
Chleb jest bardzo smaczny, nadający się do wszystkiego, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, sprężysty srodek. Klasyczny chleb pszenno-żytni. Polecam!
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE ŻYTNIM
Skladniki na 2 bochenki.
Wieczorem wymieszać skladniki zaczynu i przykryte zostawić na noc w temp. pokojowej.
zaczyn:
200g mąki pszennej typ 850
100g mąki żytniej typ 720
20g (1 lyżka) zakwasu z mąki żytniej razowej
1 szkl wody niechlorowanej
Rano do zaczynu dodać skladniki ciasta chlebowego i zarobić razem.
ciasto chlebowe:
800g mąki pszennej typ 850
500g mąki żytniej typ 720
2 lyżki plaskie soli
2 lyżki oliwy
letnia woda
Polączyć skladniki ciasta i zaczyn, dodając tyle wody by ciasto bylo zwarte i miękkie.
Po dokladnym wyrobieniu (6-8 minut- ma być elastyczne i lekko klejace) ciasto wlożyć do miski i przykryć sciereczką lub folia spożywczą i odstawić do podwojenia objętosci. Trwa to ok. 2 godz. Po godzinie ciasto wyjąć na blat i krótko zarobić, wlożyć do miski i przykryć.
Kiedy ciasto wyrosnie podzielić na dwie częsci i uformować bochenki. Można upiec w keksówkach lub wlożyć do wyrastania do koszyków i upiec na kamieniu.
Po uformowaniu przykryć chleby i zostawić do ponownego rosnięcia (powinny mniej więcej podwoić objętosć).
Nagrzać piekarnik do temp. 250stC, spryskać wodą i wstawić chleb. Po 1 minucie ponownie spryskać piekarnik i chleb. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec jeszcze 30-35 minut, do zrumienienia. Postukany od spodu ma wydawać gluchy odglos. Wyjąć na kratkę i wystudzić przed krojeniem (u mnie to się nigdy nie udaje!). Smacznego!

