06.11.2016

Na powitanie szarlotka bez glutenu i laktozy





Na dobry poczatek jesieni zapraszam na pyszną szarlotkę. To ciasto bez laktozy i glutenu, ale nie tylko dla osób stosujących dietę.  Można oczywiście zastąpić część mąki owsianej pszenną, a zamiast oleju kokosowego dodać masło - szarlotka na pewno nie straci na smaku ale będzie troszkę inna. Wersja z mąką owsianą nam bardzo smakuje, ciasto jest delikatne i pyszne - polecam!





SZARLOTKA BEZ GLUTENU I LAKTOZY
/forma o śr 26-27 cm/

Ciasto:
*  2 szkl mąki owsianej
*  1 szkl mąki kukurydzianej
*  3 łyżki mączki ziemniaczanej
*  3/4 szkl cukru trzcinowego
*  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*  2 jajka
*  200 g oleju kokosowego
*  100 g oleju roślinnego
*  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*  1 łyzeczka cynamonu
Zagnieść cisto, podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok 30 minut.

Nadzienie:
*  6-7 jabłek
*  2 łyżki cukru
*  1/4 szkl wody
*  3 łyżeczki cynamonu
*  2 łyżki rodzynek
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.  Do rondla wlać wodę, wsypać cukier i pokrojone jabłka.  Dusić przez kilka minut ciągle mieszając.  Kiedy jabłka lekko się zeszklą, dodać rodzynki i cynamon, wymieszać i odstawić do przestudzenia.





Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki formy posmarować tłuszczem.
Wyjąć ciasto z zamrażarki.  Jedną część pokroić w plastry o gr 1/2 cm.  Wyłożyć nim blaszkę /dno i 2 cm rant/  układając plastry jeden obok drugiego i zlepiając je palcami aby utworzyły jednolitą i szczelną warstwę. 
Całość posmarować roztrzepanym białkiem lub 2 łyzkami dżemu.  Wyłożyć na to jabłka i wyrównać powierzchnię. Na wierzch pokruszyć lub zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 45-50 minut.
Wierzch powinien się ładnie zrumienić.
Ostudzić przed podaniem.
Smacznego!




...jesienne klimaty... 




5 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis, Kasiu. Będę chciała wypróbować, choć nie mam urpzedzeń do glutwnu, ale dla odmiany. pozdrowienia ciepłe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie unikam glutenu ale warto spróbować innych receptur, zwłaszcza że bardzo pozytywnie zaskakują, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Czy masz moze jakas recepte na wstydliwosc ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu szarlotkę to ja pod każdą postacią zjem ... bo uwielbiam:) Moc pozdrowień:0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam, pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly