30.10.2011

Tarta ananasowo-jabłkowa


Piękną mamy jesień:)



Poranne mgły dodają światu  tajemniczości, łagodzą niedoskonałości...
Uwielbiam ten czas, kiedy przyroda pozornie traci urodę... ale tylko pozornie:)







A do jesiennej herbaty proponuję pyszną tartę z ananasem i jabłkami.
Ciasto jest aromatyczne, należycie kruche i odpowiednio słodkie.  Bardzo lubię smak ananasa w wypiekach, nadaje im egzotycznego wymiaru.
Jeśli macie świeży ananas i nie bardzo wiecie co z nim począć, to zachęcam do upieczenia z nim pysznej tarty.



TARTA ANANASOWO-JABŁKOWA

/forma o śr. 28cm/

ciasto:
*  300g mąki
*  170g masła
*  3 łyżki cukru
*  2 łyżki kwaśnej śmietany
*  cukier z wanilią
*  szczypta soli

Posiekać masło z mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.  Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.

wierzch:
*  1 ananas
*  2 jabłka o smaku ananasowym (np golden delicious)
*  sok z cytryny
*  1 łyzka cukru

Obrać ananas (wykrawając twardy trzpień ze środka) i jabłka.  Pokroić w małe kawałki.
Zasypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i wszystko dobrze wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 180stC.
Form do tarty wysmarować masłem.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować i wylepić nim formę.  Nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do podpieczenia.   Wyjąć z piekarnika, posmarować roztrzepanym białkiem i ułożyć odsączone z nadmiaru soku owoce.

polewa:
*  2 jajka
*  1 szkl śmietany kremowej 30%
*  2 łyżki cukru z wanilią

Wymieszać wszystko (nie ubijać!) i wylać na owoce.
Wstawić formę z tartą do upieczenia na 40-50 minut.
Z wierzchu powinna się zrumienić.  Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!



14 komentarzy:

  1. Niesamowicie apetyczna tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie probowalam tarty z jablkami i ananasem. Musi byc pyszna. Moze sie wymienisz na kawalek drozdzowej strucli? :)))


    P.S. Piekne zdjecia. Ja tez bardzo lubie ejsien :)

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. ananasy i jabłko , bardzo ciekawe połączenie , zresztą fajnie tez wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne zdjecia i wspaniała jesienna, cudowna tarta.
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłka z ananasami muszą wspaniale smakować. A jesień faktycznie na razie nas rozpieszcza i oby jak najdłużej.

    OdpowiedzUsuń
  6. przydalby mi sie kawlaeczek tej pysznosci do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kass, mistrzowskie połączenie ananasa i... ananasowych jabłek. Doceniam i uciekam pogapić się na Kaję - rośnie, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  9. jesień mamy piękną ....oj piękną ...ale nawet tak uroczą jesień trzeba sobie kawałkiem ciasta osłodzić ....a ta tarta nadaje się do tego wyśmienicie Kasiu:) wielki buziak

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam połączenie jabłka i ananasa. Na ten weekend mam już plan na ciasto,ale następny weekend należy do tej tarty:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly