19.08.2018

Włoski jabłecznik





Czy się chce, czy się nie chce, trzeba coś upiec z jabłkami.
Pomimo tropikalnych upałów (a może dzięki nim) owoce a zwłaszca jabłka obrodziły wyjatkowo obficie.  Sypią się z drzew i żal patrzeć jak zjadają je mrówki i osy 😟 lub po prostu gniją.
Nie  miałam dzisiaj rozpędu do pieczenia ale... rozsądek zwyciężył.  Upiekłam szybką i nie wymagającą trudu - szarlotkę włoską.
Mówiąc w skrócie to ciasto ucierane wymieszane z kawałkami jabłek.
Bardzo smaczne, polecam!





JABŁECZNIK WŁOSKI
/tortownica o śr 28 cm/

*  4 jajka
*  3/4 szkl cukru
*  1/2 szkl oleju roślinnego
*  1 cytryna
*  1 i 3/4 szkl mąki tortowej
*  cukier waniliowy
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia
*  migdały lub orzechy do posypania

*  ok 1 kg jabłek

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki.
Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, którym skropić jabłka.
Oddzielić białka od żółtek.  Z białek i cukru ubić pianę. Dodawać po 1 żółtku i ubijać dalej.  Potem dolewać partiami olej, dosyć cukier waniliowy i otartą  skórkę z cytryny. Na końcu wymieszać z mąką z proszkiem do pieczenia i jabłkami.
Przełożyć ciasto do tortownicy, posypać migdałami lub posiekanymi orzechami.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC na ok 45 minut.  Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, po zgaszeniu pieca pozostawić jeszcze na 10 minut w nim ciasto.
Wyjąć, zdjąć obręcz i posypć cukrem pudrem.
Można jeść na ciepło i na zimno. Dobrze smakuje z bitą śmietaną.
Smacznego!




*



Było świetnie ale już się skończyło 😟

10 komentarzy:

  1. Taki placek jest nieodzowny pod koniec sierpnia! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jabłecznik to mój smak z dzieciństwa i do teraz jest u mnie robiony:) Chyba jak dla mnie najlepsze ciasto, a przecież jest takie proste w wykonaniu :P , zdjęcia świetne, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię jabłeczniki, piekę je często również z powodu posiadania jabłoni w ogrodzie. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. U mnie na działce jest sporo jabłonek, na pewno wypróbuje ten przepis na swojej rodzinie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Suche jak pieprz. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłek nie dałaś? (przepraszam za żart)... bo nie wyobrażam sobie żeby to ciasto było suche przy dodaniu kilograma jabłek, nigdy nie wyszło mi suche.

      Usuń
  5. Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami więc ten przepis na pewno spróbuję, trochę zdziwił mnie ten komentarz wyżej, że wyszło suche , jak to możliwe skoro jest aż tyle jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  6. W końcu znalazłam przepis który jest najbliżej ideału jaki pamiętam z dzieciństwa. Smakuje prawie jak u babci! Wzór! Od razu ląduje w mojej osobistej książce z przepisami, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly