01.09.2008

Szarlotka





Jeszcze jest lato, ale w powietrzu czuje się nadchodzącą jesień. Wrzesień to czas jabłek, sliwek, pysznych pomidorów... Teraz najbardziej smakują ciasta z jablkami...a jablonie obrodzily w moim ogrodzie...

SZARLOTKA

ciasto:

(skladniki na duza blache 25x38cm)
*500g mąki pszennej
*1 szklanka cukru
*kostka masla
*1/2 kostki margaryny
*1/2 kostki smalcu
*otarta skorka z cytryny
*1 jajko
*3 lyzki gestej smietany
*1 lyzeczka proszku do pieczenia

oraz:
*1 1/2 kg jablek
*3 lyzeczki cynamonu
*4 lyzeczki cukru do posypania jablek - jesli kwasne

Make posiekac z tluszczem, dodac jajko, cukier, smietane i proszek oraz skorke. Zagniesc kruche ciasto. Wlozyc do lodowki na 1 godzine. W tym czasie obrac jablka i pokroic na male kawalki. Rozwalkowac polowe ciasta na blasze, wywijajac brzegi na boki blachy. Wylozyc jablka, posypac cynamonem i cukrem. Druga czesc ciasta rozwalkowac i przykryc nim jablka. Docisnac brzegi i ponakluwac widelcem. Piekarnik nagrzac do 180st C, wstawic ciasto i piec do zrumienienia (ok 40 min.)
Po wyjeciu ciasta mozna (jeszcze cieple) polukrowac lub posypac cukrem pudrem. Jesli jablka nie sa kwasne, najlepij pozostawic bez dodatkowego slodzenia a jedynie przed podaniem nalozyc kleks bitej smietany. Smacznego!

1 komentarz:

  1. JAK PATRZĘ NA TWOJE JABŁECZNIKI A WSZYSTKIE SĄ WSPANIAŁE TO PEWNIE ZARAZ W TYGODNIU UPIEKĘ JAKIŚ Z TWOJEGO PRZEPISU.NORMALNIE PIEKĘ DWA RAZY W TYGODNIU CZASAMI CZĘŚCIEJ ,MOJA RODZINA PRZED PIECZENIEM OGŁASZA STRAJK -NIE BĘDĄ JEDLI , A PO UPIECZENIU I TAK CIASTA I CHLEBY ZNIKAJĄ TAKIE TAM CZCZE GADANIE .KORZYSTAM Z TWOICH PRZEPISÓW OGLĄDAM PIĘKNE ZDJĘCIA I POZDRAWIAM Z KRAKOWA .UCAŁUJ FRIDĘ JEST PIĘKNA TEŻ JESTEM KOCIARĄ MAM 4 KOTY I DUŻO Z NIMI ROBOTY.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly