18.11.2016

Piernik dietetyczny




No to zaczynam testowanie nowych przepisów swiątecznych.
Pierwszym jest piernik bez glutenu pszennego i laktozy.
Wiadomo, że w te święta pierniki i pierniczki są ciastami wyjątkowo pożądanymi, w każdym razie w naszym domu. Ten piernik jest upieczony z mąki żytniej.  Jeśli są wśród Was osoby na diecie, to na pewno przyda się Wam taki przepis.  Piernik w niczym nie ustępuje ciastu z mąki pszennej.  Zresztą pierniki można piec również z mąki żytniej, tak więc w tym cieście mąka nie sprawia że jest 'inny'. Nie ma tu także tłuszczu i nabiału.
Przepis podpatrzony u Nesja89 na YouTube.  Łatwy do wykonania, bardzo świąteczny, wilgotny i smaczny piernik.  Ciasto upiekła moja córka, ja tylko testuję, opisuję i renezuję:) 
Polecam!




PIERNIK DIETETYCZNY
/forma 10x22 cm/

składniki mokre:
*  100g musu jabłkowego
*  3 jajka
*  1 szkl mleka owsianego (w oryginale mleko krowie)
*  2 łyżki miodu

składniki suche:
*  150g mąki żytniej razowej typ 2000
*  50g mąki żytniej chlebowej typ 720
*  2 łyżki kakao
*  2 łyżki przyprawy do piernika ( u nas domowa-klik)
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia:
*  1/2 słoika powideł śliwkowych lub dżemu z czarnrj porzeczki

polewa:
*  ok 40g gorzkiej czekolady
*  1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego

W misce wymieszać suche składniki.  W drugiej wymieszać trzepaczką składniki mokre. Przelać do mąki i wymieszać łyżką.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC i piec ok 50 minut z termoobiegiem.
Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Przekroić w poprzek 2 razy i posmarować powidłami lub dżemem.
Rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym i polać wierzch.  W wersji świątecznej można posypać posiekanymi orzechami.

Moja uwaga: piernik będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej odświętny jeśli dodamy do ciasta orzechy i rodzynki lub inne bakalie.

Smacznego!

*


...jesiennych klimatów ciąg dalszy:)






13 komentarzy:

  1. Takie ciasto wyjdzie z mąki żytniej? Muszę zrobić!: ) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie i to całkiem dobrze:)

      Usuń
  2. Zapowiada się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogę powiedzieć że jest fantastyczny.

      Usuń
  3. Kasiu, fantastyczny pomysł na żytni piernik - odpowiedni dla wszystkich, którzy unikają pszenicy. Ale muszę Cię zmartwić - nie jest bezglutenowy, niestety... Żyto jest zbożem glutenowym. Ja na szczęście nie muszę unikać glutenu, więc chętnie spróbuję Twojego piernika!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda zawiera ale jest zdrowszy, pszenny często uczula, a piernik jest baaaardzo smaczny:)
      ps. ja też nie unikam glutenu a nawet wręcz przeciwnie :))

      Usuń
  4. Kasiu wspaniały piernik, z pewnością go upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwie jesienno - zimowe klimaty :)Wspaniały piernik :) U nas zaparzamy w czajniczku z podgrzewaczem herbatkę, która stoi na stole i dymi ;-) Herbatkę parzymy na wodzie przefiltrowanej przez nasz filtr molekularny z naturalną mineralizacją i dzięki temu mam gwarancję że, pijemy zdrową herbatę. W ogóle używamy tej filtrowanej wody gdzie tylko się da.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wilgotne ciasta, więc to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly