18.09.2014

Sernik z budyniem i jabłkami - chodzący:)





Chodził za mną sernik:))   ... no i upiekłam!
Nie wiem tylko czy to że za mną tak długo chodził, nie sprawiło że sernik chciał wyjść... z formy:)**
Ciasto poszybowało w górę, po czym zaczął spływać z niego budyń i spadły kawałki jabłek... hmmm :(...oczywiście nic się nie zmarnowało:)
Chociaż mam już jakieś tam doświadczenie , to jednak...cóż, nie zawsze możemy wszystko przewidzieć, a ten sernik to potwierdza.  Nie zrażajcie się jednak, ciasto jest bardzo smaczne i z czystym sumieniem mogę je polecić.  Niezbyt słodki, aksamitny, no i te jabłuszka pokryte karmelem...mmm pyszny!




SERNIK Z BUDYNIEM I JABŁKAMI
/forma o śr 30cm/

kruchy spód:
*  200g mąki pszennej
*  2 łyżki cukru pudru
*  szczypta soli
*  100 g masła
*  70 g smalcu (lub margaryny)
*  1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Zarobić szybko kruche ciasto, zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

masa serowa:
*  400 g sera mielonego
*  150 ml śmietanki 30 %
*  1/2 szkl cukru drobnego
*  4 jajka
*  budyń waniliowy - proszek

Oddzielić białka z których ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając połowę cukru.
W drugiej większej misce ubić żółtka z resztą cukru. Kolejno dodawać - śmietanę, budyń a potem partiami ser.  Zmiksować wszystko krótko i mieszając łyżką delikatnie połączyć z pianą.

wierzch:
*  1 budyń waniliowy
*  400 ml mleka

Ugotować budyń i lekko przestudzić.

ponadto przygotować:
*  4 większe jabłka

Obrać i pokroić w ósemki.

Nastawić piekarnik na 190stC.
Formę posmarować masłem (na dno można położyć papier do pieczenia) i wyłożyć ciastem wywijając je także na boki tortownicy.  Wyścielać środek folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążyć np grochem.  Podpiec ok 20 minut, zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze 10-15 minut do momentu aż ciasto zacznie się lekko złocić.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 185stC.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wylać na nie masę serową i wstawić na 20 minut do piekarnika.
Ponownie wyjąć z pieca, rozłożyć równomiernie na wierzchu budyń i poukładać jabłka.  Wierzch jabłek posypać drobnym cukrem.
Piec w 185stC jeszcze ok 25-30 minut.
Najsmaczniejszy po całkowitym wystudzeniu lub na drugi dzień.
Smacznego!




** Użyłam za małej formy, myślę że najlepiej sprawdzi się tu tortownica o śr 30 cm lub odpowiednio większa prostokątna blaszka.

*



7 komentarzy:

  1. Wygląda baaardzo zachęcająco ! Za mną ostatnio też sernik chodził i zrobiłam mini serniczki :)

    zapraszam do mnie: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną często coś chodzi:)))

      Usuń
  2. Dlatego chodzący:) . Nie powiem Kasiu ale bardzo bardzo apetyczny:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygladający……….muszę koniecznie go wypróbować
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe czy będzie Ci smakował, pozdrawiam:)

      Usuń
  4. ahhhh ja sernik zawsze chętnie <3

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly