moje blogi

22.09.2020

Tarta migda艂owa ze 艣liwkami

 




Pogoda letnia 馃槉 ale... to ju偶 pierwszy dzie艅 jesieni.
W taki dzie艅 trzeba koniecznie zje艣膰 co艣 pysznego, proponuj臋 tart臋 ze 艣liwkami i wn臋trzem migda艂owym.  
Przepis (z ma艂ymi zmianami) zaczerpn臋艂am ze strony Doroty.  Na Jej blogu by艂a to tarta cytrynowa ze 艣liwkami, moja jest w wersji migda艂owej.  
Polecam!


TARTA MIGDA艁OWA ZE 艢LIWKAMI 
/forma o 艣r. 26-28cm/

kruche ciasto na sp贸d:
*  200g m膮ki tortowej
*  90g mas艂a
*  30g smalcu lub margaryny
*  60g cukru
*  szczypta soli
*  2-3 艂y偶ki zimnej wody

Posieka膰 t艂uszcze z m膮k膮, doda膰 reszt臋 sk艂adnik贸w i zagnie艣膰 kruche ciasto. Owin膮膰 w foli臋 i sch艂odzi膰 w lod贸wce 30-60 minut.
Form膮 wysmarowa膰 mas艂em i wy艂o偶y膰 rozwa艂kowanym ciastem (dno i boki). Obci膮偶y膰 np grochem i wstawi膰 do nagrzanego piekarnika do 190stC na ok 15 minut. Zdj膮膰 obci膮偶enie i dopiec chwil臋 (5-10 minut) aby ciasto zez艂oci膰.

polewa:
*  1/2 szkl 艣mietany 18%
*  5 jajek
*  100g rozpuszczonego mas艂o
*  200g cukru pudru
*  100g m膮ki migda艂owej
*  2-3 krople aromatu migda艂owego

*  8-10 艣liwek

艢liwki umy膰, osuszy膰, wypestkowa膰 i podzieli膰 na 膰wiartki.

W misce roztrzepa膰 ca艂e jajka, wla膰 艣mietan臋 i rozmiesza膰. Doda膰 roztopione i przestudzone mas艂o. Po wymieszaniu dosypa膰 cukier, m膮k臋 migda艂ow膮 i doda膰 odrobin臋 aromatu migda艂owego. Wymiesza膰 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
Wyla膰 na podpieczony sp贸d, na wierzch wy艂o偶y膰 艣liwki. C偶臋艣膰 owoc贸w 'utopi' si臋 od razu - tak ma by膰.

Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 185 stC, piec ok 25-30 minut, wierzch powinien lekko si臋 zrumieni膰. Wyj膮膰 na kratk臋 , kroi膰 po wystudzeniu. Mo偶na opr贸szy膰 cukrem pudrem.
Smacznego!




*




6 komentarzy:

  1. Tarta wspaniale si臋 prezentuje

    OdpowiedzUsu艅
  2. Smakowicie wygl膮da. Musz臋 spr贸bowa膰

    OdpowiedzUsu艅
  3. Sama skorzystam z tego przepisu

    OdpowiedzUsu艅
  4. Oj, zjad艂abym ze smakiem tak膮 tart臋! Za艂o偶臋 si臋, 偶e musi by膰 pyszna:)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Upieczone. Rodzina zadowolona.

    OdpowiedzUsu艅