Upiekłam łatwy i smaczny chleb w typie wiejskiego. Nie wymaga dużo czasu ani specjalnych umiejetności. Dodatek maślanki i ziemniaków sprawia że chleb ma wilgotne i sprężyste wnętrze oraz zachowuje długo świeżość. Polecam!
CHLEB NA MAŚLANCE Z ZIEMNIAKAMI
/na 2 bochenki/
* 450 g mąki pszennej typ 550 lub 650
* 300 g mąki żytniej typ 720
* 50 g mąki zytniej razowej
* 30 g drożdży świeżych
* 1 płaska łyzka soli
* 1 płaska łyzka cukru
* 1 łyżka czarnuszki lub zmiażdżonego kminku (opcjonalnie)
* 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
* 3 szkl maślanki (ok 600ml)
Do miseczki wkruszyć drożdże, posypać cukrem i rozetrzeć drewnianą łyżką. Odczekac aż bedą płynne.
Maślankę lekko podgrzać.
Dodać kilka łyżek letniej maslanki do drożdży, wymieszać i odstawic na kilka minut aż drożdże zaczną pęcznieć.
Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
Do miski miksera wsypać obie mąki, sól, kminek/czarnuszkę i ziemniaki. Wymieszać i dodać drożdże oraz partiami maślankę.
Ciasto jest dość gęste, w razie potrzeby można dolać kilka łyżek wody. Łyżką wymieszac do połączenia składników, po czym wyrobić mikserem ok 10 minut.
Miskę z ciastem przykryć sciereczką i odstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
W tym czasie przygotować foremki - wysmarować olejem lub masłem i obsypać mąką razową.
Ciasto przełozyć do keksówek, wygładzić mokrą dłonią i posypać mąką. Mozna naciąć ostrym nożem lub żyletką, zapobiegnie to piękaniu chleba.
Nagrzać piekarnik do 200stC. Na dole pieca umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
Nakryć ściereczką i odczekać 20 minut.
Kiedy chleby podrosną, sa gotowe do pieczenia.
Wstawić na 1 godzinę do piekarnika.
Po tym czasie wyłączyć grzanie i po 5 minutach wyciągnąć na kratkę, wyjąć z foremek i ostudzić. Kroić zimne.
Smacznego!
*
Takie cudo na niebie było wczoraj na spacerze z psami 😊
jak pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńTak, rośnie ładnie :) pozdrawiam :))
Usuń