12.06.2016

Ciastka czekoladowe z bakaliami



Mocno kakaowe ciastka, bez laktozy, bez mąki pszennej i bez białego cukru.
Ciastka mocno kakaowe i niezbyt słodkie, jeśli więc nie zważacie na dietę, to można upiec je z cukrem brązowym i dać go więcej.  Polecam!





CIASTKA CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI
/9 sztuk o śr 10cm/

*  8 łyżek płatków owsianych
*  4 łyżki kakao
*  4 łyżki melasy
*  1 jajko
*  6 łyżek oleju roślinnego
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia

*  3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
*  2 łyżki rodzynek
*  2 łyżki suszonej żurawiny
*  2 łyżki sezamu
*  3 łyżki słonecznika

Płatki zmielić i przesypać do miski.   Dodać resztę składników i wyrobić łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180stC.
Rozłożyć na blasze równe kopczyki ciasta. Zwilżonymi w wodzie rokoma rozpłaszczyć i uformować placuszki o średnicy ok 10 cm.
Wstawić do upieczenia na ok 15 minut.  Ostrożnie zdjąć ciastka łopatką na kratkę i ostudzić.
Smacznego!



*








6 komentarzy:

  1. Konkretne ciasteczko:) ... takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, bardzo konkretne :)

      Usuń
  2. Mniam, pysznie wyglądają :)
    A te kwiaty - przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasteczka...takie nawet z odrobiną cukru można jeść....
    Róże cudnie kwitną Ci w ogrodzie. Minął czas piwonii a nastał róż....co nam przyniesie lato?

    Pozdrowienia z Małopolski posyłam ...w tym momencie nawet słoneczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Róże w tym roku kwitną u mnie pięknie, pozdrawiam :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly