moje blogi

21.04.2018

Sernik z bananami i mas艂em orzechowym




Sernikowa propozycja dla tych, co kochaj膮 banany i mas艂o orzechowe (czyli tak偶e dla mnie!) 馃槉
Sernik 艂atwy i szybki w wykonaniu.  Sp贸d z herbatnik贸w wi臋c odpada robienie ciasta kruchego. Mas臋 serow膮 miksuje si臋 bez ubijania oddzielnie piany. Pomimo kilku warstw przygotowanie ciasta zajmuje ok p贸艂 godziny,  potem pieczenie, ch艂odzenie i cz臋艣膰 najprzyjemniejsza czyli delektowanie si臋 smakiem.   
Musz臋 jednak przyzna膰 偶e troch臋 zawiod艂am si臋, bo pomimo wyczuwalnych banan贸w i mas艂a orzechowego, sernik jako艣 nie powali艂 mnie...  Owszem bardzo smaczne ciasto, ale nie tego si臋 spodziewa艂am. 
Do niedzielnej kawy jak znalaz艂 . Inspiracj膮 by艂 przepis z bloga 'Ma艂a Cukierenka".  Wprowadzi艂am kilka ma艂ych zmian i upiek艂am ciasto w wi臋kszej formie. Notabene bardzo ciekawy s艂odki blog,  mo偶na tam znale藕膰 niezwykle smaczne przepisy.
Polecam!





SERNIK Z BANANAMI I MAS艁EM ORZECHOWYM
/tortownica o 艣r 26 cm/

sp贸d:
*  200 g herbatnik贸w typu 'petit beure'
*  3 艂y偶ki mas艂膮 orzechowego
*  1 艂y偶ka mas艂a

masa serowa:
*  1 kg mielonego twarogu (z wiaderka)
*  3 jajka
*  1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
*  1 budy艅 waniliowy bez cukru
*  2 艂y偶eczki cukru waniliowego
*  200 g cukru pudru
*  4 kopiate 艂y偶ki mas艂a orzechowego

warstwa bananowa:
*  3-4 banany
*  sok z cytryny
*  1 艂y偶ka stopionego mas艂a

Ciastka rozdrobni膰 w malakserze, doda膰 stopione mas艂o i mas艂o orzechowe - wymiesza膰.
Dno tortownicy wy艂o偶y膰 r贸wnomiernie  herbatnikami z mas艂em i ugnie艣膰 palcami aby utworzy艂 si臋 sp贸d ciasta. 

Banany pokroi膰 w plasterki, zala膰 sokiem z cytryny i mas艂em. Wymiesza膰 i roz艂o偶y膰 na ciasteczkowym spodzie. 

Ser zmiksowa膰 z cukrem, cukrem waniliowym, m膮k膮 i budyniem, nast臋pnie dodawa膰 po jednym jajku.  Po wymieszaniu wszystkich sk艂adnik贸w prze艂o偶y膰 mas臋 serow膮 do formy.
Mas艂o orzechowe lekko podgrza膰 w k膮pieli wodnej.  Roz艂o偶y膰 na wierzchu sera kilka kleks贸w mas艂a i wymiesza膰 z serem patyczkiem, tworz膮c esy-floresy.  Uwa偶a膰 aby mieszaj膮c nie naruszy膰 warstwy bananowej.  
Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 165 st C (grzanie g贸ra i d贸艂) i piec ok 1 godziny. 
Wierzch powinien si臋 zrumieni膰.  
Wy艂aczy膰 piec, uchyli膰 drzwiczki i pozostawi膰 w piecu ok 30 minut.  Wyj膮膰 na kratk臋, po 1-2 godzinach zdj膮膰 obr臋cz z ciasta.  Je艣li sernik jest zimny, w艂o偶y膰 go na godzin臋 do lod贸wki, do st臋偶enia.  Po tym czasie mo偶na je艣膰.  Wierzch mo偶na udekorowa膰 bit膮 艣mietan膮 i plasterkami banana. 
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Pyszny. Ch臋tnie zjad艂a bym kawa艂ek.

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ciekawa propozycja z wykorzystaniem banan贸w :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Pyszny serniczek! Najlepsze ciasto!

    OdpowiedzUsu艅
  4. Wygl膮da bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Sernik kocham, mas艂o orzechowe kocham i banany te偶! Musz臋 taki zrobi膰 :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
  6. orzechy i maslo, super po艂膮czenie :)

    OdpowiedzUsu艅