13.01.2019

Kotlety z jajek i ryżu




Kotleciki z jajek i ryżu sa fajną alternatywa dla mięsnych kotletów.
Nie ma z nimi wiele zachodu, sa proste do zrobienia, zwłaszcza jak zostanie trochę ryżu z poprzedniego dnia.  Jako dodatek polecam szpinak (dla tych, co nie mają złych wspomnień z dzieciństwa :)) albo surówkę z kapusty typu Colesław.
Polecam!





KOTLETY Z JAJ I RYŻU
/4-5 koltlecików/

*  3/4 szklanki ugotowanego ryżu
*  3 duże jajka ugotowane na twardo
*  1 surowe jajko
*  1 cebula
*  1/2 peczka koperku
*  1/2 pęczka natki pietruszki
*  sól, pieprz

*  bułka tarta
*  olej do smażenia
*  1 łyżka masła

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle.  Pokroić koperek i natkę.
Jajka posiekać lub rozgnieść widelcem. Do miski włożyć ryż, posiekane jajka, cebulę, posiekane zioła, surowe jajko, doprawić solą i pieprzem.  Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Zanurzając dłonie w zimnej wodzie formować kotleciki.  Postępować jak przy mielonych, zlepić , lekko rozpłaszczyć i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju  po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia.
Smacznego!




*



...wspomnienie upalnego lata, na koncercie w plenerze, z naszą Gwiazdą  😊



9 komentarzy:

  1. w towarzystwie szpinaku muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak smaczny, prawdziwy polski obiadek. Osobiście kotlety wolę mięsne, ale twojego pomysłu też bym spróbowała. Szpinak obowiązkowo do tego zestawu! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, bardzo fajna alternatywa na obiad, tanio i szybko a przypomina wyglądem jak zwykły kotlet. Ciekawe jak smakuje takie połaczenie na pewno spróbujemy w niedalekiej przyszłości.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, muszę jeszcze do tego jakiś dobry sosik wymyślić i myślę że bedzie to fajny pomysł na obiadek taki inny niż zwykłe z mięsem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też za szpinakiem nie przepadam ale bardzo lubię ryż i jajko także takie połączenie w klopsiku może być bardzo ciekawe, nigdy czegoś takiego nie jadałam chętnie spróbuje , ciekawa inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla wegan czy też wegetarian takie kotleciki mogą być bardzo w porządku, jednak dla mnie jako miłośnika mięsa są tylko fajną ciekawostką, nie dałbym rady jeść tego na przykład co dziennie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję takiego pomysłu jak i przepisu. Bardzo fajna odskocznia od tradycyjnych mięsnych obiadów. Gdyby tylko mąż podzielał moje zdanie na pewno robiłabym je częściej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam takie pytanie lekko odbiegające od tematu, z czym podawać takie kotleciki? Z ziemniakami nie bardzo mi pasowały, ryż z uwagi na kotleciki też odpada, także nie za bardzo wiem co mogłoby do nich pasować, doradźcie mi coś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa koncepcja, miałam okazję jeść takie tylko że z bułki tartej i jajek. Spróbuję też takiej wariacji, może innym domownikom przypadną do gustu. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...