Sezon na cukini臋 w rozkwicie 馃槉
Uwielbiam to warzywo!
Zw艂aszcza 偶e cukinia jest uniwersalna, mo偶na przygotowa膰 z niej fantastyczne potrawy i wypieki.
Na moim blogu sa przepisy na zapiekana cukini臋 z warzywami, z ziemniakami, rolad臋, na chleb z cukini膮 i na ciasto.
Tym razem placek/omlet z nadzieniem z pieczarek i sera. Jak dla mnie pyszne letnie jedzenie, serdecznie polecam!
OMLET Z CUKINII Z PIECZARKAMI
/3-4 szt/
* 2 niedu偶e cukinie + 1/2 艂y偶ki soli
* 4 jajka
* 2 艂y偶ki 艣mietany 18%
* 3-4 艂y偶ki m膮ki
* 1/4 艂y偶eczki soli
* 2 z膮bki czosnku
* 2 艂y偶ki posiekanego koperku
farsz:
* 1/2 kg pieczarek
* 2 cebule
* pieprz, s贸l
* 2 艂y偶ki startego parmezanu
* kilka kawa艂k贸w sera 偶贸艂tego (np gouda, edamski)
Cukini臋 umy膰 , odci膮膰 ko艅c贸wki i zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach. Je艣li cukinie sa przero艣ni臋te - wcze艣niejusun膮膰 gniazda nasienne. Dosypa膰 1/2 艂y偶ki soli, wymiesza膰 i odstawi膰 na 20 minut.
Przygotowa膰 farsz: drobno pokroi膰 umyte pieczarki i obran膮 cebul臋. Podsma偶y膰 na rozgrzanym oleju, zmniejszy膰 ogie艅 i poddusi膰 kilka minut. Doprawi膰 sol膮 i pieprzem oraz startym parmezanem.
Nast臋pnie odcisn膮膰 cukini臋 z soku. Doda膰 jajka, 艣mietan臋, m膮k臋, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, pieprz i koperek. Wszystko wymiesza膰 艂y偶k膮, doprawiaj膮c sol膮.
Rozgrza膰 patelni臋 z 艂y偶k膮 oleju i rozprowadzi膰 dosy膰 cienko warstw臋 ciasta cukiniowego. Sma偶y膰 na ma艂ym ogniu, po kilku minutach (sp贸d b臋dzie si臋 rumieni艂) na po艂owie placka roz艂o偶y膰 pieczarki i kawa艂ki sera 偶贸艂tego. 艁opatk膮 delikatnie z艂o偶y膰 omlet na p贸艂, przykrywaj膮c farsz i piec 2-3 minuty na ma艂ym ogniu. Ostrao偶nie przewr贸ci膰 na drug膮 stron臋 i dopiec pod przykryciem kolejne 2-3 minuty.
Podawa膰 z g臋stym jogurtem typu greckiego i dowoln膮 sur贸wk膮.
Smacznego!
*
Wszystkie sk艂adniki ma stanie, jutro wypr贸buj臋 przepis;)
OdpowiedzUsu艅Ciekawa jestem czy b臋dzie smakowa艂o, pozdrawiam 馃槉
Usu艅