Jabłka karmelizowane są pyszne... i są bardzo jesienne:)
Smakują i pachną wrześniowym powietrzem, a wyglądają jak cukierki, które kiedyś kupiłam na odpustowym kramie ( niezbyt urodziwe, ale jakie dobre!... a może tak mi się tylko wydawało?:).
Jeśli wcześniej usmażę naleśniki, a potem na każdym położę łyżkę tych słodkich cukierków... to lepszego deseru nie potrzebuję:))
Łatwe i pyszne...polecam!
* 4jabłka
* 80g masła
* 100g brązowego lub białego cukru
* 2-3 gwiazdki anyżu
* kawałeczek kory cynamonu
* sok z 1/2 cytryny
* 2-3 gałązki tymianku
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę lub ósemki.
W rondlu rozpuścić masło, wsypać cukier i przyprawy. Mieszać przez 2-3 minuty po rozpuszczeniu cukru. Wrzucić jabłka i na małym ogniu smażyć kilka minut,, nie dopuszczając do ich rozpadnięcia. Powinny zmięknąć i tylko lekko się zeszklić. Dodać sok z cytryny i po chwili zdjąć z ognia. Wyjąć gałązki tymianku i cynamon. /Można dodać kieliszek alkoholu np rumu/.
Doskonałe do deserów, jako nadzienie do szarlotek, dodatek do ciast, lodów, a także do mięs - zwłaszcza wieprzowiny.
Smacznego!
*
O tak, takie jabłka na naleśniku to pyszność nad pyszności. Bardzo lubię jeść naleśniki właśnie z jabłkami. Strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuńTe jabłuszka bombowe!
OdpowiedzUsuńNo,ale Kaja jest przepiekna!
Pozdrawiam:)
piękna jesień u Ciebie wygląda zza zdjęć :)
OdpowiedzUsuńlubię takie jesienne smaki.
OdpowiedzUsuńKaja juz urosla i to sporo!!takie jabka musza super smakowac a juz sobie wyobrazam jak u Ciebie Kasiu w kuchni pachnialo:)
OdpowiedzUsuńsuper!!! extra!!! pychotka musi byc :) :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
To muszą być pyszności:)
OdpowiedzUsuńKrólewski to deser! :)
OdpowiedzUsuńHmmm ...muszę kiedys spróbować takich jabłek ....jak narazie to obrałam ponad 2 kg iw pakowałam je w krucha szarlotke:) pozdrawiam Kasieńko
OdpowiedzUsuńa ja wlasnie dzisiaj jadlam nalesniki z takimi jablkami, pycha:)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńChcę Panią zaprosić do współpracy przy portalu kulinarnym grandfooding.pl.
Uważam, że Pani doświadczenie i fantazja w recepturach wniosą w nasz młody portal dużo pożytecznych i cennych przepisów.
W zamian oferujemy przy każdym Pani przepisie wprowadzenie linku reklamowego do bloga.
Życzymy wielu udanych przepisów i serdecznie zapraszamy do współpracy.
Redakcja www.grandfooding.pl