03.02.2013

Tort 100% orzechowy




Kiedy zdarza się domowa okazja do upieczenia tortu, zazwyczaj nie zastanawiam się długo.  Wygrywa najczęściej jeden z dwu klasyków: czekoladowy albo orzechowy.   Tak już mamy, kochamy czekoladę i orzechy:))  Nie musze pytać: jaki tort Ci upiec?... bo wiem, że usłyszę: czekoladowo-orzechowy!
Więc nie pytam tylko piekę.




To ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.  Polecam!


TORT 100% ORZECHOWY
/tortownica o śr. 24-26cm/

ciasto:
*  7 jajek
*  200g orzechów włoskich zmielonych
*  3/4 szkl cukru pudru
*  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*  2 łyżki mąki pszennej
*  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*  szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek.  Do miski miksera wlać białka i ubić ze szczyptą soli, pod koniec dosypać cukier, ubić na sztywno.  Dodając po 1 żółtku ubijać dalej aż wszystko dobrze się połączy. Wyłączyć mikser, dodać mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia.  Wieszać dużą łyżką niezbyt nachalnie, aby nie zniszczyć piany.
Tortownice wysmarować masłem i wysypać bułką lub mąką, przelać do niej ciasto.
Piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180stC.
Wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić w piekarniku do przestygnięcia.
Wyjąć na kratkę, przeciąć w poprzek na 3 blaty.

ponadto:
*  500 ml śmietanki 30%
*  150 g zmielonych orzechów włoskich
*  1 łyżka cukru
*  3 kieliszki dobrego alkoholu (rum, nalewka pigwowa...)

*  4 łyżek kakao
*  6 łyżek cukru
*  6 łyżek wody
*  100g masła

*  słoik dżemu pomarańczowego lub innego

Do rondelka włożyć kakao, cukier, wodę i masło.  Podgrzewać mieszając, ażczekolada będzie gładka.
Odłożyć 2 łyżki. 

Ubić śmietanę, dodać pod koniec 1 łyżkę cukru pudru.  Do odłożoneych 2 łyżek polewy czekoladowej dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.  Do śmietany dodać czekoladę ze śmietaną, delikatnie wymieszać.  Wsypać zmielone orzechy i 1 kieliszek alkoholu.  Łyzką połączyć składniki.

Spodni blat ciasta skropić alkoholem, posmarować cienko dżemem pomarańczowym i wyłożyć połowę kremu.  Rozsmarować, wyrównac i przykryć środkowym blatem.  Postąpić tak samo.
Położyć wierzchni placek, docisnąć, wierzch posmarować polewą czekoladową i udekorować połówkami orzechów.  Włożyć do lodówki do stężenia.
Smacznego!

*


28 komentarzy:

  1. Boze jaki on musi byc pyszny KASIU :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa nawet za dobry, bo szybko znika:)

      Usuń
    2. Za dobry?już zapisuję:)

      Usuń
  2. Czekolada albo orzechy to także moje ulubione tortowe smaki. Do zestawu dorzuciłabym jeszcze kawę. Taak, kawowe torty uwielbiam również! :-) Twoje orzechowe dzieło prezentuje sie wyśmienicie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja tez bardzo lubię kakowe, np bez z kremem kawowym...mmmm pycha!

      Usuń
  3. Bardzo slodki i kuszacy porzepis. Poniewaz jestem wielka amatorka czekilady, a dodatek orzechow to juz wykwintny eliksir wiec przepis z przyjemnoscia wyprobuje na Walentynki. Wprowadze mala zamiane: konfiture na domowe wisnie, ktore maceruja sie w spirycie juz od lata :))- pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wielka prosbe: poprosze o wyprobowane przepisy na faworki i oponki i dziekuje :)

      Usuń
    2. Z takimi wisienkami z procentami na pewno będzie pyszny:) a co do faworków to bedą we wtorek, a oponki są na blogu, dobry i sprawdzony przepis:
      http://smakiaromaty.blogspot.com/2009/02/oponki-paczusie-poduszeczki.html
      pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Bo orzechowe torty mają to do siebie, że są pyszne:) ..... ja też bym sobie takowy zażyczyła:) Buziaki Kasiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Jolu, sa pyszne:) buziaki dla WAS:))

      Usuń
  5. Cudowny tort Kasiu! Rewelacyjnie wygląda.
    Ja zakochałam się w torcie szwarcwaldzkim z wiśniami, no boski, wilgotny pyszny. Zaluję , że nie mam zdjęć, ale nie udało mi się ich zrobić. Cóż, następnym razem.
    A Twój wygląda znakomicie. Pycha.
    Pozdrowienia ciepłe:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szwarcwaldzki to jeden z lepszych tortów, tez uwielbiam:) pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Cudowny tort, piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. 100% orzechowy i 100% idealny! Wspaniały Kasiu, jak wszystko u Ciebie!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort na pewno pyszny, ale te róże na zdjęciu... Ach! Ja chcę już wiosny!:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam ja się pytam? Dlaczego zdjęcie z piskiem (w większości)jest od tyłu czy to na nas ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ja zrobię że to moje psisko zawsze gna do przodu i jest wszędzie pierwsze?

      Usuń
  10. myślę ,ze nie dam rady....sie nie skusić!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy to po wizycie u Ani tak masz?

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu pyszne smaki, orzechy i czekolada to doskonałe małżenstwo, chetnie podkradnę kawalątek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu zostawiłam kawałek dla Ciebie:))

      Usuń
  13. Tort marzenie! Tylko się za niego brać... pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie. Tort (biszkopt) na zdjęciu jest brązowy a w przepisie nie ma kakao, czyżbym coś przetoczyła lub źle zrozumiała? Proszę o podpowiedzi. JoannaPW

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor nadają ciastu orzechy mielone ze skórką, po upieczeniu ciasto jest ciemne. Można dodac też łyzkę kawy rozpuszczalnej, która też dodaje koloru, jeśli wolisz ciemniejsze możesz wzmocnić kolor kawą lub kakao.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly