06.11.2010

Bursztynowe niebo i Tort brzoskwiniowy dla...


Na niebie bursztynowy listopad. Poranki o tej porze roku są zachwycająco piękne, rekompensują wszystkie inne niedoskonałości listopada...chociaż szaruga to dla tego miesiąca norma:)...i czy to niedoskonałość, czy po prostu następująca kolej  rzeczy?  Przecież nie może wciąż być ciepło i słonecznie... nie docenilibyśmy ciepłej pory gdyby nie było zimnej, nie cieszyło by nas słońce gdyby paliło cały rok, nie byłoby tęczy gdyby wcześniej nie było burzy...


Listopad - jak już kiedyś pisałam - to jeden z moich ulubionych miesięcy i początek ciągu świąt i 'okazji', które kończą się na wiosnę:) - ale o tym też już było:)

Tak więc czas tortów, torcików i innych ciast okolicznościowych rozpoczęty...bo właśnie były pierwsze imieniny, na które upiekłam tort brzoskwiniowy.ciasto biszkoptowe, krem z musu jabłkowego i brzoskwiniowego oraz śmietanowa warstwa zwieńczająca całość. 
Bardzo smaczne, lekkie, wręcz rozpływające się w ustach ciasto...i słodkie... w sam raz na jesienne smutki:)





TORT BRZOSKWINIOWY
/tortownica o śr. 26cm/

biszkopt:
*  6 jaj
*  3/4 szkl cukru
*  3/4 szkl mąki tortowej
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia
*  cukier waniliowy

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier i cukier waniliowy i wciąż miksując dodawać po jednym żółtku.
Przesiać mąkę z proszkiem, wsypać i wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 170stC przez ok 35-40 minut.
Wyjąć formę z ciastem i ostudzić.

masa brzoskwiniowo-jabłkowa :
*  ok 3/4 szkl musu jabłkowego
*  puszka brzoskwiń
*  1 galaretka brzoskwiniowa

Brzoskwinie zmiksować i połączyć z musem jabłkowym.  Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody, po ostudzeniu wymieszać z przecierem owocowym.

wierzch śmietanowy:
*  375ml śmietanki 30%
*  1 galaretka brzoskwiniowa

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej zalewy z brzoskwiń.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać zimną galaretkę i zmiksować.

Wykonanie tortu:
Biszkopt przekroić w poprzek na 2 blaty. Spód nasączyć syropem z brzoskwiń i wyłożyć połowę masy owocowej.  Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć je, posmarować resztą masy jabłeczno-brzoskwiniowej.
Na wierzch wyłożyć tężejącą śmietanę i udekorować cząstkami brzoskwiń.
Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc (jak się uda:).
Smacznego!







Ciemierniki nie zważają na nic i kwitną... też lubią listopad :)

11 komentarzy:

  1. Ale śliczny, aż chce się spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wyglada pysznie - żeby mnie ktoś taki upiekł - tez bym chciała;) wszystkiego najlepszego dla solenizanta:)

    piękny ciemiernik - moje niestety zostały zjedzone w tym roku przez ślimaki :(

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie też w listopadzie zaczynają się małe okazje do świętowania...
    chętnie spróbowałabym Twojego tortu- wygląda bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale sliczny tort:) ach... tak apetycznie wyglada, ze chetnie bym uskubala kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kuszący!

    A ja listopada nie lubię. Jakoś tak szaro i smutno zaczyna mi się robić w tym czasie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny tort, i jak się biała wartwa dobrze trzyma!
    Nieb mnie zauroczyło. Piękne. Uwielbiam niebo, kiedy nie jest niebieskie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyroda potrafi zaskakiwać :))

    Piekne zdjęcie z prześwitującymi warstwami tortu :))
    Mam ooogromną ochotę na niego ;))

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kass, piękny jest ten tort! Wygląda tak, jakby był zrobiony ze słoneczka specjalnie na szarobure jesienne dni. Ja nie przepadam za jesienią,kiedy są deszcze i szarość. Słońce tak - w złotych liściach, ach!:)
    Pozdrawiam Cie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śmietankowy wierzch w połączeniu z brzoskwiniami jest moim faworytem...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzoskwiniowe niebo i brzoskwiniowy tort. Listopad, w przeciwieństwie do marca, lubię bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję i cieszę się że ciasto przypadło do gustu:) a co do listopada to mam szczególny sentyment, lubię go i już!
    pozdrawiam wszystkich ciepło i niedzielnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly