gry online

27.04.2020

Szwedzki chleb ze słonecznikiem






Nietuzinkowy, łatwy do wykonania i bardzo smaczny chleb. 
To wypiek na drożdżach z dodatkiem ziemniaków i dużą ilością pestek słonecznika.  Zachwycił mnie już dawno temu ale ostatnio o nim zapomniałam.  
Teraz piekę więcej niż zwykle, testuję dużo nowych receptur ale i odświeżam starsze. I tak szukając kolejnej inspiracji przypadkiem trafiłam na ten chlebek.  Mimo swojej prostoty jest wyjatkowo smaczny. Wilgotny miąższ sprawia że starzeje o wiele wolniej od tradycyjnych drożdżowych chlebów. Poza tym wspaniała chrupiąca skórka i ta dziurkowana struktura, które zachwycają od pierwszej kromki 😋 ... co tu duzo mówić, pieczcie kochani , nie zawiedziecie się.
Przepis pochodzi ze strony Clary, którą zachwycam się i śledzę od dawna.
Polecam!






SZWEDZKI CHLEB ZE SŁONECZNIKIEM
/1 dłuższa keksówka lub prostokatna blaszka 23x23cm/

*  4 i 1/4 szkl mąki pszennej (typ 650 lub mąka wrocławska, poznańska)
*  2 szkl letniej wody
*  1 łyżka miodu
*  20 g swiezych drożdży
*  1/2 łyzeczki soli
*  1/2 szkl słonecznika
*  1 większy ugotowany ziemniak

*  sól morska do posypania wierzchu

Z 1/2 szkl wody, 1/2 szkl. mąki i drozdzy zrobić zaczyn. Wymieszać, przykryć sciereczką i poczekać aż drożdże zaczną pęcznieć.
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać zaczyn, wodę, sól, rozgniecione ziemniaki, wymieszać. Wyrabieć do uzyskania gładkiego ciasta (ok 10 minut mikserem). W połowie wyrabiania dosypać słonecznik.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 250stC.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy, wygładzić mokrą dłonią, posypać grubą solą morską  i odstawić na 20-30 minut.
Wstawić do piekarnika, spryskać woda, po 5 minutach powtórzyć czynność.
Pieczenie:
250 stC - 15 minut
220 stC - 10 minut
180 stC - 10 minut
160 stC - 20 minut
Przed końcem jeszcze raz spryskać chlebek.
Wyjąć na kratkę, wysunąć z formy i wystudzić.
Smacznego!






9 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie! Musi być przyjemnie wilgotny od dodatku ziemniakow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chleb i fajny blog znalazłaś Kasiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu ty translatorem tłumaczysz czy znasz szwedzki?Bo ja te bułeczki św Łucji chciałam przetłumaczyć i cudawianki mi wyszły :D

      Usuń
    2. Chciałabym znać ale póki co ni w ząb szwedzkiego 😒 tłumaczę automatycznie, jakoś wychodza mi przepisy, tych bułeczek ze strony Clary nie robiłam więc nie wiem jak z tym tłumaczeniem jest.

      Usuń
    3. Aaa , bo nie bardzo rozumiem czy ta maka żytnia ma tam być czy nie :D

      Usuń
  3. Niestety wyszedł mi zakalec. Ciasto było bardzo rzadkie. Ale 2 szklanki wody na taka ilość maki to dużo. Pomocy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze, no to szkoda że nie wyszedł :( piekłam go juz wiele razy i nie miałam problemu. Ilość wody jest w przepisie taka jaką podałam, zawsze jednak trzeba przyjąć poprawkę na to , że kazda mmąka ma inną higroskopijność i bywa że wody należy użyć trochę mniej lub nieco więcej. Jesli widzisz że ciasto jest zbyt płynne, dodaj więcej mąki, pozdrawiam :))

      Usuń
  4. LovingEcards offers a wide range of thoughtful options, including the retirement invitation card , perfect for celebrating this special milestone. With customizable designs and easy sharing, these cards help bring friends, family, and colleagues together to honor the retiree’s achievements and create lasting memories.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...