gry online

3.12.2008

Kulebiak



Taki kulebiak byl pieczony tradycyjnie na święta w mojej rodzinie. Ja piekę go zazwyczaj w okresie przedswiatecznym, jest bardzo smacznym, sycącym daniem. Z barszczem tworzy duet doskonaly.

KULEBIAK

ciasto na dwie foremki keksowe:
700g mąki pszennej
40g drożdży świeżych
ok 1,5 szkl.ciepłego mleka
1 jajko
1 lyzeczka soli
1 łyżeczka cukru
100g masla - stopionego

Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i odstawic w cieple miejsce do wyrosnięcia na ok 1 godz. W międzyczasie przygotować farsz.

na farsz:
500g kapusty białej
350g kapusty kiszonej
6-8 grzybów leśnych suszonych lub pieczarek
(najlepsze są borowiki lub podgrzybki)
3 cebule
3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
4 łyżki bulki tartej
sól, pieprz
1 lyzka kminku
1 lyzka majeranku
1 lyzeczka przyprawy typu Vegeta

na wierzch:
1 jajko
czarnuszka

Kapustę białą poszatkować,dodać namoczone wcześniej grzyby, dodać ok 3/4 szkl. wody i ugotować razem do miękkości. Kapustę kiszoną podlać odrobina (1/2 szkl.)wody i ugotować oddzielnie z kminkiem i Vegetą. Grzyby wyjąć i drobno posiekać lub zmiksować.Kapustę kiszona drobno pokroić, dodac kapustę Białą, grzyby, jajka, bulkę i przyprawy(farsz ma być pikantny). Wszystko dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części.
Wyrosniete ciasto lekko zagniesć, podzielić na pól. Każdą część rozwałkować na prostokąt,rozsmarować nadzienie i zwinąć w roladę. Boki podwinąć pod spód i włożyć ciasto do natłuszczonej foremki. Tak postąpić też z drugim kawałkiem ciasta. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego rosniecia.
Jak się kulebiaki napuszą posmarować cista rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką.
Piekarnik nagrzać do 180stC i wstawić do upieczenia na ok 40 minut.
Wyjąć i ostudzić na kratce.
Moza jeść na cieplo (taki jest najsmaczniejszy) lub na zimno.Polecam!


2 komentarze:

  1. Bardzo lubie wypieki posypane czarnuszka. Kiedyś dodawałam ja nawet do tostów. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te 2 kociaki !!! po prostu niesamowite, dobrze, że są z daleka od kulebiaka, który wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...