23.02.2013

Tanie ciasto drożdżowe na oleju w trzech odsłonach



W moim domu ciasta drożdżowe zawsze cieszą się powodzeniem, wszyscy je lubimy:)
Nie zależnie od tego, czy zrobię wersję wykwintną z bakaliami, nadzieniem, lukrem itd, czy zupełnie ubogą czyli z małą ilością jaj i tłuszczu, bez dodatków - to i tak zawsze nam smakuje :))

Ciasto drożdżowe ma tyle odmian ilu kucharzy.
To dzisiejsze to tania drożdżówka na oleju,  bardzo uniwersalna jeśli chodzi o wypieki tzn świetna na bułeczki, bułkę z keksówki lub struclę.  Ciasto  - jeśli jest dobrze wyrobione, a to podstawa dobrej drożdżówki - jest niezbyt luźne, miękkie, a po upieczeniu ma ładny i delikatny  miąższ i jest bardzo smaczne.
Upiekłam z całej porcji, wyszły trzy różne wypieki: bułka pieczona w keksówce, 12 'ślimaczków' z formy mufinkowej i strucla z nadzieniem śliwkowo-bakaliwym.
Polecam!




TANIA DROŻDZÓWKA NA OLEJU
/proporcje na 3 duże keksówki/

*  1200g mąki pszennej 

*  4 jajka
*  2 szkl letniego mleka
*  50g drożdży
*  1/2 szkl oleju słonecznikowego
*  2 łyżki stopionego masła
*  1 szkl cukru do wypieków
*  2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
*  skórka otarta z cytryny i pomarańczy
*  1/4 łyżeczki soli

Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w środku wgłębienie na zaczyn.  Wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szkl letniego mleka i odrobinę cukru po czym wymieszać zagarniając trochę mąki. Przykryć miskę i poczekać 10 minut aż drożdże zaczną pracować.  Jajka roztrzepać rózgą i wlać do mąki,  dodać do resztę składników oprócz masła i oleju.  Wyrobić aż składniki dobrze się połaczą (świetnie zrobi to za nas mikser:) , wyrabiać dalej dolewając partiami masło - powinno to trwać przynajmniej 5 minut.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i postawić w cieple do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 3 części.




 Bułki drożdżowe w keksówkach:
dodatkowo:
* rodzynki, skórka pomarańczowa, ananas kandyzowany 
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na stolnicy, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać bakaliami, zwinąć w rulon i włożyć do keksówki.  Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem lub sezamem.
Odczekać 45 minut, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180stC.  Wstawić na 35 minut, wyjąć i po 5 minutach wyjąć z formy.  Ostudzić na kratce. 




Strucle z bakaliami:
1/3 ciasta jw
 nadzienie
*  1/2 słoika kwaśnego dżemu śliwkowego bez cukru lub innego
*  rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały, orzechy

Ciasto rowałkować na prostokąt 30x30cm, posmarować kwaśnym dżemem sliwkowym, rozłożyć bakalie i zwinąć w rulon.  Ostrym nożem rozciąć rulon wzdłuż i zapleść tak aby przecięcie było u góry.  TU- klik  można podejrzeć jak to wygląda.
Ułożyć struclę na wyłożonej papierem blasze i odczekać aż się napuszy- ok 30 minut.  Wstawić na 30-35 minut do piekarnika nagrzanego 180stC.




Bułeczki -slimaczki pieczone w formie mufinkowej:
1/3 ciasta jw
dodatkowo:
*  2 łyżki masła stopionego
*  2 łyżki cukru brązowego
* 2/3 szkl rodzynek
*  garść posiakanych migdałów. orzechów
Po rozwalkowaniu ciasta posmarować stopionym masłem, wyłożyć rodzynki i posypać grubym cukrem.  Zwinąć w rulon i pokroić na plastry o szer 2-3 cm.  Wysmarować masłem wgłębienia na mufinki.  Do każdego włożyć jeden kawałek rolady i odczekać ok 30 minut aż ciasto wypełni wgłębienie.  Piec przez 20 minut w piecu nagrzanym do 180stC.  Wyjąć , jeszcze ciepłe posmarować stopionym masłem i ostudzić.
Smacznego!




