
Znalazłam przepis na tym blogu na pyszną drożdżówkę. Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne, o maślanym smaku. W oryginalnym przepisie który znajduje się na forum cincin, mowa jest o bulce plecionej z kruszonka, ja tym razem upiekłam bułeczki wzbogacając je w rodzynki i dodając nieco więcej cukru. Bułeczki są wyśmienite...gorąco polecam!
BUŁECZKI MAŚLANE Z RODZYNKAMI
ciasto:
3 szkl mąki pszennej
2,5 dag drożdży świeżych
3/4 szkl mleka
1 jajko
1 żółtko
10 dag masla
1/2 szkl cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
otarta skórka z 1 cytryny
10 dag rodzynek
do posmarowania białko
kruszonka:
1/4 szkl mąki pszennej
2 lyzki cukru
2,5 dag masla
Maslo stopić, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta wlożyc do miksera i zarobic ciasto (ok. 5 minut). Przykryć i odstawic do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość (trwa to mniej więcej 1 godz) wyjąć ciasto na stolnice lub blat i lekko odgazować. Urywając po kawałku ciasta formować bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem, przykryć ściereczką do podrośnięcia. Smarować białkiem i posypać kruszonką. Piec ok 10-15 min w temp. 190stC. Wyjąć na kratkę i ostudzić.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz