Sankcje które miały uderzyć w ... jakby tu powiedzieć najdelikatniej i kulturalnie:)) - wschodniego 'prawie cara' z manią wielkości , spłynęły po nim jak po kaczce. Niestety odbiło to się niekorzystnie na naszej gospodarce rolnej , bowiem zablokowano rynek zbytu na polskie jabłka. Miejmy nadzieję, że na jabłkach się skończy...
Na fb zainicjowano bardzo ciekawą i pożyteczną akcję w polskiej blogosferze, pod hasłem:"BLOGERZY PRZERABIAJA POLSKIE JABŁKA NA POMOC SADOWNIKOM".
Solidaryzując się z kucharzącymi blogerami, naturalnie dołączam się ze swoimi przepisami. Przeglądając zamieszczone dotąd posty, stwierdziłam że sporo ich sie nazbierało. Mam nadzieję że akcja zaowocuje większą świadomością i że zachęci do kupowania i jedzenia POLSKICH JABŁEK, oraz do przygotowywania ciast i potraw z ich udziałem.
Oto moje propozycje:










Zapraszam do pieczenia i wypróbowywania przepisów. Jest ich sporo, na pewno kazdy znajdzie coś dla siebie. Jabłka to jedne z najwspanialszych polskich owoców. Tylu gatunków, które uprawiane są w naszym kraju, nie ma w żadnym innym regionie świata.
JEDZMY POLSKIE JABŁKA!
Niestety na jabłkach się nie skończy. Trzeba piec z tegorocznych zbiorów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jako urodzona optymistka, mam nadzieję że jednak na jabłkach sie skończy... czego nam wszystkim życzę:)
UsuńPrawdziwe jabłkowe szaleństwo ! dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie, dziękuję za inicjatywę:)
UsuńJeju! Jest w czym wybierać. :) Na pewno skorzystam z jakiegoś prostszego przepisu, Kasiu (bo ja tchórz i leń jestem, to się nie porywam na jakieś takie bardziej). Ale dziś szukam przepisu na... kiszone ogórki. Oczywiście polskie ogórki. :)
OdpowiedzUsuńPozdrówka, Kass z pięknego miasta. :)
Jolu cieszę się ze popierasz akcję, musimy jakoś wesprzeć sadowników, co do ogórków - nie ma u mnie na nie przepisu bo wydawało mi się że to zbyt banalne, ale może warto zamieścić? pozdrawiam:)
UsuńKasiu, własnie, to takie banalne! I dlatego niełatwo było mi znaleźć przepis na zaufanych stronach. :) W końcu zrobiłam te ogórasy jakoś tak chyba, jak w zeszłym roku. Wcześniej robiłam tylko w zalewie octowej lub musztardowej, ale ktoś mnie oświecił, że kiszone są takie proste, i szybkie - i słusznie! Proste jak... niektóre ogórki. :) Ale ja chciałam poszukać jakichś takich specjalnych wskazówek od gospodyń, które są doświadczone i wypróbowały np. różne dodatki.
UsuńDoczytałam o ziarnach gorczycy, więc dodam do następnej partii. :)
Wspaniałe przepisy, ja robię szarlotkę na kruchym spodzie z bezą i kruszonką na wierzchu, proponuję również używać zamiennie zamiast wina polski specjał cydr, pojawił się w różnych buteleczkach, małych, większych, do wyboru do koloru. Można również z jabłek zrobić słoiki na zimę - ,, wsad,, do szarlotki albo do makaronu lub ryżu. Pozdrawiam serdecznie popieram akcję całym sercem, dzisiaj zakupiłam letnie jabłka do chrupania.
OdpowiedzUsuńPrzepis na polskie ogórki, robię tak od lat i świetnie się trzymają. Ogóreczki najlepiej małe jeżeli są lekko miękkie namoczyć parę godzin w zimnej wodzie, potem do każdego słoika włożyć ząbek czosnku ( lub więcej jak lubimy czosnek ), kawałek korzenia chrzanu, koper , liść wiśni lub dębu ( lub jedno i drugie ). Ciasno układamy ogórki w słoiku, zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli do przetworów ( broń Boże nie jodowanej ). Na 1 litr wody - 1,5 łyżki soli, zalewamy , jak się to mówi pod korek, zakręcamy - lekko, trzymamy w temperaturze pokojowej. Jak się ukiszą - to widać, najpierw zalewa mętnieje, potem zrobi się klarowna, wtedy dokręcamy mocno i do spiżarki lub piwniczki. W początkowej fazie kiszenia zalewa będzie lekko kapała ze słoików to jest normalne, więc dobrze jest podłożyć jakąś tackę.
Smacznego, pozdrawiam
Ja tez robię mus jabłkowy do zimowych ciast czasem - jak mam ich więcej - kompoty lub kawałki upycham w słoju i zalewam słodką wodą - dobre do deserów, ciast lub podjadania:) Natomiast ogórki zawsze zalewam ciepłą a nawet gorącą wodą z solą, wtedy nie psują się i trochę później kiszą - co na zimowe przetwory wskazane:), reszta podobnie, dziękuję i pozdrawiam!
UsuńA co myślisz o cydrze?, ja robiłam ostatnio sos orzechowy do kurczaka z grilla zamiast białego wina dodałam cydr, był równie dobry, z winem to jest tak ,że potrzebujesz szklankę np. a kupujesz butelkę, jak postoi kilka dni robi się ocet.
UsuńCydr jest bardzo dobrym rozwiązaniem kiedy ważny jest smak a nie %, do potraw jak najbardziej, zreszta jako napitek też się sprawdza:)
UsuńDziękuję, właśnie o smak mi chodziło, procenty i tak podczas gotowania wyparują , kucharze do dzieła!!!!!. Jeszcze za Panem Palikotem ( za , którym osobiście nie przepadam ) powtórzę, róbmy z polskich jabłek destylaty alkoholowe - kiedyś mieliśmy polski napitek fantastyczny ,,calvados,, - wódka z jabłek, można z niej zrobić hit exportowy.
UsuńPozdrawiam jeszcze raz serdecznie i dziękuję za akcję.
Dziękuję! :) Nie wiem, co to będzie z tymi moimi ogórkami, bo zalałam je gorącą wodą (gdzieś przeczytałam, że ma być gorąca, a nie pamiętałam, jak robiłam w zeszłym roku, a były dobre). Zobaczymy. :)
UsuńBędzie dobrze:) ja zalewam gorącą i jest zawsze OK, nie psują się i kisza odrobinę później - ale jak na zimę to chyba nie szkodzi?
UsuńJeszcze do ogórków łyżeczkę nasion gorczycy .
OdpowiedzUsuńTeż dodaję:)
UsuńChętnie się przyłączę, pod warunkiem, że polskie jabłka nie będą kosztować 5 zeta za kilogram, tak jak teraz :/
OdpowiedzUsuńPo tym co widzę na targowiskach, próbują sobie odbić na nas to, co stracili nie eksportując.
U mnie jabłka po 2,50 lub 3 zł...
UsuńTo też szału nie ma. Tyle, co zimą.
UsuńSzału nie ma ale troche taniej niż u Ciebie, może trochę stanieją?
UsuńWspaniałe przepisy, aż nabrałam ochoty na jakiś placek z jabłkami, które to uwielbiamy całą rodziną
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oj, kusisz tymi zdjęciami! Ja dzis usmażyłam racuchy z jabłkami :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPiekny jablkowy zbior przepisow! :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mowiac, nie wyobrazam sobie, ze mozna kupowac inne owoce i warzywa niz polskie (mam na mysli oczywiscie te, ktore rosna w polskim klimacie, a nie egzotyczne). Oby jak najwiecej osob dzieki tej akcji przekonalo sie do lokalnych i sezonowych zakupow :)
Pozdrawiam serdecznie!