24.09.2011

Jabłka karmelizowane



Jabłka karmelizowane są pyszne... i są bardzo jesienne:)
Smakują i pachną wrześniowym powietrzem, a wyglądają jak cukierki, które kiedyś kupiłam na odpustowym kramie  ( niezbyt urodziwe, ale jakie dobre!... a może tak mi się tylko wydawało?:).

Jeśli wcześniej usmażę naleśniki, a potem  na każdym położę łyżkę tych słodkich cukierków... to lepszego deseru nie potrzebuję:))
Łatwe i pyszne...polecam!


KARMELIZOWANE JABŁKA

*  4jabłka
*  80g masła
*  100g brązowego lub białego cukru
*  2-3 gwiazdki anyżu
*  kawałeczek kory cynamonu
*  sok z 1/2 cytryny
*  2-3 gałązki tymianku

Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę lub ósemki.
W rondlu rozpuścić masło, wsypać cukier i przyprawy.  Mieszać przez 2-3 minuty po rozpuszczeniu cukru. Wrzucić jabłka i na małym ogniu smażyć kilka minut,, nie dopuszczając do ich rozpadnięcia.  Powinny zmięknąć i tylko lekko się zeszklić. Dodać sok z cytryny i po chwili zdjąć z ognia. Wyjąć gałązki tymianku i cynamon.  /Można dodać kieliszek alkoholu np rumu/.

Doskonałe do  deserów, jako nadzienie do szarlotek, dodatek do ciast, lodów, a także do mięs - zwłaszcza wieprzowiny.
Smacznego!




*



11 komentarzy:

  1. O tak, takie jabłka na naleśniku to pyszność nad pyszności. Bardzo lubię jeść naleśniki właśnie z jabłkami. Strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te jabłuszka bombowe!
    No,ale Kaja jest przepiekna!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna jesień u Ciebie wygląda zza zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie jesienne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaja juz urosla i to sporo!!takie jabka musza super smakowac a juz sobie wyobrazam jak u Ciebie Kasiu w kuchni pachnialo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. super!!! extra!!! pychotka musi byc :) :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To muszą być pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm ...muszę kiedys spróbować takich jabłek ....jak narazie to obrałam ponad 2 kg iw pakowałam je w krucha szarlotke:) pozdrawiam Kasieńko

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja wlasnie dzisiaj jadlam nalesniki z takimi jablkami, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam

    Chcę Panią zaprosić do współpracy przy portalu kulinarnym grandfooding.pl.
    Uważam, że Pani doświadczenie i fantazja w recepturach wniosą w nasz młody portal dużo pożytecznych i cennych przepisów.
    W zamian oferujemy przy każdym Pani przepisie wprowadzenie linku reklamowego do bloga.

    Życzymy wielu udanych przepisów i serdecznie zapraszamy do współpracy.

    Redakcja www.grandfooding.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly