gry online

22.02.2017

Karnawał się kończy...



 ...może jakieś pączuszki? ...może faworki?
/zbiorczy post z linkami do przepisów/






*

23.12.2016

Wesołych Świąt


Jutro już wigilia...
 Pragnę złożyć Wszystkim 
najserdeczniejsze życzenia
Zdrowych, Rodzinnych i Smakowitych 
ŚWIĄT
BOŻEGO NARODZENIA
oraz 
Pomyślności, Miłości i Szczęścia w NOWYM ROKU!





ps.  Jakiś czas mnie nie będzie, do zobaczenia za kilka tygodni:)

18.11.2016

Piernik dietetyczny




No to zaczynam testowanie nowych przepisów swiątecznych.
Pierwszym jest piernik bez glutenu pszennego i laktozy.
Wiadomo, że w te święta pierniki i pierniczki są ciastami wyjątkowo pożądanymi, w każdym razie w naszym domu. Ten piernik jest upieczony z mąki żytniej.  Jeśli są wśród Was osoby na diecie, to na pewno przyda się Wam taki przepis.  Piernik w niczym nie ustępuje ciastu z mąki pszennej.  Zresztą pierniki można piec również z mąki żytniej, tak więc w tym cieście mąka nie sprawia że jest 'inny'. Nie ma tu także tłuszczu i nabiału.
Przepis podpatrzony u Nesja89 na YouTube.  Łatwy do wykonania, bardzo świąteczny, wilgotny i smaczny piernik.  Ciasto upiekła moja córka, ja tylko testuję, opisuję i renezuję:) 
Polecam!




PIERNIK DIETETYCZNY
/forma 10x22 cm/

składniki mokre:
*  100g musu jabłkowego
*  3 jajka
*  1 szkl mleka owsianego (w oryginale mleko krowie)
*  2 łyżki miodu

składniki suche:
*  150g mąki żytniej razowej typ 2000
*  50g mąki żytniej chlebowej typ 720
*  2 łyżki kakao
*  2 łyżki przyprawy do piernika ( u nas domowa-klik)
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia:
*  1/2 słoika powideł śliwkowych lub dżemu z czarnrj porzeczki

polewa:
*  ok 40g gorzkiej czekolady
*  1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego

W misce wymieszać suche składniki.  W drugiej wymieszać trzepaczką składniki mokre. Przelać do mąki i wymieszać łyżką.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC i piec ok 50 minut z termoobiegiem.
Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Przekroić w poprzek 2 razy i posmarować powidłami lub dżemem.
Rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym i polać wierzch.  W wersji świątecznej można posypać posiekanymi orzechami.

Moja uwaga: piernik będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej odświętny jeśli dodamy do ciasta orzechy i rodzynki lub inne bakalie.

Smacznego!

*


...jesiennych klimatów ciąg dalszy:)






10.11.2016

Rogale marcińskie upieczone...



...można zacząć świętowanie:)






Rogale piekę tradycyjnie z przepisu niezawodnej Bajaderki (klik - TU).  Najważniejszy jest mak, oczywiście biały, oprócz tego migdały i marcepan, dużo masła i jeszcze więcej pracy.  Zachodu przy nich jest sporo - trzeba zarezerwować czas na przygotowanie ciasta, potem nadzienia, leżakowanie w lodówce i w końcu pieczenie.  Najlepiej rozłożyć pracę na dwa dni - w przeddzień pieczenia przygotować ciasto i farsz z maku.  Następnego dnia uformować rogale, upiec, polukrować no i  jeść!  Cała ta celebra - podobnie jak przy pieczeniu chleba - jest niezwykle wciągająca i dająca dużo satysfakcji.  Raz w roku można się poświęcić, naprawdę warto, rogale są pyszne, polecam!









6.11.2016

Na powitanie szarlotka bez glutenu i laktozy





Na dobry poczatek jesieni zapraszam na pyszną szarlotkę. To ciasto bez laktozy i glutenu, ale nie tylko dla osób stosujących dietę.  Można oczywiście zastąpić część mąki owsianej pszenną, a zamiast oleju kokosowego dodać masło - szarlotka na pewno nie straci na smaku ale będzie troszkę inna. Wersja z mąką owsianą nam bardzo smakuje, ciasto jest delikatne i pyszne - polecam!





SZARLOTKA BEZ GLUTENU I LAKTOZY
/forma o śr 26-27 cm/

Ciasto:
*  2 szkl mąki owsianej
*  1 szkl mąki kukurydzianej
*  3 łyżki mączki ziemniaczanej
*  3/4 szkl cukru trzcinowego
*  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*  2 jajka
*  200 g oleju kokosowego
*  100 g oleju roślinnego
*  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*  1 łyzeczka cynamonu
Zagnieść cisto, podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok 30 minut.

Nadzienie:
*  6-7 jabłek
*  2 łyżki cukru
*  1/4 szkl wody
*  3 łyżeczki cynamonu
*  2 łyżki rodzynek
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.  Do rondla wlać wodę, wsypać cukier i pokrojone jabłka.  Dusić przez kilka minut ciągle mieszając.  Kiedy jabłka lekko się zeszklą, dodać rodzynki i cynamon, wymieszać i odstawić do przestudzenia.





Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki formy posmarować tłuszczem.
Wyjąć ciasto z zamrażarki.  Jedną część pokroić w plastry o gr 1/2 cm.  Wyłożyć nim blaszkę /dno i 2 cm rant/  układając plastry jeden obok drugiego i zlepiając je palcami aby utworzyły jednolitą i szczelną warstwę. 
Całość posmarować roztrzepanym białkiem lub 2 łyzkami dżemu.  Wyłożyć na to jabłka i wyrównać powierzchnię. Na wierzch pokruszyć lub zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 45-50 minut.
Wierzch powinien się ładnie zrumienić.
Ostudzić przed podaniem.
Smacznego!




...jesienne klimaty... 




30.08.2016

Przerwa powakacyjna



Kochani, ogłaszam powakacyjną przerwę.
Do poczytania za kilka tygodni, pozdrawiam cieplutko:)

17.08.2016

Drożdżówki z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką



I znowu jabłka...
Tym razem opakowane w ciasto drożdżowe, posypane kruszonką i chlapnięte lukrem.
Jabłka do tych drożdżówek są wcześniej skarmelizowane z cukrem i cynamonem.  Polecam wszystkim, których tak jak mnie zasypują jabłka, ale także wszystkim lubiącym dobrą drożdżówkę... bo dobra drożdżówka nie jest zła:)








BUŁKI DROŻDŻOWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
/na 18 bułek/

*  800 g mąki pszennej
*  50 g drożdży świeżych lub paczuszka instant (14 g)
*  250 ml mleka
*  150 ml wody
*  150 g masła
*  150 g cukru drobnego
*  cukier waniliowy
*  2 jajka
*  2 ugotowane ziemniaki
*  szczypta soli

*  ok 1,5 kg jabłek
*  2 łyżki cukru
*  łyżeczka cynamonu

kruszonka:
*  1 szkl mąki
*  2/3 szkl cukru
*  120 g masła
*  1/2 łyżeczki cynamonu

lukier:
*  1 szkl cukru pudru
*  1 łyżka miękkiego masła
*  kilka łyżeczek gorącego mleka
*  kilka kropli aromatu migdałowego

Do miski miksera wsypać mąkę i cukier, wymieszać.   W środku zrobić wgłębienie.  Do letniej wody wkruszyć drożdże (lub wsypać suche) i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.  Wlać mieszaninę do mąki i lekko zamieszać zagarniając trochę mąki.  Odczekać 10 minut aż na powierzchni drożdży pojawią się pęcherzyki.  Wlać mleko z rozpuszczonym masłem, roztrzepane jajka i rozgniecione ziemniaki.  Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy.  Wyrobić mikserem na gładkie i elastyczne ciasto - ok 10 minut.  Przykryć miskę ściereczką i odczekać aż ciasto podwoi objętość.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla z 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu.  Na małym ogniu dusić do momentu zeszklenia jabłek (nie rozgotowywać na papkę!).  Przestudzić.

Zrobić kruszonkę, siekając wszystkie składniki. Ciasto włożyć do lodówki.

Z podanych składników utrzeć lukier, dolewając sukcesywnie mleko.  W razie potrzeby dosypać cukru lub dać więcej mleka.

Ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę, po czym rozpłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Dłonią lub dnem szklanki zrobić wgłębienia, w których kłaść po kopiatej łyżce jabłek. Na wierzchu posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180stC przez ok 20-25 minut - w zależności od wielkości bułeczek.
Ostudzić i polać lukrem.
Smacznego!



*

szkarłatka amerykańska

14.08.2016

Monotematycznie czyli znowu jabłecznik, tym razem z budyniem


.... a jak niedziela, to pełen wypas (żeby nie było zbyt ubogo:)) czyli z kleksem bitej śmietanyi no i koniecznie w towarzystwie pysznej kawy:)

Uwielbiam ten jabłecznik,  każdego lata piekę go przynajmniej raz.
Ciasto nie jest zbyt słodkie, czyli tak jak lubię  a przepis znajdziecie TU-klik.  Polecam!


W ogrodzie też pełen wypas :))

materiał na szarlotki 



budleja Dawida



róża 'Rumba'



pomidory wciąż owocują



kwiatowy busz z Norką w tle



agapanty 



milin amerykański

23.07.2016

Szarlotka z pierwszych jabłek i ... obiad bez zawijania :)





Jabłka lecą na potęgę, trzeba więc jakoś je zagospodarować.  Powstało pyszne ciasto.  Z pierwszych jabłek szarlotka smakuje wybornie, dzisiaj padło na tą z marmoladą- klik.  Moje jabłka nie są jeszcze całkiem dojrzałe, ale na ciasto nadają się wyśmienicie:)




A na obiad dzisiaj będą gołąbki meksykańskie, czyli bez zawijania.  Robi się je łatwiej i szybciej od tradycyjnych, a są bardzo smaczne.



Po raz drugi kwitnie róża, która oprócz tego, że jest piękna, to na dodatek cudownie pachnie:)




... i zakwitły wreszcie dostojne agapanty!

Miłego weekendu!

20.07.2016

Sernik z jagodami




Nie zdążyłam nacieszyć się w tym roku jagodami, a podobno już się kończą:(  Trzeba szybko piec jagodzianki i ciasta, np taki oto serniczek. Jest pyszny, polecam!





SERNIK Z JAGODAMI
/forma 25x38/**

spód:
*  300 g herbatników typu petit beure
*  130 g stopionego masła

masa serowa:
*  1 kg sera twarogowego z wiaderka
*  4 jajka
*  2/3 szkl cukru pudru
*  200 ml śmietanki 30%
*  cukier waniliowy
*  1 budyń waniliowy - proszek
*  2 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowo:
*  500 g jagód

do dekoracji:
*  kilka łyżek jagód
*  bita śmietana (200 ml + 1 łyzeczka cukru z wanilią)

Pokruszyć herbatniki np malakserem, polać stopionym masłem i wymieszać do uzyskania kruszonki o strukturze piachu.
Dno formy (najlepiej z wyjmowanym spodem) wyłożyć papierem do pieczenia.  Zamknąć blaszkę tak, aby papier wystawał po bokach.  Wyłożyć masę herbatnikową i ugnieść równą warstwą na dnie i bokach formy.  Wstawić blaszkędo lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Do miski miksera rozbić całe jajka, dosypać cukier i cukier waniliowy i lekko ubić.  Dolać śmietankę, wsypać mąkę, budyń i miksować dokładając po łyżce sera.
Wyjąć formę ze spodem ciasteczkowym z lodówki, przełożyć serową masę i równomiernie rozłożyć warstwę jagód (500 g).

Piec w temp 180stC przez ok 50-55 minut.
Po wystudzeniu pokroić w kostkę, udekorować bitą śmietaną i jagodami.
Smacznego!

** Ciasto można upiec w większej tortownicy, będzie wyższe.



*


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...