06.08.2010

Placek drożdżowy z agrestem, jabłkami i sliwkami


 To ciasto, to klasyczny placek drożdżowy z owocami, w lecie gości u nas bardzo często:)
Najlepiej jeśli są w nim wymieszane owoce słodkie i kwaśne ale może być też jeden rodzaj, jak kto woli...wszystkie chwyty dozwolone!

Chociaż ciasto smakuje najlepiej w lecie, kiedy są świeże owoce (mój ulubiony agrest!) to zimą, z mrożonymi  lub bez dodatków z samą kruszonką, też smakuje dobrze.  I dodatkową zaleta jest to, że na drugi dzień jest tak samo smaczne, bo nie traci świeżości!  Polecam!



 PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI

/forma 25x40cm/

ciasto:
*  60dag mąki pszennej
*  15dag cukru
*  2 żółtka
*  1 jajko
*  10dag masła
*  5dag margaryny
*  2dag świeżych drożdży
*  1szkl letniego mleka
*  1/4 szkl letniej wody
*  skórka otarta z cytryny
*  1 łyżka esencji z wanilii

kruszonka:
*  10dag masła
*  15dag mąki kukurydzianej
*  10dag cukru
*  cukier waniliowy

*  owoce sezonowe, u mnie: agrest, papierówki, śliwki
*  białko do posmarowania ciasta
*  cukier puder na wierzch

Z pół szkl ciepłego mleka, łyżki mąki, drożdży i łyżeczki cukru zrobić zaczyn, przykryć i odstawić na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Żółtka i jajko ubić na puch dodając łyżkę cukru. Masło i margarynę stopić i lekko przestudzić. Do miski miksera wsypać mąkę, cukier, dodać masę jajeczną, resztę mleka i zaczyn i włączyć mikser. Wyrabiać na wolnych obrotach, dodać tłuszcz, esencję, skórkę cytrynową i zwiększając prędkość mieszadeł wyrabiać ok 5 minut. Przełożyć ciasto do większej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.
Z podanych składników zetrzeć w palcach kruszonkę, wstawić miskę do lodówki lub zamrażalnika.
Umyć i obrać owoce, jabłka pokroić w ćwiartki, śliwki wypestkować. Blaszkę wysmarować margaryną.
Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość, przełożyć je do formy, wygładzając powierzchnię. Posmarować rozmąconym białkiem, wyłożyć na wierzch owoce i posypać zimną kruszonką. Przykryć i odstawić na godzinę do podrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stC.  Piec 30 minut, wyjąć na kratkę a po 5 minutach posypać cukrem pudrem.  Smacznego!




Pozdrawiam wszystkich ciepło i serdecznie!
 ps. Jestem na polu boju remontowego:))








23 komentarze:

  1. ja drożdżowego jakoś nigdy nie lubiłam. jedynie co to kruszonkę lubiłam wyjadać a potem zostawały takie wielkie dziury;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta drozdzowe zawsze kojarza mi sie z wypiekami mojej mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ! Tyle dobroci, i drożdżowe, i owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie kuś, bo skorzystam z okazji, że nie ma upału i upiekę! Mąż byłby w siódmym niebie...

    Trzymam kciuki za pomyślne zakończenie remontu, Kass :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, oj, uwielbiam drożdżowe z owocami i kruszonką (:
    piekłam już w tym roku truskawkowe i borówkowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny powrót:-)) Drożdżowe, najlepsze na świecie ciasto! pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrzac na ten wspanialy placek w Twoim wykonaniu przypomnialy mi sie drozdzowe pyszne placki w wykonaniu mojej Mamy,musze ja namowic do upieczenia czegos tak pysznego :)
    Pozdrawiam cieplutko po dlugasnej przerwie...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kass, jak ja lubię twoje ciasta-placki drożdżowe , bardzo lubię
    Piekłam już inne(biję się w pierś bo nawet z lenistwa pod ciastem nie napisałam jakie one są dobre)i wiem ,ze nie tylko wyglądają tak pysznie ,ale takie są
    buziaki *

    OdpowiedzUsuń
  9. Od razu mam ochotę biec po kubek zimnego mleka i spałaszować wielki kawałek takiego placka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszna klasyka! widok takiego placka z kruszonką zawsze mnie rozbraja!

    OdpowiedzUsuń
  11. Z agrestem jeszcze nie piekłam a pysznie to brzmi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudny ten placek. I tyle owoców ma w sobie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Twój placek kojarzy mi się z dziecinstwem - do dziś przepadam za drożdżowym z owocami :-) Będę musiała wypróbować Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kass, uwielbiam drożdżowe ciasta z owocami.:) Zapach drożdżowego jest taki domowy, cudny. Takie pulchne ciacho wyciągnięte z piekarnika jest po prostu obłędne.
    Bardzo mi się podoba Twój pomysł na dodatki do ciasta, szkoda,że u mnie tak mało agrestu było tego lata.

    Częstuję się więc Twoim pysznym ciastem.:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. takie ciasto to lato, zdecydowanie

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny wypiek. Kojarzę to ciasto z wakacjami u babci.

    OdpowiedzUsuń
  17. agrest, śliwki i jabłka. mrr, nutka jesieni <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Swietny pomysl z tym polaczeniem agrestu, jablek i sliwek! Nie pieklam jeszcze nigdy takiej wersji.

    Pozdrawiam serdecznie Kass!

    OdpowiedzUsuń
  19. pełen owoców, pełen dobrej energii, pełen lata.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam drożdżowe ciasta, Twoje wygląda bardzo apetycznie, to Ja chętnie się poczęstuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy dobrze przeczytałam? W sumie, aż 2 kostki masła?!

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy,
    W cieście jest 100g masła i 50g margaryny...
    a do kruszonki 100g masła...
    nie wiem jakie kostki masz na mysli, u mnie kostka to 200g lub 250g... jak Ci wyszły 2 kostki?
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly