kolczykiem strofujący klientów z plastikowymi reklamówkami - zdradził mi kiedyś, że chleb ten jest pieczony 2 razy. Po całkowitym wypieczeniu wyciąga się go z pieca, lekko studzi, spryskuje powierzchnię wodą i ponownie wkłada go do pieca na dluższą chwilę. Smak - choć wspaniały - też nie jest dokładnie taki. No i w prawdziwym rycerzu nie można pominąć zakwasu. Będę więc nadal szukać idealnego przepisu... Gratuluję wspaniałego bloga! Będę tu zaglądać. :)filomidanekhttps://www.blogger.com/profile/10616527296654281098noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-77052167927072202002013-12-10T12:32:37.020+01:002013-12-10T12:32:37.020+01:00Chleb rycerski to chleb 'biały' czyli z mą...Chleb rycerski to chleb 'biały' czyli z mąki nierazowej (jest tam mały jej dodatek ale żytniej razowej), jeśli upieczesz z razowej (pełnoziarnista to właśnie razowa) to będzie zupełnie inny chleb, ale na pewno masz w sklepie zwykłą mąkę pszenną, lepiej do tego chleba tej użyć - jeśli ma to byc chleb rycerski, jak będę miała chwilę to polecę Ci chleb z pszennej razowej, póki co ten jest z razową i bardzo dobry:<br />http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2424738890425147926#editor/target=post;postID=56027393147747376;onPublishedMenu=posts;onClosedMenu=posts;postNum=3;src=postname<br />na dniach podam na niego przepis.kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-61018691399140721292013-12-10T10:38:51.518+01:002013-12-10T10:38:51.518+01:00ten chleb jest następny jaki chcę upiec, ale tu gd...ten chleb jest następny jaki chcę upiec, ale tu gdzie mieszkam (Holandia) nie mogę kupić mąki wg typu. Mam tylko mąkę pszenną pełnoziarnistą ("volkoren tarwemeel"). Jak myślisz, czy ona jest nieodpowiednia do tego chlebka? Bo jeśli pełnoziarnista, tzn. że chyba razowa, tak? Może masz jakiś przepis z użyciem tego rodzaju mąki. Pozdrawiam :)Blog Justyny i Piotrahttps://www.blogger.com/profile/15566685647674340118noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-84008046007943843412013-05-28T14:18:01.286+02:002013-05-28T14:18:01.286+02:00Tak, składam jak kopertę, zlepiam na górze krawędz...Tak, składam jak kopertę, zlepiam na górze krawędzie i wkładam do koszyka zlepieniem do góry, potem kładę na łopate odwracając go tak by złaczenia w czase pieczenia były na dole, wsuwam na nagrzany kamień, psikam wodą kilka razy i zamykam. Jeśli piekarnik jest dobrze nagrzany to nawet płaski chleb wystrzeli do góry i ładnie się zaokrągli. <br />...u mnie też jesień:(kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-27080354534203370972013-05-28T13:24:53.504+02:002013-05-28T13:24:53.504+02:00Kasiu,
Ale rozumiem, że formujesz bochenek ściśle ...Kasiu,<br />Ale rozumiem, że formujesz bochenek ściśle zakładając boki do środka aby się nie rozszedł ? Nurtuje mnie to bo chciałabym spróbować bez garnka ale nie każdy chleb się chyba nadaje....<br />Masz jakąś technkę formowania?<br /><br />U nas listopad brrrrr<br />MAnonymousnoreply@blogger.com