Dzisiaj Dzień Matki, dzień gorący, duszny i radosny...w ten dzień chcialam przygotowac jakis pyszny deser lub ciasto. A ponieważ sezon truskawkowy czas zacząc - wiec zrobilam jedno i drugie, oczywiscie z truskawkami...
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką - niemalże klasyka wsród ciast.
Mus truskawkowy z pierzynką ze smietany - niemalże klasyka wsród deserów.
.jpg)
CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
/foremka 25x35cm/
ciasto:
450g mąki tortowej
2 jajka
100g stopionego masla
1 1/3 szkl. cieplego mleka
3/4 szkl. cukru
30g drozdży
1 cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
3/4 kg truskawek /umytych i obranych/
1,5 lyżeczki cynamonu
kruszonka:
200g mąki
100g masla
1/2 szkl. cukru
3 lyżki oleju slonecznikowego
1 lyżeczka cynamonu
Skladniki na kruszonkę polączyc widelcem, szybko zagniesc i schowac do lodówki.
Jajka ubic z 2 lyżkami cukru i szczyptą soli.
Do mleka dodac pokruszone drożdże, przykryc na 10 minut aż zaczną'pracowac'. Wsypac mąkę do miski, dodac cukier, cukier waniliowy,ubite jajka i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Wyrobic ręcznie lub w robocie, dodac na końcu maslo i skórkę otartą z cytryny. Wyrobic na gladkie ciasto /ok. 10 minut/.
Miskę przykryc i odstawic do wyrosnięcia. Gdy podwoi objętosc wylożyc ciasto do wylożonej papierem formy. Ulożyc na nim truskawki, posypac cynamonem i kruszonką.
Odlozyc przykrytą blaszkę na 1/2 godziny do podrosnięcia.
Piekarnik nagrzac do 190stC i wstawic ciasto na 50 minut. Sprawdzic patyczkiem czy jest upieczone i wyjąc na kratkę do dstudzenia.
Można posypac cukrem pudrem. Smacznego!
MUS TRUSKAWKOWY
/na 4 pucharki/
1kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
4 lyżki cukru
400ml smietanki kremowej 30%
Truskawki umyc i obrac z szypulek. Odlozyc kilka do dekoracji.
Galaretke rozpuscic w 3/4 szklanki goracej wody i ostudzic.
Resztę owoców zmiksowac z 3 lyżkami cukru, na końcu dodając 1/2 szklanki rozpuszczonej galaretki.
W drugim naczyniu ubic schlodzoną smietanę, pod koniec ubijania dodac 1 lyzkę cukru i resztę galaretki.
Do pucharków nalożyc mus truskawkowy, na to ubitą smietanę i udekorowac truskawkami. Wstawic deser do lodówki na 2 godziny.
Polecam!