Pogoda letnia 馃槉 ale... to ju偶 pierwszy dzie艅 jesieni.
W taki dzie艅 trzeba koniecznie zje艣膰 co艣 pysznego, proponuj臋 tart臋 ze 艣liwkami i wn臋trzem migda艂owym.
Przepis (z ma艂ymi zmianami) zaczerpn臋艂am ze strony Doroty. Na Jej blogu by艂a to tarta cytrynowa ze 艣liwkami, moja jest w wersji migda艂owej.
Polecam!
TARTA MIGDA艁OWA ZE 艢LIWKAMI
/forma o 艣r. 26-28cm/
kruche ciasto na sp贸d:
* 200g m膮ki tortowej
* 90g mas艂a
* 30g smalcu lub margaryny
* 60g cukru
* szczypta soli
* 2-3 艂y偶ki zimnej wody
Posieka膰 t艂uszcze z m膮k膮, doda膰 reszt臋 sk艂adnik贸w i zagnie艣膰 kruche ciasto. Owin膮膰 w foli臋 i sch艂odzi膰 w lod贸wce 30-60 minut.
Form膮 wysmarowa膰 mas艂em i wy艂o偶y膰 rozwa艂kowanym ciastem (dno i boki). Obci膮偶y膰 np grochem i wstawi膰 do nagrzanego piekarnika do 190stC na ok 15 minut. Zdj膮膰 obci膮偶enie i dopiec chwil臋 (5-10 minut) aby ciasto zez艂oci膰.
polewa:
* 1/2 szkl 艣mietany 18%
* 5 jajek
* 100g rozpuszczonego mas艂o
* 200g cukru pudru
* 100g m膮ki migda艂owej
* 2-3 krople aromatu migda艂owego
* 8-10 艣liwek
艢liwki umy膰, osuszy膰, wypestkowa膰 i podzieli膰 na 膰wiartki.
W misce roztrzepa膰 ca艂e jajka, wla膰 艣mietan臋 i rozmiesza膰. Doda膰 roztopione i przestudzone mas艂o. Po wymieszaniu dosypa膰 cukier, m膮k臋 migda艂ow膮 i doda膰 odrobin臋 aromatu migda艂owego. Wymiesza膰 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
Wyla膰 na podpieczony sp贸d, na wierzch wy艂o偶y膰 艣liwki. C偶臋艣膰 owoc贸w 'utopi' si臋 od razu - tak ma by膰.
Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 185 stC, piec ok 25-30 minut, wierzch powinien lekko si臋 zrumieni膰. Wyj膮膰 na kratk臋 , kroi膰 po wystudzeniu. Mo偶na opr贸szy膰 cukrem pudrem.
Smacznego!
*
Tarta wspaniale si臋 prezentuje
OdpowiedzUsu艅Smakowicie wygl膮da. Musz臋 spr贸bowa膰
OdpowiedzUsu艅Sama skorzystam z tego przepisu
OdpowiedzUsu艅Oj, zjad艂abym ze smakiem tak膮 tart臋! Za艂o偶臋 si臋, 偶e musi by膰 pyszna:)
OdpowiedzUsu艅Upieczone. Rodzina zadowolona.
OdpowiedzUsu艅I o to w艂asnie chodzi , pozdrawiam 馃槉
Usu艅