18.06.2016

Kruszonka orzechowa na cieście drożdżowym z truskawkami




Niezwykle smaczne ciasto drożdżowe -  bo z moimi  ukochanymi truskawkami i pyszną orzechową kruszonką.
Ciasto z olejem, wg tego przepisu-klik  (upiekłam z połowy porcji).  Na wierzchu truskawki posypane kruszonką też na bazie oleju słonecznikowego.

kruszonka orzechowa:
*  1 szkl mąki pszennej
*  2 łyżki płatków owsianych
*  1/2 szkl oleju roślinnego
*  1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
*  1/2 szkl cukru
*  1 łyżeczka cynamonu
Wymieszać, zlepić i schłodzić w lodówce przez 30 minut.



*



8 komentarzy:

  1. dopiszę się jeszcze tu, bo nie wiem czy zaglądasz do tamtego przepisu- kiedy dodać olej do ciasta? razem z masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, dodać razem cały tłuszcz.

      Usuń
  2. dzięki:) chciałam się tylko upewnić, bo wpisałaś samo masło, muszę koniecznie wypróbować, jak dotąd każdy Twój przepis był w 10:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna ta kruszonka Kasiu .... u nas ostatnio w domu mocno orzechowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też orzechowo, bo własnie trwa wykorzystywanie orzechów z ubiegłego roku, jeszcze trochę i będą nowe:)

      Usuń
  4. Kasiu, ciasto wygląda znakomicie, bardzo pysznie.
    Posyłam moc pozdrowień! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu, pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Czy ta nowa, czeresniowa odslona zapowiada jakas zmiane ? i nutka tez letnia ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly