21.04.2012

Wiosna, więc i chleb wiosenny




Kwitną moje ulubione kwiaty czyli tulipany.
Pojawiły się niezapominajki, zakwitły drzewa brzoskwiń, czereśni, wiśni, gruszy...




W ciągu jednej nocy pojawiły się liście na kasztanowcach!  Jeszcze wczoraj szare, dzisiaj już zielone! 
Lada chwila trzeba będzie trawnik kosić:) 




Jak to wpływa na mnie pozytywnie :)... zapominam o bolącym kręgosłupie i w ogród! 
Wyrychtowałam  rower,  schowałam  kurtki zimowe...  mam nadzieję że już tak zostanie:)
Jeszcze gdyby było trochę cieplej, to byłaby już pełnia szczęścia!




Chleb dostosowałam do pory roku, dodałam więc wiosenny szczypiorek i świeży jogurt grecki.  Pierwotnie miałam go upiec w formie keksowej, stwierdziłam jednak, że w żeliwnym garnku na pewno upiecze się  ładniej... i miałam rację:)
Polubiłam pieczenie w garnku do tego stopnia, że często mając zupełnie inne plany, po chwili zastanowienia, szybko wkładam garnek do piekarnika i ... to już chyba nałóg!






CHLEB ZE SZCZYPIORKIEM I JOGURTEM 

/bochen pieczony w 5l garnku lub 2 mniejsze pieczone w keksówkach/

wieczorem przygotować bigę - zaczyn drożdżowy:
*  300g mąki pszennej chlebowej
*  250g wody
*  10g świeżych drożdży

Wymieszać  składniki w misce, przykryć folią, pozostawić na blacie kuchennym na 10-12 godzin.

rano do miski z zaczynem dodać:
*  400g maki pszennej chlebowej
*  200g jogurtu greckiego
*  1 i 2/3 łyżeczki soli morskiej 
*  1 łyżeczka cukru
*  1 łyżka oliwy z oliwek
*  3 kopiate łyżki otrąb żytnich
*  ok 130g wody
*  3 kopiate łyżki posiekanego szczypiorku (można mniej lub więcej - wg uznania)

Wszystko wyrobić przez ok 5 minut.  Miskę przykryć i pozostawić na 2 godziny aż ciasto podwoi objętość.   Po godzinie włączyć piekarnik z garnkiem nastawiony na 200stC.
Po tym czasie wyjąć ostrożnie garnek, zdjąć pokrywkę i oprószyć dno garnka mąką.  Przełożyć ciasto do garnka.  Zrobić to łopatką, przekładając ciasto na środek naczynia. Oprószyć wierzch mąką i przykryć pokrywką po czym umieścić garnek w piekarniku.  Piec przez 30 minut, zdjąć pokrywkę i dopiec 30-35 minut.  Wyjąć na kratkę i ostudzić.

Jeśli pieczemy w formach keksowych, to ciasto po wyrośnięciu przełożyć do wysmarowanych i wysypanych otrębami keksówek.  Nagrzać piekarnik do 200stC, w tym czasie chlebki się 'napuszą'.
Wstawić do upieczenia na 20 minut, po czym obniżyć temperaturę do 190stC i dopiekać ok 30-35 minut.  Chlebki powinny się zrumienić i lekko odchodzić od brzegów formy.

Chleb doskonały do twarogu, serów, jajek, wędlin, ryb, sałatek.
Polecam!






29 komentarzy:

  1. Przy tej piosence w moim ulubionym wykonaniu i języku z przyjemnością przeczytałam Twój ciekawy post.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebek:-) Biorę sobie trochę Twojej wiosennej radości;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu proszę bardzo, spójrz na świat jaki piękny! czy można być obojętnym?

      Usuń
  3. prawdziwa wiosna i na zdjęciach i w chlebie

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wiosennie Kasiu u Ciebie, kromeczka takiego chleba i kubek mleka- co wiecej trzeba do szczescia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu ten chleb jest pyszny z samym masełkiem i mlekiem... pozdrawiam wiosennie:)

      Usuń
  5. Cudny ten wiosenny chlebek. Masz rację - wiosnę trzeba podtrzymywać nawet w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, w chlebkach tez... pozdrawiam ciepło:)))

      Usuń
  6. I ten chleb, i te kwiaty świetne. Odpoczęłam przy tych zdjęciach. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, pozdrawiam wiosennie:)

      Usuń
  7. wspanialy chlebek! az nabralam ochoty na kanapke z maslem i szczypiorkiem, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest całkiem niezły:))) polecam!

      Usuń
  8. ojej zazdroszczę wiosny! tu na moich Mazurach jeszcze nie przyszła taka wiosna z kwitnącymi drzewami i niezapominajkami, nieśmiało wychylają się przylaszczki i zawilce i powoli niektóre żonkile ale to już wszystko.... pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale za to u Ciebie będą kwitły, a u nas będą już przekwitały....pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Przepiękne zdjęcia Kass!
    Extra jest ten wiosenny chlebek ze szczypiorkiem. Kwintesencja wiosny:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko, pozdrawiam:))

      Usuń
  10. ojojoj...cudna wiosna ze szczypiorkiem:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak cudownie,wiosennie.Chleb ze szczypiorkiem!!na pewno będzie moim ulubionym,dzisiaj piekłam pszenno żytni wiec szczypiorkowy musi poczekać 2 dni:)
    Co do garnka to coś w nim jest!-ja piekę tylko w nim.
    pięknie wiosennie!!
    pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem czy będzie Ci smakował, daj znać jak wyszedł:) pozdrawiam!

      Usuń
  13. Kasiu piękna jest Twoja wiosna:) ...a i chlebuś bardzo smakowity:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  14. Już dano poświąteczne, za to serdeczne i wiosenne pozdrowienia przesyłam. Jak miło patrząc na Twoje zdjęcia prawie poczuć zapach domowego chleba:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna wiosna u Ciebie i wspaniały chleb, który na pewno upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chleb naprawdę bardzo oryginalny. Właśnie rośnie, czekam na efekt :) Czy mogę zapytać, gdzie kupiła Pani te garnki, bardzo mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnek żeliwny kupiłam w sklepie Tchibo, drugi i trzeci na targu staroci, wszystkie sa świetne i bardzo lubię w nich i gotować i piec chleb oczywiście:))
      pozdrawiam wiosennie:)

      Usuń

Printfriendly