07.11.2018

Sernik łaciaty na czekoladowym spodzie




Piękną mamy wiosnę tej jesieni 😃
Pomyśleć że za nami już tydzień listopada i wciąż jest tak ciepło (u mnie 19stC)! W ogrodzie buszowałam w krótkim rękawku, aż się chce grabić liście 😊  Jeszcze kilka dni i będzie 'normalny' listopad (który uwielbiam w kazdym wydaniu).






Zanim upieczemy rogale marcińskie , możemy zaserwować do kawy  bardzo smaczny sernik.
Upiekłam go już trzy razy wg poniższego przepisu.  Na spodzie ciasto czekoladowe, serowa warstwa tradycyjna, z odrobiną bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa i ananas kandyzowany) , choć można dodać świeże owoce (np maliny) lub z puszki (brzoskwinie lub mandarynki). 
Bardzo smaczne ciasto. Plecam!



SERNIK ŁACIATY NA CZEKOLADOWYM  SPODZIE
/tortownica o śr 28 cm/

ciasto:
*  3 jajka
*  1/2 szkl cukru pudru
*  cukier waniliowy
*  3 łyżki oleju słonecznikowego
*  2 łyżki ciemnego kakao
*  100 g gorzkiej czekolady
*  3/4 szkl mąki tortowej

masa serowa:
*  1 kg sera mielonego (użyłam z wiaderka)
*  1 szkl cukru pudru
*  5 jaj
*  70 g miękkiego masła
*  1 budyń waniliowy bez cukru
*  1 łyżka mąki tortowej

*  bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa itp)
lub
*  świeże maliny, brzoskwinie z puszki, mandarynki

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dolać olej. Następnie dodać ostudzoną czekoladę, na końcu dosypać mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszać dokładnie. 

Masło zmiksować z cukrem, po czym dodawać po jednym jajku i dalej miksując partiami dodawać ser. Na końcu dosypać budyń , mąkę i bakalie. 

Na dno formy wyłożyć ciasto, zostawiając kilka łyżek.
Przelać masę serową, na wierzchu rozłożyć łyżką kleksy czekoladowego ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC na ok 60 minut. 
Wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki. Pozostawić w nim ciasto przez ok godzinę.
Wyjąć na kratkę i ostudzić do końca, po czym można zdjąć obręcz i zsunąć sernik na paterę.
Smacznego!




*



2 komentarze:

  1. Czekoladowy spód robi największą różnice w stosunku do normalnego sernika. Smakuje pysznie, przyznam szczerze że taki mix wychodzi obłędnie. Sernika nigdy dość! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna wariacja na temat sernika jaką widzę. Dochodzę do wniosku że ile osób tyle przepisów na to ciasto, nigdy nie ma dwóch identycznych. I co najlepsze, wszystkie są smaczne. Ciekawe co nie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...