08.02.2013

Cynamonowe pączusie serowe na ostatki



Wracając ze szkoły już na schodach wiedziałam, że mama usmażyła faworki.
Zawsze na smalcu, zawsze niesamowicie kruche, zawsze pyszne!
Owszem, były czasem i pączki... ale moje najsmaczniejsze wspomnienia mają zapach faworków.
Nie było ich nigdy zbyt dużo, wręcz za mało, żeby się nimi najeść do syta.
Obiecywałam sobie że jak będe dorosła, to usmażę sobie całą fure faworków i będe jeść, jeść...
Teraz rozumiem, że faworki to karnawałowe delicje, a delicji nie może być za dużo, bo po prostu przestaną nimi być.



Takich malenkich pączusiów można za to upiec dużo.  Maja wiele niekwestionowanych zalet: są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, nie wymagają żadnych umiejętności i sa naprawde bardzo smaczne.  A że karnawał jeszcze trwa, przed nami tłusty weekend, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby połasuchować:)
Polecam!


CYNAMONOWE PĄCZUSIE SEROWE
/ok 50-60 sztuk/

*  2,5 szkl mąki pszennej
*  5 jaj
*  150g serka homogenizowanego
*  300g sera twarogowego
*  2 łyżki cukru z wanilią
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  skórka otarta z cytryny
*  szczypta soli

*  tłuszcz do smażenia

do obsypania:
*  1/2 szkl drobnego cukru + 1 łyżeczka cynamonu

W misce rozgnieść widelcem ser, połączyć go z serkiem homogenizowanym i jajkami.  Po dokładnym wymieszaniu dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i skórkę z cytryny. Wymieszać do połaczenia składników.  Nagrzać tłuszcz do smażenia do temp 175stC.
Łyżeczką nabierać porcje ciasta i kłaść do wrzącego tłuszczu.  Pączusie nabiorą okrąglości w czasie pieczenia i same będą się obracały w trakcie smażenia.  Można pomóc patyczkiem żeby równomiernie się usmażyły.  Kiedy się zezłocą wyjąć na papierowy ręcznik w celu osączenia z tłuszczu, po czym obtaczać w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!




Miłego i słodkiego weekendu:)

*



34 komentarze:

  1. wczoraj zrobiłam podobne - zniknęły tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojeju, ale bym wciągneła! :)
    chyba wszystkie na raz! do tego ciepła herbatka i wieczór jak malowany! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis fajny, ale ja już na razie pączków mam dość.
    Kass bardzo mi pomogłaś z tą muzą na blog.Dzisiaj sobie słucham Sawalasa - jaki on miał głos. Jeszcze raz dziekuję.)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jeszcze dzis dojadalam paczki, ale ciągle smieja mi sie do nich oczy, kiedy patrze na Twoje mini pączusie.Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Małe pączusie, ummmmmm:)Takie wyjątkowo łatwo wchodzą. Jeden chap i nie ma. Bardzo niebezpieczne i bardzo kuszące:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudone - idealne na jeden kęs :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne są takie pączusie. Ja takie uwielbiam :) Jutro idę w gości i będę jeść i jeśc pączusie i faworki :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. W cynamonie hmmm,Kass kusisz mnie o tej porze;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe maleństwa! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. W tym roku zastrajkowałam i ani faworków ani pączków nie usmażyłam i trochę sumienie mnie gryzie, że ostatki, że tradycja itp. więc może bym takie pączusie na niedzielę usmażyła??? Smakowicie wyglądają a ten cynamon jest zapowiedzią czegoś pysznego.
    Tylko napisz mi na czym je smażysz?????? Osobiście do smażenia pączków i faworków uznaję jedynie smalec, ale chciałabym wiedzieć na czym Ty je smażysz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażyłam na oleju rzepakowym, ale smalec tez się nada:)

      Usuń
    2. nada nie nada ;)
      Ja tez smazylam na oleju rzepakowym i byla to premiera. Bo do smazenia paczusiow zawsze byl smalczyk. Niestety kupny czesto nie jest przetopiony, a wlasnego juz nie ma. I choc smalec jest katowany z wielu powodow, m.in bo to tluszcz zwierzecy i 100% niezdrowy i kaloryczny itd... to jest niewatpliwie najlepszym tluszczem do smazenia ciastek, a paczusie sa bardzo chrupiace czego nie moge powiedziec po olejowej kapieli. Nada nie nada- to kwestia gustu :D

      Usuń
  11. Uwielbiam te pączusie serowe, a z cynamonem muszą być po prostu niebiańsko smaczne!:) U mnie w domu królowały pączki, a faworki też bardzo lubię, choć to dużo pracy i sama jeszcze się nie odważyłam, by je zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wpadłabym do Ciebie na takie ostatki :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  13. W poniedzialek bedzie ciag dalszy chrustow, bo z czwartkowych pozostaly tylko wspomnienia. Z 62 paczkow jest jeszcze (cudem) 9 ! czy cos przybylo w talii ? ... moja mama powiedziala, ze przybedzie kiedy obloze sie paczkami wzdluz i wszerz, wiec chyba nie jest tak tragicznie - pozdrawiam i zapraszam ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja planuję jeszcze pączki, póki co sięgam po Twojego do herbaty , na dobranoc:) miłej niedzieli!

      Usuń
    2. Zapraszam na chrusciane zapusty- odleglosc to rzut kamieniem :))

      Usuń
    3. W która stronę mam sie udać Anonimie:)

      Usuń
    4. zalezy z ktorej strony mieszkasz Droga Pani Kass ;)

      -K- o zesz ty maly gownierzu !
      -P-litosci Moj Gospodarzuuu ! - to takie male skojarzenie co do pewnej fotki z psem i koniem :D

      Usuń
    5. Zagadkami strzelasz... idę więc spać:)

      Usuń
  14. obawiam się, że jakbym spróbowała jednego, to zjadłabym wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Co do ptasiego zespolu, to czytalam w pewnej rolniczej gazecie, ze labedzie, kawki i kruki to najwierniejsi partnerzy, az do grobu. Az chcialoby sie pozazdroscic ! Malo tego: labedzie sa tak opiekuncze wobec swojej partnerki, ze nie spuszczaja jej z oka, dbajac o jej wygode. Do ciekawych naleza rowniez mazurki, u ktorych partnerki testuja samczyka: im bardziej zalotny, tym pewniejszy w genach osobnik. Az chcialoby sie wzdechnac - achhh i ochhh- - to tak mniej kulinarnie i bardziej ptaszkowo- walentynkowo :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ptaki są nie tylko uczuciowe ale również bardzo inteligentne, dzisiaj w radiowej 3-ce pan Kruszewicz (ten od warszawskiego ZOO) opowiadał o tym, że ptaki to niesamowici oszuści, jak potrafią udawać i maskować się przed wrogami:) aż się wierzyć nie chce że te małe łepetynki potrafia tak kombinować:)))
      pozdrawiam!

      Usuń
    2. Wracajac do ptaszkow, ciekawym przypadkiem jest mazurek: niezle z niego tanczace ciacho ;D

      Usuń
    3. Dodam krotka anegdote, bo o walentynkach mowa. W wymienionej przeze mnie rolniczej gazecie miedzy innymi jest rubryka "sprzedam" i z ciekawosci sledze ja.... 'sprzedam mloda jalowke... sprzedam nioski ... sprzedam mlodego ogiera ... itd" Na samym koncu rubryki co czytam ? - 'sprzedam .. wysoki, szczuply 44 letni pan pozna mila pania i numer tel' O maly figiel nie spadlam ze stolka i ze smiechu. Ciekawe na ile sie ta oferta wycenia, na raty czy gotowka ? naprawde nie zmyslam, ale dwa anonsy poznawczo-kontaktowe pod rubryka "sprzedam" - zdesperowani klienci ;DDD W gazecie jest tez mnostwo ciekawych przepisow.

      Usuń
    4. To ciekawe:) znaczy że wysoki, szczupły 44... sprzedaje 'się':))

      Usuń
    5. no tak z tego wynika !
      jak bum cyk cyk, dolnoslaski rynek rolniczy sprzedaje WSZYSTKO: piejacego koguta i gospodarza w butach :D

      Usuń
  16. boskie, pachnące kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio widziałam w programie kulinarnych, jak autorka robiła takie okrągłe wspaniałości. od tamtej pory chodzą mi po głowie. a teraz jeszcze są u Ciebie i jest przepis z którego moge skorzystać:). Juz sie nie moge doczekać, aby ich spróbowac!:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne małe pączusie :).

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzis robilam i sa przepyszne. Mieszanie skladnikow zajelo mi oszalamiajace 2 minuty. Mi wyszlo ponad 100 paczkow, z czego 80 zniknelo zaraz po usmazeniu! Rodzina zachwycona, przynajmniej kolacje mialam z glowy :)
    Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly