Chleb który upieklam dzisiaj, to maszynowa wersja przepisu Bajaderki z forum Cincin.
Wypróbowany wczesniej przeze mnie przepis, mogę z czystym sumieniem polecic. To "Chlebowy warkocz z platkami owsianymi", który mozna piec także w maszynie. Chleb jest bardzo smaczny, wilgotny, mięciutki z chrupiącą skórką i dosc nietypowy jak na wypiek z automatu.
Polecam!
Przepis cytuję za Bajaderką:
CHLEBOWY WARKOCZ Z PLATKAMI OWSIANYMI
1/4 szklanki cieplej wody
lyzka miodu
1 1/2 lyzeczki suszonych drozdzy
szklanka maslanki
2 szklanki maki chlebowej (moze tez byc zwykla)
szklanka platkow owsianych
1/2 szklanki maki zytniej
lyzka oliwy z oliwek lub oleju
lyzeczka soli
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechow wloskich (niekoniecznie)
1 zoltko
lyzka mleka
troche platkow owsianych
W dosc duzej misce rozmieszac ciepla wode z miodem, posypac drozdzami i zostawic na okolo 8 minut. Podgrzac lekko maslanke, aby nie byla zbyt zimna, dodac do drozdzy. Dodac 1 szklanke maki, platki owsiane, make zytnia, olej i sol i wymieszac, az masa bedzie gladka. Stopniowo dodawac pozostala make, tak aby utworzyc miekkawa kule. Przykryc miske i zostawic, aby ciasto odpoczelo przez okolo 15 minut. Wyjac ciasto z miski, przelozyc na stolnice i wyrabiac, az ciasto bedzie gladkie i elastyczne, dodajac wiecej maki w razie potrzeby (gdyby ciasto bylo za bardzo klejace). Wlozyc z powrotem do lekko posmarowanej olejem miski, miske przykryc i zostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia, okolo 50 minut. Kiedy ciasto jest gotowe i pieknie wyrosniete, znowu przelozyc na stolnice lekko wyrobic, podzielic na 3 czesci. Z kazdej czesci rolowac walek dlugosci okolo 30 cm, uplesc warkocz, ulozyc na posmarowanej olejem blasze. Przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo 45 minut. Piekarnik rozgrzac do temperatury 190 st.C. Zoltko rozbic z mlekiem, posmarowac warkocz i posypac lekko platkami owsianymi. Piec okolo 40-50 minut, az bedzie rumiany, najlepiej sprawdzic patyczkiem - powinien byc suchy. Wystudzic na drucianej siateczce.
Mozna tez upiec ten chleb w foremce kesowej lub kazdej innej chlebowej. Dobre "cieple" miejsce do zostawiania drozdzowych wypiekow do wyrosniecia to piekarnik z wlaczonym swiatlem - cieplutko i bez przeciagow.
*Do pojemnika wlac maslanke, wodę z miodem i rozpuszczonymi drożdżami, na to wsypac sypkie skladniki.
Pieczenie: program szybki lub normalny.
Stopień wypieczenia skórki: sredni lub mocny.
W czulych objęciach Loli...