W tym roku jabłka nie obrodziły. Nie było upałów ani suszy, deszczu nie zabrakło, może wiosenne przymrozki... a może to wina zapylających pszczół, których coraz mniej. Czy wiecie że grozi nam zagłada owadów? Populacja spada w tempie zastraszającym 😟 We Wrocławiu, mieście leżącym nad niezliczoną ilością kanałów i majacym ok 100 mostów , jest coraz mniej komarów. Jeszcze parę lat temu było ich koszmarnie dużo, w tym roku można było policzyć je na palcach. Nie jestem miłośnikiem komarów, ale widzę że dzieje się z nimi coś dziwnego. A jak nie ma komarów to i niektóre gatunki ptaków śpiewających nie mają co jeść (jaskółka, jerzyk, kraska, dudek, kukułka, dzięcioł, muchołówka, lelek) i grozi im wyginięcie. Ciekawy wpis na ten temat przeczytacie TU. Smutne to.
Wracając do jabłek - bardzo je lubię i nie wyobrażam sobie bez nich życia. Jabłeczniki i szrlotki należą do moich ulubionych ciast.
Jakiś czas temu znalazłam na Youtub przepis na szarlotkę, podany przez Lorę Szafran (którą też bardzo lubię - znaczy Lorę). Wydał mi się ciekawy, więc postanowiłam go wypróbować.
Jeśli piekliście już taką to na pewno potwierdzicie, że jest pyszna.
Polecam!
Polecam!
SZARLOTKA GOGOLOWEJ
/forma 24x38 cm/
ciasto:
* 4 jaja
* 250 ml śmietanki 30%
* 200 g cukru
* cukier waniliowy
* 2 łyżki rumu (można pominąć lub zastąpić innym alkoholem)
* 50 g kaszy manny
* 250 g mąki
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5-6 jabłek**
wierzch:
* 200 g płatków migdałowych
* 125 g masła roztopionego
* 160 g cukru
* 1/2 łyżki cynamonu
* 4 łyżki mleka
* cukier waniliowy
Jabłka obrać i pokroić grubo - np w ósemki.
Zmieszać śmietanę, cukier, jaja i cukier waniliowy. Dodać mąkę, kaszkę, proszek do pieczenia i rum, wymieszać i wyleć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Rozłożyć na wierzchu jabłka.
Wstawić blaszkę do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 200 stC.
Zmiksować masło z cukrem, wanilią i cynamonem, potem dolać mleko a na końcu wymieszać z płatkami migdałowymi.
Wyjąć blaszkę z pieca i przykryć miksturą, po czym wstawić do piekarnika na kolejne 15 lub 20 minut.
**Ciasto można zrobić także z wisniami z kompotu lub innymi owocami.
Smacznego!
ciasto:
* 4 jaja
* 250 ml śmietanki 30%
* 200 g cukru
* cukier waniliowy
* 2 łyżki rumu (można pominąć lub zastąpić innym alkoholem)
* 50 g kaszy manny
* 250 g mąki
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5-6 jabłek**
wierzch:
* 200 g płatków migdałowych
* 125 g masła roztopionego
* 160 g cukru
* 1/2 łyżki cynamonu
* 4 łyżki mleka
* cukier waniliowy
Jabłka obrać i pokroić grubo - np w ósemki.
Zmieszać śmietanę, cukier, jaja i cukier waniliowy. Dodać mąkę, kaszkę, proszek do pieczenia i rum, wymieszać i wyleć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Rozłożyć na wierzchu jabłka.
Wstawić blaszkę do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 200 stC.
Zmiksować masło z cukrem, wanilią i cynamonem, potem dolać mleko a na końcu wymieszać z płatkami migdałowymi.
Wyjąć blaszkę z pieca i przykryć miksturą, po czym wstawić do piekarnika na kolejne 15 lub 20 minut.
**Ciasto można zrobić także z wisniami z kompotu lub innymi owocami.
Smacznego!
*
Smakowicie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńJa od lat wspieram ratowanie pszczół, bo bez nich wyginiemy :(
Bardzo smaczne ciasto, choć ja nazwałabym je po prostu ciastem z jabłkami, szarlotka kojarzy mi się z ciastem kruchym i grubszą warstwą jabłek, jednak podałam tak jak w oryginale.
Usuń"Gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia." Albert Einstein :(
Jablko to moj podstawowy, prawie caloroczny owoc. Poczynajac od tych wczesnych wiosennych, winnych, kwaskowych i aromatycznych, po jesienne kruche, chrupiace az szczypiace podniebienie. Nie moge sie bez nich obejsc. Dzien bez jablka powoduje , ze jestem "na glodzie". Taki sam efekt sprawia czekolada ;) Uwielbiam jablka i jakie szczescie mamy, ze w naszym klimacie jest ich pod dostatkiem i w roznych gatunkach. To przeciez pierwszy owoc, jaki mozna podawac maluszkowi bez obawy, ze nastapi reakcja alergiczna. Mowa oczywiscie o jablkach prosto ze swojego ogrodu. Roznorosdnosc ciast i deserow z jablkami jest nieskonczona. Jedzmy jablka ku gwoli, bo to samo zdrowie :D
OdpowiedzUsuńMasz zupełną rację, jest coraz mniej owadów. Pszczoły w tym wszystkim są najważniejsze bo bez nich owoce się nie pojawią. Co do szarlotki, wygląda przepysznie a przepis sobie porywam ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPamiętam, gdy byłam mała zawsze mam robiła szarlotkę. Uwielbiam. Świetny wpis ;) A z tymi owadami to masz zupełną rację.
OdpowiedzUsuńCoraz mniej robaków ? u nas w Wielkopolsce jest ich coraz więcej przynajmniej tak jak widzę z roku na rok tego coraz więcej się lęgnie i atakuje chmarami domy przy lampach na ulicach latem są pełne chmary owadów.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak pszczoły ale jeśli chodzi o komary to u nas tego nie brakuje. Trzeba specjalne siatki na okna kupować bo nie da rady inaczej niestety. Otwieramy okno i wlatuje tego tyle że nie zdążymy zabić.
Szarlotka bardzo pysznie wygląda, widać że będzie smakowała idealnie.
A może komary przeniosły się z Wrocławia do Wielkopolski? :)) pozdrawiam:)
UsuńKlasyczna szarlotka zawsze obroni się sama, jednak klasyczny smak zawsze pozostanie najlepszy ;)
OdpowiedzUsuń