22.11.2014

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i grzybami



Jedną z potraw wigilijnych mogą stanowić takie właśnie gołąbki.  Są bezmięsne, dietetyczne i poza tym bardzo smaczne.  W moim domu nie ma tradycji jedzenia tej potrawy, ale wiem że na wielu wigilijnych stołach znajdą się gołąbki z grzybami.  Polecam!

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI
/duża forma do zapiekania - ok 25-30 gołąbków/

*  duża główka kapusty włoskiej
*  250 g suchej kaszy gryczanej
*  150 g suszonych podgrzybków
*  2 cebule
*  ząbek czosnku
*  pieprz czarny, sól, sos sojowy
*  2 jajka

*  2 szkl posiekanych pomidorów z zalewy (mogą być z puszki)
*  2/3 szkl bulionu
*  pieprz, sól, cukier
*  łyżka masła





Grzyby opłukać i namoczyć przez noc w zimnej wodzie.  Potem ugotować do miękkości, posiekać lub zmiksować.
Ugotować kasze na półtwardo czyli przez ok 7-8 minut od chwili zagotowania.
Z główki kapusty poodcinać kolejno liście i wrzucając je do wrzącej wody, chwilkę sparzyć, wyjąć i ostudzić.  Usunąć z liści gruby, twardy rdzeń nerwowy.
Na oleju zeszklić poszatkowaną cebulę.
Do kaszy dodać grzyby, cebulę, jajka, posiekany czosnek i doprawić przyprawami - nie oszczędzać bo w trakcie obróbki termicznej stracą na ostrości.
Uformować gołąbki, układając po łyżce farszu na każdym liściu i zawijając najpierw boki a potem zwijając w rulon.
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę na 170stC.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.  Ułożyć ciasno gołąbki.




Wymieszać bulion z pomidorami, doprawić pieprzem, solą i odrobiną cukru.  Polać sosem gołąbki, rozłożyć na nich po kawałeczku masła i przykryć naczynie folią aluminiową. Można posypać przyprawą typu Vegeta np taką domową bez zbędnych składników. Wstawić do piekarnika na godzinę.  Pod koniec pieczenia zdjąć folię.  Podawać z ziemniakami z wody.
Smacznego!




*


8 komentarzy:

  1. A coz to menu podane tak na sucho, bez emocji i zaproszenia ? ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Serduszko Ja ostatnio aż 3 dni robiłam gołąbki z 3 kapust ale z mielonym z kaszą i ryżem do tego miałam 17 papryk czerwonych nadziewane mielonym .CIEPLUTKO CIEBIE POZDRAWIAM ..IRENA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, cieszę że się odezwałaś:) u Ciebie wszystko w porządku? napisz u nas co słychać u Ciebie, dziewczyny na fb pytają o Ciebie, pozdrawiam ciepło:)))

      Usuń
    2. przepraszam... masz fb, a moze dwa ? ... a to ci dopiero, ze ja tam w znajomych nie figuruje. Moze i lepiej ;p
      a ja dzisiaj gotowalam prawdziwa jesienna zupe: podsmazana na masle cebula nastepnie bulion i kasza, do tego wszystkie mozliwe warzywa jakie mialam- marchew cukinia seler wloska kapustka i ziemniaki. Na koniec przyprawy z kurkuma na czele. Wyszedl duzy garnek i pycha sprrawa. Bedzie na conajmniej 3 ... moze 4 obiady - pozdrawiam ;)

      Usuń
  3. Mniam, smakowite gołąbki! Narobiłaś mi Kasiu chęci. Zjadłabym
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu nie robiłam jeszcze gołąbków z kaszą gryczaną, choć te z ryżem i grzybami uwielbiamy:) .... ja zawsze robię wielki gar i choć jest nas czworo to jakoś szybko znikają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają super :) bardzo ładnie Ci to wyszło :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly