19.11.2019

Łatwy chleb na maslance z ziemniakami



Upiekłam łatwy i smaczny chleb w typie wiejskiego.  Nie wymaga dużo czasu ani specjalnych umiejetności. Dodatek maślanki i ziemniaków sprawia że chleb ma wilgotne i sprężyste wnętrze oraz  zachowuje długo świeżość. Polecam!


CHLEB NA MAŚLANCE Z ZIEMNIAKAMI
/na 2 bochenki/

*  450 g mąki pszennej typ 550 lub 650
*  300 g mąki żytniej typ 720
*  50 g mąki zytniej razowej
*  30 g drożdży świeżych
*  1 płaska łyzka soli
*  1 płaska łyzka cukru
*  1 łyżka czarnuszki lub zmiażdżonego kminku (opcjonalnie)
*  2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
*  3 szkl maślanki (ok 600ml)

Do miseczki wkruszyć drożdże, posypać cukrem i rozetrzeć drewnianą łyżką.  Odczekac aż bedą płynne. 
Maślankę lekko podgrzać. 
Dodać kilka łyżek letniej maslanki do drożdży, wymieszać i odstawic na kilka minut aż drożdże zaczną pęcznieć.
Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
Do miski miksera wsypać obie mąki, sól, kminek/czarnuszkę i ziemniaki.  Wymieszać i dodać drożdże oraz partiami maślankę.  
Ciasto jest dość gęste, w razie potrzeby można dolać kilka łyżek wody. Łyżką wymieszac do połączenia składników, po czym wyrobić mikserem ok 10 minut.
Miskę z ciastem przykryć sciereczką i odstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. 
W tym czasie przygotować foremki - wysmarować olejem lub masłem i obsypać mąką razową.
Ciasto przełozyć do keksówek, wygładzić mokrą dłonią i posypać mąką. Mozna naciąć ostrym nożem lub żyletką, zapobiegnie to piękaniu chleba.
Nagrzać piekarnik do 200stC.  Na dole pieca umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
Nakryć ściereczką i odczekać 20 minut. 
Kiedy chleby podrosną, sa gotowe do pieczenia.
Wstawić na 1 godzinę do  piekarnika.
Po tym czasie wyłączyć grzanie i po 5 minutach wyciągnąć na kratkę, wyjąć z foremek i ostudzić. Kroić zimne.
Smacznego!



*



Takie cudo na niebie było wczoraj na spacerze z psami 😊

2 komentarze:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...