*



33 komentarze:

  1. Wcale nie wyglądają na 'tanie' wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ śliczne ! A jakie bałwanki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a po bałwankach nie zostało zbyt dużo...:)))

      Usuń
  3. kass jesteś niemożliwa, takie pyszności w poście pokazywać!
    Post jednak minie a Twoje pyszności będzie mozna wypróbować samej upiec
    Załączam pozdrowienia.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Post nie wyklucza upieczenia drożdżówki, choćby takiej zwykłej, pszaśnej...

      Usuń
  4. Wspaniale wypieki! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  5. genialne ciasto! jakie uniwersalne! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekłam ślimaczki z tego ciasta :) pyszne to było śniadanko :) niebawem efekty u mnie na blogu :) dziękuję :)

      Usuń
    2. Fajnie że wyszły smaczne,:)

      Usuń
  6. Dziś akurat miałabym największą ochotę na taką zwykłą drożdżówkę z keksówki .... posmarowaną masłem:) .... ale każda z tych propozcyjki jest wspaniała i smakowita Kasiu:) buziolek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu ja często mam ochote na taką zwykłą drożdżówkę...

      Usuń
  7. no no umieć takie cudeńka wypiekać to jest to :) wszystko wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. O wow, ale cuda! Wszystkie.
    Jak ja kocham drożdżowe ciasta! W każdej odsłonie są po prostu cudowne :)
    Śliczne dwa bałwanki:)
    Pozdrawiam Kasiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Już mi ślinka cieknie patrząc na Twoje wypieki. Ten pomysł na upieczenie drożdżowych mufinek wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż się glodna zrobiłam... pychoooota! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię drożdzowe w kazdej formie:)

      Usuń
  11. Kaaasiu!!! nie dosyc ze ciacho takie praktyczne to jeszcze tyle odslon..te babeczki sa sliczniutkie:)zreszta nie tylko one:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa już śladu po trj produkcji nie zostało:)

      Usuń
  12. Takim balwanem to ja bylam wczoraj. Pogoda zartowala sobie z nas i odsniezania bylo po stokroc razy ! he he pisze sobie i mam obok cudnego asystenta. Maciej wtoruje mi zaciekawiony egzemplarzem komputera. Kot swoj rozum ma. Baladujaca myszka-kurser bylaby niezla zabawka, ale najpierw dokladnie obwachal ekran i stwierdzil glebokim mruczeniem, ze niewarto tracic zapalu na wirtualne pulapki. Zwierzeta duzo ucza. Wczoraj Maciej folgujac sobie z ranca, zlapal wrobla- a to dranca ! Po niedzieli zrobie najzwyczajniejsze drozdzowe ciasto z kruszonka i .. mrozonym rabarbarem- dla letnich wspomnien :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, zwierzaki mają swój rozum, czasem mozna od nich sie sporo nauczyć:)...u nas po bałwanach pozostały zwały śniegowej mazi:( i dzisiaj trudno byłoby to nazwać śniegiem, nie wspomnę już o tym jak ciężko się chodzi = oczywiście mnie bo Kaja wielce zadowolona pluskała się w kałużach , piorąc futro przy okazji:) ...taka drożdżówka z letnimi owocami jest pyszna, już nie mogę sioę doczekać lata!!!!

      Usuń
  13. Bułki w foremkach muffinkowych podbiły moje serce! Bardzo uroczo się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A wszystkie równie zachęcające :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak mi się chce drożdżowego!!!! A obiecaliśmy sobie post do Wielkanocy a jak patrzę na te pyszności to mam nieodparte wrażenie, że nie dotrzymam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojjjj ktos tu sledzil ceremonie Oskarow podjadajac drozdzowe wypieki ;)
    (nie tylko ruskie i zasmazana ida w bok)

    OdpowiedzUsuń
  17. Drożdżowe ciasto wychodzi genialne. Jest cudownie delikatne i puszyste. Szczerze polecam ten przepis niezdecydowanym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DziEkuję za rekomendację, pozdrawiam:)

      Usuń

Printfriendly