04.01.2014

Tort z musem jabłkowym i śmietaną




Jak zwykle witam rozpoczynający się Nowy Rok czymś słodkim i pysznym.  Tym razem ciasto w kolorach trawy, która w ogrodzie jest wciąż zielona.  Nie pamiętam tak ciepłego stycznia, słońce świeci jak w marcu a pogoda zupełnie nie zimowa, przypomina raczej początek wiosny.  Prawdę mówiąc nie narzekam, lubię taką zimę, Norka też... tylko Kaja nie jest zadowolona :)  Ponieważ przed nami jeszcze ponad dwa miesiące zimowe, więc nie ciszmy się zbyt wcześnie... jeszcze może przymrozić i posypać śniegiem - oby tylko nie dotarły do nas śniegi nowojorskie:)

Lekki torcik biszkoptowy z bitą śmietaną i musem jabłkowym, w sam raz na taką zimę:)




TORT Z MASĄ JABŁKOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ
/tortownica o śr 26cm/

biszkopt:
*  6 jaj
*  6 łyżek mąki tortowej
*  6 łyżek cukru
*  1 łyżka oleju roślinnego
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia
*  skórka otarta z cytryny

Ubić mikserem pianę z białek i cukru, potem kolejno dodawać żółtka a na końcu olej.  Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z wyszorowanej cytryny i wszystko wymieszać delikatnie warzechą - tak aby ciasto nie utraciło puszystości.
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub semoliną.  Przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię.  Upiec w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 35-40 minut.  Biszkopt jest upieczony, kiedy powierzchni a zaczyna się lekko marszczyć.  Wyłączyć piec, otworzyć drzwiczki i po 10 minutach wyjąć i ostudzić.

warstwa jabłkowa:
*  6 jabłek
*  1 łyżka cukru
*  1 galaretka w kolorze zielonym rozpuszczona w 1/4 szkl gorącej wody

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.  Wrzucić jabłka do rondla, dosypać cukier i poddusić do momentu aż będą miękkie. Można też użyć musu jabłkowego ze słoika.  Galaretkę rozpuszczoną galaretkę i dobrze wymieszać. Całość wystudzić.

dodatkowo:
*  600 ml śmietany kremowej 30%
*  2 łyżki cukru z wanilią
*  2 usztywniacze do śmietany

Ubić śmietanę, dodając cukier i usztywniacz zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.

*  1 galaretka w kolorze zielonym rozrobiona w 300ml (1 i 1/2 szkl) gorącej wody

Biszkopt przekroić na 2 części, na spodni blat wyłożyć połową masy jabłkowej, na to połowę ubitej śmietany.  Nałożyć wierzchni placek, rozłożyć drugą część jabłek i posmarować resztą śmietany.  Nałożyć obręcz i włożyć ciasto do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylać ostrożnie na wierzch ciasta, po czym ponownie umieścić je w lodówce.  Powinno poleżeć w niej kilka godzin.
Smacznego!




*


8 komentarzy:

  1. cudnie powitałaś nowy rok. uwielbiam takie słodkie ciasta, a zwłaszcza ze śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię bo są słodkie ale lekkie, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie. Mogę kawałeczek prosić?
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładny torcik. Wspaniałe powitanie Nowego Roku :)
    Pozdrawiam ciepło Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu, równiez pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Zajrzałam do Ciebie Kas z noworocznym pozdrowieniem. Słodkiego roku życzę!

    I pokaż raz na jakiś czas Fridę, bo skradła mi serce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za pozdrowienia dziękuję, co do Fridy... no cóż trzpiot z niej niesamowity, nie usiedzi nawet na chwilę, więc i fotki trudno zrobić. ale na pewno jakieś zdjęcia się pojawia, pozdrawiam:)

      Usuń

Printfriendly