04.06.2009

Placek na maślance, szybki i pyszny...



Truskawkowy sezon w pelni, upieklam więc ciasto które rekomendowala Atina.
Przepis znalazlam wczesniej na forum Cincin autorstwa Tobatki.



Maslankę stosowalam do wypieku chleba, lecz ciasto pieklam pierwszy raz z jej użyciem.
Placek jest bardzo smaczny...powiem więcej, jest pyszny. Ponieważ wykonanie jest bardzo proste, a owocowy sezon wlasnie się zaczyna, myslę więc że warto ten przepis polecic.



Ja upieklam ciasto z truskawkami, ale dojrzewają wlasnie wisnie, porzeczki, agrest, jablka, sliwki... oj będzie z czym piec następne!

Przepis cytuję za Tobatką:

PLACEK NA MASLANCE Z OWOCAMI

Ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy

Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę.

Kruszonka:
0,5 kost masła lub margaryny (ja używam najchętniej Kasi)
mąka
cukier

Ugniatać, aż wyjdzie kruszonka - mąki i cukru dając "na oko"

Na ciasto wyłożyć owoc jakiś - świeży, sezonowy lub kompotowy (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to kruszonkę.

Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.

Ciasto to robi się dość szybko, jest pyszne, puszyste, cudnie wilgotne w środku, udaje trochę drożdżowca (wiele osób się dziwi, jak udało mi siuę upiec tak wilgotnego drożdżowca).


Moje uwagi:
1. Miksowalam najpierw jajka z cukrem, pozniej dodalam olej, potem maslanke i resztę skladników.
2. Kruszonkę zrobilam z: 100g masla, 100g maki i 100g cukru brązowego.
3. Użylam blaszki 25x35 cm.
4. Często piekę dłużej niż mówi przepis  tzn 45-50 minut.

Polecam!

48 komentarzy:

  1. Cieszę się, że ciasto smakowało, bo jak zaczęłam czytać posta, to myślałam, że jednak Ci nie podeszło:) Pysznie wygląda:) Też czekam juz na inne owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też je upiekłam :))) Już czekam na wiśnie, będzie tez pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam wielką ochotę na takie właśnie ciasto i też upiekłam , tyle , że nie na maślance , ale wygląda bardzo podobnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też je robiłam,jest wspaniałe!:) Także z rabarbarem :) Mysle,ze z wiśniami czy sliwkami też będzie wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Jutro skorzystam. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada cudownie!!! Pieke w sobote!

    OdpowiedzUsuń
  7. pieklam wlasnie pare dni temu :) pyszne jest i na pewno tez bede piekla z roznymi owocami wlasnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ktoś niedawno o zrzucaniu kilogramów wspominał... jesli to jest zalecana metoda, to jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  9. Atina smakowało oj tak...już nie ma!

    Kasiac prawda ze pycha? tez czekam na wiśnie.

    Evenka bo to pora na takie ciacha najlepsza!

    Majana zgadzam się- pyszne!

    Ata upiecz koniecznie.

    Ania ciekawe czy bedzie Ci smakowało...

    Gosi@ prawda że pycha?

    Ori to jest metoda dla tych co chca pocwiczyc silną wolę i schudnac...albo po upieczeniu ciasta szybko wyjśc na spacer...po godzinie mozna wrócic :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Chociaz u mnie caly czas cieplo to i tak tylko w okresie europejskiego lata nachodzi mnie ochota na takie lekkie ciasta z owocami i musze cos upiec ...koniecznie z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Magoldie bo właśnie teraz smakują takie ciasta wspaniale...

    OdpowiedzUsuń
  12. oj ,będzie z czym piec to ciasto ,pierwsze zrobię z truskawkami:)
    Bardzo smakowite to twoje ciasto Kass

    OdpowiedzUsuń
  13. Kass, cisato wyglada bardzo smakowicie, juz myslalam ze kruszonka tylko z drozdzowym, a tu prosze moze z maslankowym to tez byc to? :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak mówiłam, tak zrobiłam! Upiekłam i jest pyyyycha!! Dziękuję za przepis. Już zachomikowałam w moim zeszycisku :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. margot, buruuberii - dziękuje i zachęcam do upieczenia!
    Ata - cieszę się!
    Pozdrawiam, życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kass, czy pamietasz moze ile dalas truskawek? Bede dzis piec i chociaz tak na oko chcialabym wiedziec.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  17. W zastępstwie Kass się wymądrzę ;-) - wyszło mi ok, czyli pi razy oko 1/2 do 3/4 kg. Nie ważyłam!! Po prostu - tyle wlazło ;-D

    OdpowiedzUsuń
  18. Aniu ja dałam 70dag truskawek, moje były duże więc przepoławiałam i układałam krojeniem do góry...

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzieki Wam mile Panie! Ciasto wyszlo pyszne!!!Bedzie u mnie czesciej goscic.

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekłam! :D Z truskawkami :)))) Wyszło wspaniałe, wilgotne, słodkie, pachnące! :) Już ląduje w ulubionych przepisach :) Dziękuję Kass :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Ma cudowne puchate wnetrze:) Bardzo mi sie podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Daj znać jak smakował:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Dzieki za SUPER przepis .Pieklam juz pare razy i zawsze wychodzi.Dzisiaj nawet poeksperymentowalam i zamiast owocow dalam gotowego maku i rowniez wyszedl przepyszny!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez bardzo lubię to ciasto, w sezonie owocowym pieke je często, cieszę się że smakuje i wiosennie pozdrawiam:)

      Usuń
  24. Wyglądało tak pysznie i apetycznie że też się skusiłam...na ryneczku zabrakło truskawek więc kubiłam rabarbar i wyszedł przepiękny...zakalec:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi... to jest wilgotne ciasto więc trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło, lepiej dłużej potrzymać w piekarniku jeśli nie mamy pewności czy jest już dostatecznie wypieczone, przyznam że mnie zakalec nigdy się nie przytrafił mimo iż piekę to ciasto regularnie, pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dziękuję Kass za radę...wczoraj zanim przeczytałam Twój komentarz zrobiłam drugie podejście z truskawkami tłumaczącz sobie że może rabarbar za mokry ale wyszedł znowu zakalec:-) goście heroicznie chcieli go na stół i nawet skosztowali twierdząc że uwielbiają zakalce (za to zapiekane ziemiaczki z cebulką, marchewką i papryką również Twojego przepisu wszyscy zachwalali:-) ) wracając do ciasta, do 3 razy sztuka, dziś wyszło pyszne ale piekło się 50 minut, rzeczywiście wygląda i smakuje jak drożdzówka...korzystając z okazji dziękuję za wspaniałego bloga i pomysły

      Usuń
    3. Kamień z serca:) dobrze ze tym razem ciasto wyszło, i cieszę się że choć ziemniaki smakowały, dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  25. Właśnie dzisiaj upiekłam z jagodami i brzoskwiniami (bez skórki pokrojone w małe kawałki), wyszło tak pyszne, niebo w gębie. Ponownie dziękuję za cudowny przepis na letnie ciacho. Pozdrawiam i życzę dalszych smacznych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię to ciasto, cieszę się że smakuje, pozdrawiam:)))

      Usuń
  26. wciąż wychodzi zakalec .Dlaczego? Robię wszystko wg przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie wiem... mnie co prawda też raz zakalec wyszedł ale nawet nie pamiętam co wtedy zrobiłam nie tak...

      Usuń
  27. Te ciasto jest genialne!!! Wyszło wilgotne i bardzo wysokie. Robiłam z truskawkami, wszyscy chcieli przepis:D Smakuje niemal jak drożdżowe:) Super "podróbka":)

    OdpowiedzUsuń
  28. DOBRY PRZEPIS I,DOBRZE SMAKUJE............

    OdpowiedzUsuń
  29. NA PEWNO SKORZYSTAM....

    OdpowiedzUsuń
  30. te ciasto jest przewspaniałe...wszyscy się dziwili, że nie ma w nim drożdży..jutro robię z borówkami amerykańskimi:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Piekę takie samo ciacho,jest super.Zawsze wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  32. A ja upiekłam z wiśniami w cukrze,które miałam w słoiku.Był przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  33. również chcę zrobić to ciasto, ale chciałam zrobić ze smażonymi jabłkami, niestety mam obawy czy się uda... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jabłka są w formie musu, to może być on zbyt ciężki, ale gdybyś upiekła to daj znać jak wyszło:)

      Usuń
  34. Dziękuje za odpowiedź :) tak są w formie musu i mam obawy czy nie wyjdzie zakalec :/ jeszcze pomyśle czy zrobić z tych jabłek czy z innych owoców :) pozdrawiam serdecznie. Izabela

    OdpowiedzUsuń
  35. mogę uzyć borówek amerykańskich ? :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Pierwszy raz zrobiłam placek a`la drożdżowy i w końcu mi wyszedł!! :D
    I tak wszyscy mówią, że to drożdżowy ;P
    Dzięki wielkie za przepis! :)

    PS Bałam się strasznie, ale się udało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udało, pozdrawiam:)

      Usuń
  37. A czy wyjdzie z mrożonymi truskawkami? Albo z brzoskwiniami z puszki? Wolę się zapytać, żeby zakalec nie wyszedł...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że powinien wyjść, trzeba tylko osączyć z płynów, robiłam z mrożonymi jagodami i było pyszne:)

      Usuń

Printfriendly