tag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post896357730887276629..comments2024-03-03T08:27:21.065+01:00Comments on smaki i aromaty: O pysznym chlebie na Pâte Fermentée i o hodowli zakwasu żytniego.kasshttp://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-87749883224007763492014-08-27T15:08:14.266+02:002014-08-27T15:08:14.266+02:00To świetnie! Teraz tylko piec:) Ja zaczęłabym od ...To świetnie! Teraz tylko piec:) Ja zaczęłabym od prostego chleba pieczonego w garnku, np takiego:<br />http://smakiaromaty.blogspot.com/2012/03/chleb-pszenno-zytni-z-kminkiem-pieczony.html<br />lub ten pieczony w foremkach, który zawsze smakuje wspaniale:<br />http://smakiaromaty.blogspot.com/2008/11/chleb-pszenno-ytni-liski.html<br />Pozdrawiam:)<br />kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-44504589387756650382014-08-20T19:24:22.237+02:002014-08-20T19:24:22.237+02:00Zrobiłam nowy i udało się!Bardzo dziękuję za wspar...Zrobiłam nowy i udało się!Bardzo dziękuję za wsparcie. Jestem już na 4 dniu u nie mogę się doczekać pieczenia. Jaki przepis poleca Pani na pierwszy raz? Mam garnek żeliwny, ale nie wiem czy takie z foremki nie jest łatwiejszy?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-36078121134691721062014-08-08T12:10:47.228+02:002014-08-08T12:10:47.228+02:00Jeżeli pierwszego dnia zaczął rosnąć to znaczy że ...Jeżeli pierwszego dnia zaczął rosnąć to znaczy że mąka jest w porządku, jezeli pamiętasz o tym żeby przy kazdym następnym dokarmianiu - odmierzyć ok 112g czyli 2-3 łyżki zakwasu, (RESZTĘ WYRZUCIĆ! - nie oszczędzać, wyrzucić!), po czym dodać swieżej mąki i przegotowanej lekko ciepłej wody, wymieszać i przykryte niezbyt szczelnie naczynie zostawic w cieple (teraz jest bardzo ciepło więc dla zakwasu super!) i mieszając co kilka godzin znowu powtórzyc czynność. Nie wyrzucaj całego zakwasu bo na pewno ruszy przy następnym karmieniu, powodzenia!kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-40384052561823884782014-08-08T09:06:54.329+02:002014-08-08T09:06:54.329+02:00Proszę o pomoc z zakwasem. Zrobiłam już trzy i za ...Proszę o pomoc z zakwasem. Zrobiłam już trzy i za każdym razem tak samo. Pierwszego dnia po dokarmianiu pięknie bąbelkuje i rośnie i to by było na tyle. Później opada i przy każdym dokarmianiu już się nie podnosi. Czy to znaczy że mam go wyrzucić i nie można na nim piec?Jeden mam już 7 dni i dalej jest tylko kilka bąbelków na górze ale nie rośnie. Co robić?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-41975116266676356472014-01-30T23:25:20.783+01:002014-01-30T23:25:20.783+01:00Dziękuję za odpowiedź. No to czas działać. Pozdraw...Dziękuję za odpowiedź. No to czas działać. Pozdrawiam.<br />Ps. Bardzo lubię ten blog. :)<br />Justyna.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-30448516906122644212014-01-30T20:46:02.602+01:002014-01-30T20:46:02.602+01:00Witam:) myslę że po tak długim czasie zakwas padł....Witam:) myslę że po tak długim czasie zakwas padł... ja w taki wypadku zaczęłabym od początku... rok bez jedzenia to i zakwas nie da rady , pozdrawiam:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-66204399053181976042014-01-30T19:57:58.667+01:002014-01-30T19:57:58.667+01:00Poczytałam, że z pomocą Tatter ożywiła Pani swój d...Poczytałam, że z pomocą Tatter ożywiła Pani swój długo nieużywany zakwas. Ja też mam taki, który porzuciłam na chyba rok aż! Próbuję go rozruszać, ale się nie udaje. Pachnie super, nie było żadnej pleśni, ale nie chce się uaktywnić, zabąbelkować. Co robić? Proszę o wskazówki.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-62032577573483187042013-04-10T14:48:12.958+02:002013-04-10T14:48:12.958+02:00Może ten:
http://smakiaromaty.blogspot.com/2008/11...Może ten:<br />http://smakiaromaty.blogspot.com/2008/11/chleb-pszenno-ytni-liski.html<br />jest pyszny, pszenno-zytni, długo zachowuje świeżość, to jeden z moich ulubionych chlebków, nie zdarzyło się żeby nie wyszedł:)kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-43114508338380390332013-04-10T14:06:03.952+02:002013-04-10T14:06:03.952+02:00Dziękuje za odpowiedź. A który chlebuś najlepiej u...Dziękuje za odpowiedź. A który chlebuś najlepiej upiec jako pierwszy na zakwasie? jutro mam ochotę upiec z mąki gryczanej na drożdżach jak zrobie i wyjdzie to się oczywiście pochwalę:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-83736364340825125512013-04-10T13:23:12.840+02:002013-04-10T13:23:12.840+02:00Możesz -nie ważąc, ja już nie ważę tylko na wyczuc...Możesz -nie ważąc, ja już nie ważę tylko na wyczucie dodaję mąkę i wodę- dosypac garść mąki i trochę wody tak żeby nie był za luźny, nie chowaj do lodówki - nic mu nie będzie, może kilka dni stać w temp. pokojowej i na pewno się nie zepsuje. Wazne żeby zakwas był 'czynny' czyli podnosił się za kazdym razem i widac było pęcherzyki powietrza które świadczą o fermentacji i sile zakwasu. On musi podnieść ciasto chlebowe, więc musi być aktywny:) Jesli boisz się że ciasto nie urośnie, zawsze możesz dodać odrobinę drożdży np kuleczkę wielkości orzecha laskowego.<br />kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-66343479995273156292013-04-10T12:31:26.101+02:002013-04-10T12:31:26.101+02:00w sobote nastawiłam zakwas dokarmiam go zawsze wie...w sobote nastawiłam zakwas dokarmiam go zawsze wieczór(nie dam rady co 12 godz.) to kiedy już będę mogła upiec chleb na zakwasie(oprócz piątku) w piątek nie dam rady go dokarmić przez ważenie to czy mogę tylko trochę samej mąki dorzucić i trochę wody do całości i zamieszać czy lepiej schować do lodówki w czwartek wieczór a w sobote rano wyjąć i dokarmiać jak należy z przepisu?I który przepis na chleb nadaje się jako pierwszy? <br />pozdrawiam Ela.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-65413179687332248272010-02-22T22:18:54.444+01:002010-02-22T22:18:54.444+01:00Kass ja przepraszam że tak późno, ale normalnie To...Kass ja przepraszam że tak późno, ale normalnie Tobie się należy co najmniej milion świadectw z czerwonym paskiem :)<br />A chleb i nacięcia... bajkowe!Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-92165777338083267142010-02-22T09:24:13.611+01:002010-02-22T09:24:13.611+01:00Aniu to wiesz najlepiej jaki on smaczny...
An-no ...Aniu to wiesz najlepiej jaki on smaczny...<br /><br />An-no koniecznie!<br /><br />majanko dziękuję, upiecz bo jest pyszny!<br /><br />margot tak pyszny chlebek, będę go powtarzała na 100%...a zakwas ma się całkiem dobrze.<br /><br />Karola dziękuję!<br /><br />Tili dziękuje!<br /><br />Pozdrawiam poniedziałkowo i słonecznie:)))kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-69404005811532756342010-02-22T07:51:06.722+01:002010-02-22T07:51:06.722+01:00Wow! Wow! Ale piękny bochen :)Wow! Wow! Ale piękny bochen :)Tilianarahttps://www.blogger.com/profile/07002725078008894773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-24024980825237054182010-02-21T23:48:14.319+01:002010-02-21T23:48:14.319+01:00cudowny.cudowny.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16104297789804960125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-26374676497285083702010-02-21T23:07:27.619+01:002010-02-21T23:07:27.619+01:00Kass, ale tobie upiekł się bajecznie ten chleb , p...Kass, ale tobie upiekł się bajecznie ten chleb , piękny bochen <br />Prawda ten chleb to taki król wśród drożdżowych chlebów<br />a zakwas widzę ,że ma się dobrzemargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-89419169021458103832010-02-21T22:45:42.797+01:002010-02-21T22:45:42.797+01:00Alez piękne bąbelki!!!
A chleb też uroczy :) tylko...Alez piękne bąbelki!!!<br />A chleb też uroczy :) tylko my nie lubimy pieczywa z ziemniakami więc nie piekłam...Mafilkahttps://www.blogger.com/profile/15479548694566270351noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-51830964241874882842010-02-21T22:42:43.385+01:002010-02-21T22:42:43.385+01:00Ależ piękny bochenek! :)))
Musze go kiedyś upiec:...Ależ piękny bochenek! :))) <br />Musze go kiedyś upiec:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-51348225954425762612010-02-21T21:33:34.902+01:002010-02-21T21:33:34.902+01:00Łał!!! Muszę go wreszcie upiec i to tak pięknie zr...Łał!!! Muszę go wreszcie upiec i to tak pięknie zrumieniony jak Twój, KassAn-nahttps://www.blogger.com/profile/13790677585094707837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2424738890425147926.post-75683285997393979102010-02-21T21:12:50.300+01:002010-02-21T21:12:50.300+01:00Tez ten chleb kiedyś piekłam i bardzo nam smakował...Tez ten chleb kiedyś piekłam i bardzo nam smakowała - czuję, że szykuje się u mnie powtórka tego chleba w najbliższym czasie :-)<br />Pięknie Ci wyrósł do góry ten chlebek!Aniahttps://www.blogger.com/profile/04456346869374501033noreply@blogger.com