06.09.2008

Polskie owoce w amerykańskim placku...




To ciasto bardzo lubimy. Wykorzystuje w nim nadmiar jesiennych owoców, jaki mam w ogrodzie. Ciasto w okresie obfitsci jablek {ja używam także brzoskwiń albo gruszek} piekę często, na zmianę z np szarlotką. Mozna je piec takze w zimie, jablka przecież są wtedy dostępne, a aromat cynamonu ma troszkę bożonarodzeniowy charakter, lekko piernikowy...

PLACEK AMERYKAŃSKI

5 jaj
4,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1,5 szkl. oleju (dobry jest slonecznikowy)
2 lyżeczki cynamonu
2 lyzeczki kakao
2 lyzeczki sody oczyszczonej
garć orzechów
garsć rodzynkek
2 kg jablek

Jablka obrać i pokroić w kostkę. Jaja utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej i dalej ucierać.Do gotowej masy wsypać mąkę z sypkimi dodatkami i dobrze utrzeć. Dodać bakalie i pokrojone w kostkę jablka. Wymieszać i przelożyć do dwóch podluznych foremek. W stawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC i piec ok 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, wylozyć na kratke i jeszcze cieple posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Witam przepis na ciasto z maslanką znalazłam 16 03 szkoda że tak pózno opowiedziałam mężowi ze zrobię je, dzis 17 03 wracam z pracy a blacha z ciastem stoi na stole w kuchni ,mąż był bardzo dumny z siebie a ja z niego.Ciasto pychotka super wilgotne mąż dał agrest jako owoc super kwaskowy,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. No to masz wspaniałego męża:) pozazdrościc, mój jakoś nie chce się zabrac za pieczenie...
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly