17.04.2016

Tort migdałowy z truskawkami



Zakwitły jedne z najpiękniejszych wiosennych kwiatków.  Fiołki - bo o nich mowa, to wczesnowiosenne niewielkie kwiatuszki, bez których wiosna byłaby niekompletna.
Nie dość że urodziwe i nieziemsko pachnące, to jeszcze...  smaczne!  Jest taka blogerka - Komarka  , która na swoim blogu zamieściła wiele fantastycznych, fiołkowych przepisów.  Miałam zamiar przygotować fiołkowy krem do tortu urodzinowego, niestety deszcz pokrzyżował mi plany.
Użyłam więc dostępnych owoców - importowanych truskawek. Wyszło bardzo smaczne ciasto (w sezonie truskawkowym będzie pewno jeszcze smaczniejsze).  Polecam!




TORT MIGDAŁOWY Z TRUSKAWKAMI
/tortownica o śr. 26 cm/

ciasto:
*  6 jaj
*  3/4 szkl cukru pudru
*  1 i 1/2 szkl mielonych migdałów
*  1 łyżka mąki tortowej
*  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  1 łyżka soku z cytryny
*  1 łyżka cukru waniliowego

Oddzielić białka od żółtek.  Ubić pianę z łyżką cukru na sztywno.  W drugiej misce ubić żółtka z resztą cukru, dodając cukier waniliowy i sok cytrynowy.  Dosypać mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Połączyć z pianą nie niszcząc jej struktury (najpierw z kilkoma łyżkami piany , później delikatnie z resztą).  Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.  Przełożyć ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stC na 40 minut.  Sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy wyjąć na kratkę i nakryć arkuszem pergaminu.
Pozostawić do wystudzenia, przekroić na dwa blaty.

krem:
*  500 ml śmietanki kremowej
*  1 łyżka cukru
*  1 łyżka cukru waniliowego
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dosypując cukier.  Miskę z ubitą śmietaną włożyć do lodówki.

masa truskawkowa:
*  500 g truskawek (u mnie mrożone)
*  1 łyżka cukru
*  1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do rondelka włożyć pokrojone truskawki z cukrem i podgrzać na małym ogniu do lekkiego odparowania płynu.  Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody i połączyć z truskawkową pulpą, zagotować.  Wystudzić.

na wierzch:
*  500 g truskawek

Spodni blat ciasta posmarować zimną masą truskawkową i połową ubitej śmietany.  Przykryć drugim krążkiem ciasta, wyłożyć resztę śmietany i udekorować truskawkami.
Włożyć ciasto do lodówki.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie i z pewnością tak smakuje.
    Zachowam przepis na czas truskawek w ogrodzie.
    Przesyłam moc niedzielno - słonecznych serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje całkiem dobrze, polecam i pozdrawiam :))

      Usuń
  2. Fiolki to piekne, niewinne kwiatuszki i lubia rosnac tam gdzie nikt sie ich nie spodziewa: w skrytych zakatkach ogrodka czy podworka. Sa niebywale dyskretne i ... wstdliwe ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi pokrzyżował plany Mąż, który zanim narwałam fiołków uruchomil kosiarkę:) ..... cudowny torcik Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly