
Bywa że nie mam czasu lub ochoty na dlugie stanie w kuchni, wtedy drożdżówka pieczona w maszynie do chleba jest dobrym rozwiazaniem.
Lubię eksperymentowac z przepisami na chlebki i ciasta z maszyny, choc wypieki z automatu nie należą do moich ulubionych.
Uważam jednak że niektóre są bardzo smaczne. Metodą prób i blędów doszlam do poniższego przepisu.
Bulka wychodzi mięciutka i puszysta, a smakiem niewiele odbiega od przygotowanej metoda tradycyjną i upieczonej w piekarniku. Nie wymaga przy tym prawie żadnej pracy...skladniki umiescic w pojemniku automatu, nastawic program i czekac, wykorzystując czas na inne sprawy...
BULKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI
/pieczona w automacie do chleba//
400g maki pszennej np. tortowej
200ml mleka
1 jajko
70g masla stopionego
2 plaskie lyzeczki drożdzy instant
2 szczypty soli
5 lyzek cukru
3 lyzeczki cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/3 szkl. rodzynek
1/3 szkl. orzechów wloskich
żóltko + 2 lyzki mleka - do smarowania
Do pojemnika maszyny do chleba wlac mleko, rozbeltane jajko, stopione maslo, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypac mąkę i na wierzch rozsypac drożdże i skórkę z cytryny.
Maszynę do wypieku chleba nastawic na program 'szybki', stopień zrumienienia sredni, kategoria wagowa I.
Mozna po uslyszeniu sygnalu dźwiękowego wsypac rodzynki i orzechy.
Ja zazwyczaj wyjmuję szybko ciasto z maszyny (zamykając klapkę), usuwam jednoczesnie mieszadla i zagniatam z dodatkami. Wkladam do pojemnika automatu ciasto i zamykam maszynę.
Zapobiega to:
1/ zbytniemu rozdrobnieniu rodzynek przez mieszadla
2/ trudnosci w wyjęciu wypieku z pojemnika
3/ powstaniu dziur, które pozostawiają mieszadla
15 minut przed koncem programu posmarowac ciasto rozmąconym żóltkiem z mlekiem.
Z tego przepisu mozna oczywiscie upiec ciasto w piekarniku, wyrabiając ręcznie lub mikserem. Czas pieczenia wynosi wówczas ok. 35-40 min. w temp. 180stC.
Polecam!
Kass, ta drożdżówka nic ,a nic nie przypomina tych z maszyny i to jest komplement dla drożdżówki :D
OdpowiedzUsuńBardzo urodziwa
Oj, ja też czasem po prostu wlewam i wsypuję i już ;)
OdpowiedzUsuńA ten przepis drukuję na najbliższe "brak ochoty na prace ręczne" ;))
Kass, szybki program to masz taki na półtora godziny?
OdpowiedzUsuńwypróbuję, bo jeszcze nie zaliczyłam żadnego słodkiego wypieku z mojej maszyny, a chałeczka wygląda zachęcająco..
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada,maslelko do niej i szklanka mleka......:))
OdpowiedzUsuńmargot ona w smaku tez nie jest 'maszynowa'
OdpowiedzUsuńMafilko ja mam program 'schnell' czyli 'szybko' i trwa 1godz.i 58 minut
reve82 spróbuj i napisz jak smakuje
Gosi@ tak z masełkiem i mlekiem alko kakaem najlepiej smakuje...
Ja włączyłam na szybki i tam było60 min nie doczytałam :( teraz dopiekam w piekarniku
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKass, wygląda zachęcająco, bo nie przypomina wypieków z maszyny... Może to i dobrze mieć maszynę, by nas czasem wyręczyła? Sama nie wiem ;)
OdpowiedzUsuńMasz racje, i ja czasami uzywam maszyny do wypieku, np. w bardzo upalne dni, choc oczywiscie wole wypieki z pieca rzecz jasna ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis zanotuje i niebawem wyprobuje :)
Pozdrawiam!
Zazdroscze maszyny. Bardzo. Chociaz lubie wyrabiac ciasto to przyznam szczerze ze czasami bardzo by mi sie taka przydala :)))
OdpowiedzUsuńA babka mega puszysta!
Buziaki :)
Witam :) zrobiłam!to mój pierwszy wypiek w maszynie!!jest bardzo smaczne. Dziękuję za przepis:)))
OdpowiedzUsuńelfor
elfor - bardzo się cieszę, następne będą jeszcze smaczniejsze, pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne, smakuje jak chlebek turecki, tylko mi ciasto przypaliło się po bokach i od spodu, a program na 1h 20min. Może moja maszyna coś fiksuje
OdpowiedzUsuńJa piekę na programie szybkim, który trwa prawie 2 godziny (mam automat na 2 mieszadła) i nigdy się nie przypala, nawet czasem dopiekam jeszcze 30 minut bo lubimy wypieczone, może rzeczywiście coś z maszyna nie tak...
Usuńpozdrawiam:)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńIt's an awesome article in support of all the online people; they will take benefit from it I am sure.
OdpowiedzUsuńStop by my weblog - jobs online from home
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWmaszynie od lat wyrabiam chleby,ciasta drożdżowe,ale piekę w piekarniku.Jest ona w mojej kuchni niezbędna.Tym razem też tak zrobię.Babka wygląda obłędnie.Pozdrawiam Alina
OdpowiedzUsuńWow, wonderful blog layout! How long have you been blogging
OdpowiedzUsuńfor? you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent,
as well as the content!
Also visit my weblog ... pirater un Compte facebook
Ja mam problem z automatem jest niemiecki a nie było instrukcji i nie wiem program; szybki '' kolor skórki '3' waga widoczna i tylko tyle serdecznie pozdrawiam .Cecylia.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, własnie dzisiaj upiekłam i czekałam aż wystygnie żeby pokroić i spróbować. Jest nie za słodkie jak dla mnie w sam raz, nie miałam orzechów dlatego dałam prawie szkalnkę rodzynek. Maszynę mam od trzech tygodni i eksperymentuje z nowymi przepisami z internetu ponieważ te załączone z maszyną są "nudne" i smakiem są bardzo podobne. Ważne ! Piekłam na programie "wypiekany szybko biały chleb" czas 2:50. Przepis wydrukowany i "zaksięgowany" Dzieki!
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo mnie cieszy że bułka Ci posmakowała, ja jutro z samego rana też zamierzam ją upiec bo u nas taki tropik że piekarnika włączać nie będe, pozdrawiam:)
UsuńSuper przepis ��
OdpowiedzUsuńDziękuję, tez ją lubimy , pozdrawiam 😊
UsuńWłaśnie się wyrabia,tylko nastawiłam program 4 w tym z Silver Cresta na słodkie ciasta .mam nadzieję,że wyjdzie,bo od tygodnia mam ochotę na nią
OdpowiedzUsuńSuper, mam nadzieję że wyjdzie i będzie smakował, pozdrawiam 😍
UsuńOd dawna poszukiwałam dobrego przepisu i w końcu znalazłam i wypróbowałam.Ten przepis nie jest dobry,on jest wspaniały.Dziękuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się że wyszła dobrze i smakuję. Pozdrawiam 😊
UsuńPrzepis jest doskonały, ciasto wyszło puszyste, mięciutkie i pyszne w smaku. Dziękuję za wspaniały przepis 👏🍀 pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi że przypadł do gustu, pozdrawiam 😊
UsuńWitam, czy można mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą lub owsianą, nie mogę białej zwykłej mąki
OdpowiedzUsuńDzień dobry, nie piekłam tej drożdżówki z takiej mąki więc nie wiem, ale jeśli Pan/Pani piekła tradycyjnie drożdżówkę z innej mąki i wyszła to myślę że w maszynie także wyjdzie. Drożdżowe wypieki lubią mąki z glutenem , zatem trzeba wypróbować. Pozdrawiam 😀
UsuńMoże być mąka pełnoziarnista,owsiana, orkiszowa lecz różni się dodaniem innej ilości wody
UsuńWczoraj upiekłam ją z mąki pełnoziarnistej typ 1850, zamiast cukru dałam ksylitol, orzechów nie miałam, dałam pół szklanki rodzynek, wyszła super, już jej nie ma a dzieciaki chcą jeszcze 😊 w mojej wersji spokojnie mogą ją jeść osoby z cukrzycą
OdpowiedzUsuńTo super, cieszę się że wyszła i smakowała. Pozdrawiam 😊
Usuńprzepis ma idealne proporcje do wypiekacza ale na szybkim procesie, u mnie 1godz. 40 min. wychodzi niedopieczony i musiałam dopiec w piekarniku. ciasto bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńWypiekacze różnie pieką tak jak piekarniki, dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńDziękuję pani bardzo za wspaniały przepis. Drożdżówka wyszła jak u babci”, przepyszna nawet sama czy z masełkiem. Dla kogoś kto mieszka w Ameryce i natknie się na przepis to polecam bo udany nawet z amerykańskimi składnikami. Nie miałam maki tortowej i użyłam pszennej zwykłej. Nastawiam na funkcję sweet i 1.5 lb.
OdpowiedzUsuńCieszę się że upiekła się dobrze i smakowała, dziękuję i pozdrawiam 😊
Usuń