22.09.2020

Tarta migdałowa ze śliwkami

 




Pogoda letnia 😊 ale... to już pierwszy dzień jesieni.
W taki dzień trzeba koniecznie zjeść coś pysznego, proponuję tartę ze śliwkami i wnętrzem migdałowym.  
Przepis (z małymi zmianami) zaczerpnęłam ze strony Doroty.  Na Jej blogu była to tarta cytrynowa ze śliwkami, moja jest w wersji migdałowej.  
Polecam!


TARTA MIGDAŁOWA ZE ŚLIWKAMI 
/forma o śr. 26-28cm/

kruche ciasto na spód:
*  200g mąki tortowej
*  90g masła
*  30g smalcu lub margaryny
*  60g cukru
*  szczypta soli
*  2-3 łyżki zimnej wody

Posiekać tłuszcze z mąką, dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut.
Formą wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem (dno i boki). Obciążyć np grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stC na ok 15 minut. Zdjąć obciążenie i dopiec chwilę (5-10 minut) aby ciasto zezłocić.

polewa:
*  1/2 szkl śmietany 18%
*  5 jajek
*  100g rozpuszczonego masło
*  200g cukru pudru
*  100g mąki migdałowej
*  2-3 krople aromatu migdałowego

*  8-10 śliwek

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i podzielić na ćwiartki.

W misce roztrzepać całe jajka, wlać śmietanę i rozmieszać. Dodać roztopione i przestudzone masło. Po wymieszaniu dosypać cukier, mąkę migdałową i dodać odrobinę aromatu migdałowego. Wymieszać do połączenia składników.
Wylać na podpieczony spód, na wierzch wyłożyć śliwki. Cżęść owoców 'utopi' się od razu - tak ma być.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stC, piec ok 25-30 minut, wierzch powinien lekko się zrumienić. Wyjąć na kratkę , kroić po wystudzeniu. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!




*




6 komentarzy:

  1. Tarta wspaniale się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda. Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama skorzystam z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, zjadłabym ze smakiem taką tartę! Założę się, że musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upieczone. Rodzina zadowolona.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...