30.07.2011

Powrót pachnący 'Czekoladowym ciastem z ananasem'




Kochani , Wasze komentarze są dla mnie bezcenne... jesteście wspaniałymi, wrażliwymi ludźmi... to budujące, po raz kolejny przekonuję się że na odwiedzających mnie zawsze mogę liczyć!
Dziękuję wszystkim za słowa pocieszenia... tak bardzo potrzebne w trudnych chwilach... dziękuję za piękne wiersze... za to że rozumiecie...

Bardzo brakuje nam Kamy...wciąż nie możemy pogodzić się z tragicznym zakończeniem jej życia...
...lecz trzeba żyć dalej...

A że to jednak blog kulinarny, to zapraszam na bardzo smaczne ciasto:)
Ananas to pyszny owoc.  Może być świetnym dodatkiem do sałatek, pieczonych mięs, do deserów lub ciast.
Najlepiej jeśli użyjemy świeży owoc a nie konserwowy z zalewy.  Po pierwsze jest o wiele zdrowszy,  po drugie o niebo smaczniejszy.  Kupujmy zatem świeże ananasy (są niedrogie) i cieszmy się ich egzotycznym smakiem.
Piekę czasem to ciasto z innymi owocami, tym razem postanowiłam spróbować właśnie z ananasem. Efekt bardzo zadowalający, naprawdę warte polecenia. Ciasto jest lekko wilgotne, przyjemnie ananasowe i bardzo smaczne. Jeśli lubicie połączenie ciasta czekoladowego i południowych owoców, to będzie Wam smakowało:)
Polecam!


CZEKOLADOWE CIASTO Z ANANASEM
/tortownica 28cm/

*  1,5 szkl mąki
*  2 łyżki mąki ziemniaczanej
*  6 jaj
*  3/4 szkl cukru
*  2 łyżki kakao
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia /albo 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody oczyszczonej/
*  szczypta soli
*  1 szkl delikatnego oleju roślinnego np słonecznikowego
*  2 kieliszki amaretto lub innego likieru
*  1 dojrzały ananas

kruszonka:
*  100g masła
*  100g mąki
*  60g cukru
*  1 łyżka ekstraktu z wanilii

Zagnieść kruszonkę i umieścić miskę w lodówce.
Nagrzać piekarnik do 180stC.
Odciąć dół i 'pióropusz' ananasa, potem zewnętrzną warstwę.  Przekroić na pół wzdłuż i wyciąć twardy środek. Pokroić w plastry a potem w mniejsze kawałki.
Oddzielić białka od żółtek.  W większej misce ubić pianę z białek i cukru.  Dodawać po jednym żółtku wciąż ubijając.  Potem dolewać powoli olej, dodać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną , kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Na końcu dodać likier i pokrojony w kawałki ananas, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.  Wylać ciasto i posypać kruszonką.  Wstawić blaszkę do upieczenia na ok 50-55 minut.  Smacznego!




Utrata oka spowodowała że po stronie 'bezocznej' Dobrusia ma wciąż podrapany nosek... a podobno (wg weterynarza) kalectwo nie miało wpłynąć na jej sprawność.  Niestety z lewej strony nie widzi przeciwników, pewno też i nie bardzo słyszy ich nadejście... (starzejemy się:) a efekty widoczne są co kilka dni.


10.07.2011

Do miłego....




Kochani znikam na jakiś czas z kilku powodów - wakacje, remont i... odeszła moja Kama... nie mogę teraz pisać radosnych postów o jedzeniu...

Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam wspaniałych wakacji:)



01.07.2011

Tarta z wiśniami i wiśniową pierzynką




Pogoda kaprysi, skręcona kostka też:)) ... skąd ona wie że jest wilgotno, wietrznie i zimno? .... przecież ma ciepło i sucho... nie rozumiem:)
Wobec tego muszę zrekompensować sobie te 'niedogodności' i jednocześnie uczcić rocznicę ślubu:))

Wiśnie dojrzały wcześniej niż zwykle.  Moje są gatunkiem późniejszym, ale już są!  Zaczęłam więc piec z nimi ciasta,  jako pierwszy upiekłam nasz ulubiony  Biszkopt z wiśniami , ciasto delikatne ale jednocześnie 'ostre':)  Właśnie dlatego lubię ciasta z kwaśnymi owocami, bo w żadnym razie nie można o nich powiedzieć że są za słodkie, mdłe czy nijakie. 
A dzisiaj powstała Tarta z wiśniami i wiśniową pierzynką.  Piekę ją też w zimie z konfiturą wiśniową, jednak letnie ciasto ze świeżymi owocami jest o niebo lepsze...  Zachęcam do upieczenia, bo jest naprawdę bardzo smaczne. Polecam!








TARTA Z WIŚNIAMI I WIŚNIOWĄ PIERZYNKĄ

/forma o śr. 28cm/

spód:
*  200g mąki pszennej
*  100g miękkiego masła
*  30g smalcu
*  1 żółtko
*  2 łyżki cukru
*  szczypta soli
*  2-3 łyżki zimnej wody

wierzch:
*  500g wiśni
*  2 łyżki dżemu wiśniowego
*  2 łyżki mąki ziemniaczanej

beza:
*  2 białka
*  160g cukru pudru
*  5 łyżek soku z odsączonych wiśni

Szybko zagnieść ciasto, zlepić i włożyć do lodówki.
Wiśnie umyć, wydrylować i pozostawić na sicie do odsączenia soku (pozostawić go do bezy!). Posypać mąką ziemniaczaną wiśnie i wymieszać.
Ubić białka, dodać szczyptę soli i cukier. Jak będzie 'sztywna', dodać sok z wiśni i jeszcze chwilę miksować.
Formę wysmarować masłem i wylepić ciastem.  Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok 20 minut aż się podpiecze.
Wyjąć ciasto, posmarować je dżemem. Na wierzch wyłożyć wiśnie i znowu włożyć do piekarnika na 15 minut.  Ponownie wyjąć ciasto z piekarnika ,  posmarować wiśniową pianą z białek. Zmniejszyć temperaturę do 160stC i wstawić jeszcze do podpieczenia na 15-20 minut. Bezowa pierzynka powinna być krucha z wierzchu a miękka i puszysta w środku. Nie powinna się zrumienić. Smacznego!




*

Printfriendly