28.03.2014

Ciasto czekoladowe z jabłkami i borówką brusznicą




Zaczynam być tu gościem.... i jakiś czas jeszcze tak niestety będzie.  Ale to zupełnie nie przeszkadza wiośnie, która na nic nie czeka,  nie zawiesza działalności, można być pewnym, że nie zawiedzie:)


ach, ta zieleń!!!! (bez retuszu, to tylko poranne światło!)

Czujecie wiosnę? ... bo to że ją widać i słychać, to oczywiste.  Zbliża się mój najukochańszy miesiąc,  i mimo, że zimy praktycznie nie było - to jednak nie ma to jak zielona wiosna:)  Codziennie przybywa kilka centymetrów zieleni, kilka minut dłuższego dnia, a słońce coraz wyżej i mocniej grzeje..  



Wczoraj wracając z rannego spaceru psiego, zatrzymałam się na chwilę pod krzewem, na którym flirtowała para kosów... to było fantastyczne słuchać i patrzeć na to co wyczyniały.  O kotach nie będę już pisała, bo jakiś czas temu wspomniałam, że Kuba jest mocno zakochany - tylko szkoda że zrzucił piękne futro jakie zapuścił sobie w porze zimowej.  Nie wiem czy w tym skromnym kabaciku - dziurawym i podartym na skutek walk  - ma jakieś szanse u kotek...no, chyba że polecą na jego, niezaprzeczalny urok osobisty:))




Ciasto z gatunku - łatwe, szybkie i bardzo smaczne.  Kombinacja jabłek i smażonych borówek (można zastąpić żurawiną lub czerwoną porzeczką) na czekoladowym cieście jest warta grzechu.  Polecam:)





CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BORÓWKĄ BRUSZNICĄ 
/blaszka 38x25cm/

*  6 jaj
*  1 szkl cukru
*  1/2 szkl oleju słonecznikowego
*  2 łyżki ciemnego kakao
*  1 i 1/4 szkl mąki pszennej
*  1 łyżka mąki ziemniaczanej
*  1 łyzeczka proszku do pieczenia
*  2 łyżki ekstraktu migdałowego lub waniliowego
*  3 jabłka
*  borówka czerwona - kilkanaście łyżeczek

Blaszkę wyścielać papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne ( najlepiej specjalną 'wydrążarką') i pokroić na centymetrowe krążki.
Ubić mikserem białka ze szczyptą soli i cukrem.  Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku a potem wlać cienkim strumieniem olej i ekstrakt migdałowy.  Kiedy wszystko dobrze się połączy,  wyłączyć mikser i dosypać przesianą przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia.  Wymieszać warzechą i wlać ciasto do formy.  Na wierzchu ułożyć krążki jabłek a do każdego otworu po łyżeczce borówek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stC na 30-40 minut.  Sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone i wyjąć na kratkę.  Smacznego!










Spokojnego wiosennego weekendu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly