14.12.2008

Makowiec saksoński



Za oknami jeszcze jesiennie...sniegu ani ani...dzis lekki mrozik i polarny wiatr dokuczal na porannym spacerze z psami. Zimy jeszcze się nie czuje ale atmosferę przedswiąteczną czuć w powietrzu... Już myslimy o pachnącej choince, o prezentach pod nią i oczywiscie o pysznych swiątecznych potrawach...makowiec jest jedną z nich , bez niego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia!
Pieklam różne makowce, próbując sprawdzonych przepisów rodziny,zajomych lub z ulubionych książek kulinarnych...prawdę mówiac od paru lat piekę tradycyjną struclę makową na ciescie krucho-drożdżowym, lecz ten poniższy przepis zasluguje na uwagę...ciasto jest wilgotne,aromatyczne i bardzo smaczne.
Przepis na to ciasto znalazlam w wydaniu specjalnym "Mojej Kuchni" (z 1992r!),i pamiętając że kiedys bardzo nam smakowalo, postanowilam upiec je ponownie. Jest to trochę pokrewna wersja makowca który piecze się na kruchym spodzie z kruszonką, lecz o bardziej wyrafinowanym smaku.

MAKOWIEC SAKSOŃSKI

ciasto:
375g mąki (dalam krupczatkę)
25g swieżych drożdży lub 7g suchych
starta skórka z cytryny
szczypta soli
75g cukru
1/8-1/4l mleka
100g masla lub margaryny

nadzienie:
750g kwasnych jablek
2 lyżki cukru
1/2 lyzeczki cynamonu
250g rodzynków

375g maku
2 jajka
200g roztopionego masla
100g posiekanych orzechów laskowych (dalam migdaly)

kruszonka:
200g mąki
100g cukru
1/2 lyżeczki cynamonu
150g zimnego masla w kawalkach

glazura:
250g cukru pudru
1 zapach rumowy (dalam migdalowy)
2-3 lyzki wody (dalam mleko)

Sposób wykonania:
Do mąki dodać drożdże rozpuszczone w cieplym mleku oraz resztę skladników i wyrobić ciasto (za mnie zrobil to robot), odstawic do wyrosnięcia pod przykryciem.
W tym czasie obrać jablka i zetrzec na tarce na dozych oczkach, posypać cukrem i cynamonem i wymieszać z rodzynkami.
Mak polączyc z jajkami, roztopionym tluszczem i posiekanymi orzechami (użylam gotowej masy makowej).
Wyrosnięte ciasto rozwalkować i wylożyć na blachę wysmarowaną tluszczem lub wylożoną papierem do pieczenia(u mnie 25x35cm).Na ciasto wylożyć jablka a na nie masę makową.
Skladniki kruszonki wymieszac mikserem lub polączyć widelcem i rozkruszyć po wierzchu ciasta.
Calosć przykryć i odstawic na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 200stC i wsunąć blachę z ciastem na ok 35 minut (pieklam 40min).
Wymieszać skladniki lukru i jeszcze gorace ciasto polać nim. Mozna posypać platkami migdalów lub skórką pomarańczową(tak zrobilam ja).
Gorąco polecam!

5 komentarzy:

  1. Brzmi smakowicie i kruszonka jest mniam :) też spróbuję taki upiec na Sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda ,ja do tego makowca przymierzam się od kilku lat i jakoś jeszcze go nie zrobiłam ,ale jak patrze na twojego to żałuje .
    A ta kruszonka ,hm ,mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Ja planuje na święta zrobić sernik brzoskwiniowo-straciatella z Twojego przepisu,który wygląda baaardzo apetycznie.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot ten makowiec jest bardzo dobry, dodatek jabłkowej warstwy nadaje mu wilgotności i troszkę łagodzi "ciężar" maku, choć ja ten ciężar bardzo lubię...

    andziu sernik jest lekki i pyszny, polecam i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly